Početna 65. polje Film "Žrtvovanje piona" u kinima (VIDEO)

Nekad bilo...

Maša Maksimović donijela prvu seniorsku titulu "Skakaču"

Potpun trijumf banjalučkog šaha na pojedinačnim šampionatima Srpske za 2016. godinu donijela je Maša Maksimović (16), član Škole šaha "Skakač", koja je slavila u ženskoj seniorskoj konkurenciji, na takmičenju održanom 24. i 25. decembra u Prijedoru.

Read more...
Film "Žrtvovanje piona" u kinima (VIDEO) PDF Print E-mail
Thursday, 19 November 2015 23:32

Film "Žrtvovanje piona" reditelja Edvarda Zvika je od 19. novembra na repertoaru kina u Srbiji.

"Žrtvovanje piona" se bavi usponom šahovske legende Bobija Fišera šezdesetih godina prošlog vijeka, koji ga je doveo do čuvenog meča sa Borisom Spaskim 1972.

Američkog velemajstora igra Tobi Megvajer, a Spaskog Liv Šrajber.

Meč između dva majstora je nazvan mečom vijeka i privukao je više pažnje od bilo kog šahovskog takmičenja do tada i od tada.

Bio je to dvoboj ne samo dvije škole šaha, već i politički rat između hladnoratovskih blokova, koji je u tom trenutku bio na vrhuncu.

Borba za prestiž između Istoka i Zapada dosegla je vrhunac upravo na šahovskoj tabli u Rejkjaviku, na Islandu, ispred koje su sjedili Spaski i Fišer.

Prikazivanje Fišera na velikom platnu predstavljalo je izazov za reditelja, našoj publici poznatog po ostvarenjima "Legenda o jeseni", "Zaljubljeni Šekspir" i "Putevi droge".

Zvik je želio je da prikaže dominaciju volje jednog čovjeka nad voljom drugog.

Film prikazuje i pogoršanje Fišerovog mentalnog stanja tokom ljeta 1972. godine, kada njegova paranoja i manija da održi koncentraciju prelaze granicu normalnog toliko da zahtijeva da se sve kamere uklone, jer mu buka odvraća pažnju...

Koliko je reditelj uspio u namjeri možete da utvrdite samo ako odete u kino.

Trejler za film pogledajte OVDJE.

(Tanjug)

Last Updated on Monday, 01 February 2016 20:04
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting