Početna 65. polje ŠK Banjaluka - od respektabilnog do kluba bez struje i grijanja

Nekad bilo...

"SKAKAČ" U JUNU Treninzi, turniri, simultanka

Jun će za Školu šaha "Skakač" takođe biti popunjen brojnim aktivnostima, koje će poslužiti kao odlična priprema za događaj godine - Prvi ligu Republike Srpske za omladince.

Read more...
ŠK Banjaluka - od respektabilnog do kluba bez struje i grijanja PDF Print E-mail
Friday, 08 April 2016 21:05

Šahovski klub Banjaluka proživljava svoje najteže dane od osnivanja do danas, i to u gradu koji je svojevremeno bio polazna tačka za šahovske "superstarove" poput Garija Kasparova, koji je upravo u gradu na Vrbasu krenuo putem svjetske slave, ističe Daniel Milekić, sekretar ovog kluba.

Milekić navodi da klub, koji je pod imenom "Nikica Pavlić" osnovan davne 1949, danas suočen sa nizom gotovo nepremostivih problema.

Prema njegovim riječima, klub je smješten u potpuno neuslovnim prostorijama u Ulici Sime Matavulja, u kojem su, da stvar bude gora, prošle godine isključeni struja i grijanje.

"Za razliku od drugih sportskih kolektiva koji besplatno mogu koristiti sportske dvorane za trenažne procese, nama su oduzete prostorije u Aleji Svetog Save. Suočeni sa nedostatkom prostora, rad s djecom smo nastavili u Domu omladine. O razmjerama naših problema najbolje svjedoči podatak da 2014. nismo imali novca za prevoz i smještaj kako bismo nastupili u Premijer ligi BiH, a jedan od naših kadeta iz istog razloga nije nastupio na Evropskom prvenstvu, iako je ispunio sve uslove", kaže Milekić.

Dodaje da je račun trenutno blokiran zbog neplaćenog PDV-a za korištenje prostora, zbog čega su sve planirane aktivnosti dovedene u pitanje. Uz to, Milekić ukazuje da ovo nije usamljen primjer i da zbog hroničnog nedostatka novca i uslova za rad najbolji šahisti odlaze da igraju u klubove iz malih opština jer im mogu pružiti bolje uslove od kluba iz najvećeg grada Srpske.

"Banjaluka je od nekadašnjeg trećeg šahovskog centra u bivšoj Jugoslaviji danas grad u kojem nema prostora gdje se može igrati šah, a grad nema ni respektabilan turnir. Za razliku od nas, Sarajevo ima više značajnih turnira u toku godine, ali i nekoliko klubova koji se aktivno takmiče", navodi Milekić.

Podsjeća da je nekadašnji klub "Nikica Pavlić", čiji su nasljednik, u prošlosti ostvario niz značajnih rezultata. U klubu su, priča, stasali brojni igrači, među kojima i prva dva bh. velemajstora, Enver Bukić i Milan Vukić, koji je četiri puta bio prvak Jugoslavije, šahovske sudije, treneri... Banjaluka je u to vrijeme bila jedan on najznačajnijih šahovskih centara u bivšoj Jugoslaviji.

"Uz pomoć društvene zajednice organizovano je devet međunarodnih velemajstorskih turnira na kojima su učestvovali elitni igrači tadašnjeg vremena poput Petrosjana, Timana, Ceškovskog... To su bile kulturno-sportske manifestacije kojima se ponosio grad. Banjaluku su posjećivali svjetski šampioni Aljehin, Botvinik, Spaski, Karpov... Vrijedan pomena je podatak da je Gari Kasparov, po mnogima najjači šahista svih vremena, svoj prvi međunarodni turnir odigrao u Banjaluci 1979. godine, kao šesnaestogodišnji dječak", ističe Milekić.

Banjaluka.net

Last Updated on Wednesday, 02 November 2016 20:48
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting