Početna 65. polje Šahom iskorijenili alkoholizam

Nekad bilo...

Treninzi u Školi šaha "Skakač" od 21. januara

Nakon skoro tromjesečne pauze, u Školi šaha "Skakač" iz Banjaluke se nastavljaju treninzi.

Read more...
Šahom iskorijenili alkoholizam PDF Print E-mail
Monday, 11 January 2016 21:40

Mnogi smatraju da je šah uglavnom igra za penzionere. Međutim, ova igra je toliko plemenita da je čak uspjela da seljane jednog indijskog sela odvuče od pošasti velike ovisnosti - alkoholizma.

Riječ je o selu Marotičak, malom, uspavanom selu u provinciji Kerala, na jugu Indije, gdje su seljani razvili skoro nevjerovatnu strast prema šahu. Vjerovali ili ne, oni su vremenom postali pravi šahovski entuzijasti. Njihova ljubav prema ovoj igri je tolika da mnogi od njih, čak i kad ne igraju, razmišljaju i razvijaju nove šahovske strategije, piše New Indian Express.

Međutim, nije uvijek bilo tako u ovom selu.

Zapravo, prije nekoliko decenija malo ko je i znao da igra šah u ovom selu, a šahovske garniture su bili prava rijetkost. Naime, negdje šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka ovo selo je uglavnom bilo poznato po alkoholu jer su seljani proizvodili sopstveni alkohol, prodavali ga i od toga živjeli. Upravo zato nije ni čudno da je ovo selo bilo puno alkoholičara jer su mnogi vremenom postali ovisni o jeftinom i prilično dostupnom piću. Ovakvo stanje je bilo katastrofalno za cijelu zajednicu.

O ozbiljnosti situacije svjedoči i podatak da se nekoliko seljana udružilo i ostatak sela prijavilo vlastima, koje su došle u roku od nekoliko dana i oduzele sve količine alkohola koje su mogle naći.

Međutim, to je bio momenat koji je predstavljao prekretnicu za cijelo selo. Naime, tu je živio učenik poznat samo po imenu Unikrišnan, koji je odlučio da želi da nauči igrati šah. Ovaj dječak je bio impresioniran šahovskom legendom Bobijem Fišerom, o kojem je čitao u dnevnim novinama. To ga je podstaklo da ode na časove šaha u susjedno selo. Nakon što je naučio šah, odlučio je da nauči i ostatak sela, ne mogavši ni pretpostaviti da će taj njegov čin ovo selo pretvoriti u šahovsku meku.

U početku je davao časove šaha u svojoj kući, čija su vrata bila otvorena za sve one koji su bili željni da nauče ovu igru. Na njegovu sreću, ali i veliko iznenađenje, šah se poput stihije proširio selom i odjednom su svi bili zaluđeni ovom igrom.

Ne samo da su svi željeli da igraju šah, već su mnogi razvili pravu pasiju prema drevnoj igri. U protekle tri decenije Unikrišnan je obučio čak 600 šahista i uveo ih u tajne ove drevne igre.

Mnogi od ovih seljana su igrali i turnire širom Indije, gdje su i pobjeđivali i tako donosili slavu svom selu.

"Danas slobodno možemo reći da čak 90 odsto stanovnika u našem selu igra šah", kaže Srenivasan, predsjednik lokalne organizacije za samoupravu u indijskim selima "Gram Panchayat".

Zapravo, avgusta prošle godine Marotičal je proglašen šahovskim selom, zbog čega je postalo poznato širom Indije. I indijska šahovska legenda Višvantan Anand čestitao je seljanima na ovom izuzetnom priznanju.

Danas, mladi Unikrišnan vodi restoran u Marotičalu. Napravio ga je po ugledu na šahovski klub, gdje ljudi dolaze na ručak i pritom krenu da pomjeraju drvca. Takođe, pored svoje kuće je napravio dvorišnu zgradu, gdje i danas zainteresovanima drži časove. Njegovi polaznici su od sedam do 77 godina.

Naravno, nema potrebe reći da ovo selo više nije poznato po alkoholu, te da ovdje nema skoro nijednog alkoholičara.

"Šah je svima nama vremenom postao strast. Kad počnemo igrati, zaboravljamo na sve. Zapravo, može se reći da je i ovo jedna vrsta ovisnosti", kaže Unikrišnan.

O tome koliko je ovo selo poznato svjedoči i podatak da o njemu snimaju film koji će nositi naziv "August Club".

Last Updated on Tuesday, 09 February 2016 11:35
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting