Početna 65. polje Manjak ambicija sputava šahovsku snagu žena

Nekad bilo...

Gavrić pobjednik turnira zvijezda Srpske i okruženja

Miladin Gavrić, FIDE majstor, pobjednik je 31. međunarodnog turnira šahovskih zvijezda Srpske i okruženja "Kaisa-Bema 2016", koji je održan 4. decembra, u banjalučkoj Fabrici obuće "Bema".

Read more...
Manjak ambicija sputava šahovsku snagu žena PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Thursday, 11 August 2016 19:02

Četrnaestoro američkih najboljih mladih šahista nedavno se okupilo u Njujorku na vrhunskom seminaru. Među njima su bile četiri djevojčice. Za pristalice jednakosti polova u šahu bio je to veliki napredak.

Za glavnim stolom, dok je nekoliko dječaka izvikivalo rješenja šahovskih problema, dvanaestogodišnja Karisa Jip pružila je žutu cedulju instruktoru Gregu Šahadiju.

"Zapisala si jedan potez", rekao je Šahadi. "To je sve?"

Karisa, koja je s 11 godina postala najmlađa Amerikanka s titulom majstora, nije ni trepnula.

"To je vrhunski potez", odgovorila je "mrtva hladna". "Šta Vam više treba?"

Davnašnje je gorko pitanje zašto su u igri u kojoj tjelesne razlike nisu važne dječaci i muškarci toliko istaknutiji od djevojčica i žena iako se šahovski svijet trudi da drevnoj igri privuče što više pripadnica ženskog pola.

Britanski velemajstor Najdžel Šort prošle godine rasplamsao je raspravu napisavši za časopis "Šahovske novosti" da je muški mozak jednostavno bolje prilagođen šahu i da umjesto "da galamimo zbog nejednakosti treba jednostavno da je učtivo prihvatimo kao činjenicu".

Kao odgovor je nekoliko šahistkinja koristeći haštag #sexisinchess napisalo da su bile ponižavane, zlostavljane, proganjane i seksualno uznemiravane na turnirima. Možda najsnažniji odgovor stigao je od velemajstora Judit Polgar, koja više ne igra, a protiv Šorta ima izrazito pozitivan rezultat - 8 pobjeda, 5 remija i samo 3 poraza.

Rodna razlika najviše čudi nastavnike koji smatraju da šah pomaže učenicima da rješavaju probleme, poboljšaju koncentraciju, druže se s istomišljenicima. Na školskim turnirima dječaka je obično dva do tri puta više nego djevojčica, a razlika se povećava s porastom nivoa igre. Među 100 najboljih igrača svijeta nema nijedne žene.

Objašnjenje za tu neravnotežu zvuči poznato: nedostatak ženskih uzora, manje ohrabrenja od roditelja i nastavnika, negostoljubiva atmosfera u tradicionalno muškom sportu.

Za Karisu je ta neravnoteža prednost.

"Mnogo je bolje biti djevojčica", tvrdi ona. "Ako u šahu dječak ima 2.200 poena, to nije ništa naročito", dodaje misleći na rejting poene. (Karisa ima 2.286 poena, a za titulu velemajstora potrebno je najmanje 2.500.) "Ali ako djevojčica ima 2.200 poena, to je sjajno. Iste je jačine kao dječak, a dobija više pažnje."

Njen otac Persi Jip, zaposlen u informatičkoj industriji, kaže da je, kad je Karisa počela, imao neke "pogrešne stavove" o djevojčicama i šahu.

"Kulturna tradicija je da roditelji treba da šalju kćerke na časove plesa, a ne na šah", priča Jip. "Kada je rekla da želi da igra šah, odgovorio sam: 'Ne, ne, to je teško. Vjerovatno ti se neće dopasti'."

Neki programi, kao što je mreža škola "Akademija uspjeha" u Njujorku, otvorili su posebne klubove i turnire za djevojčice.

"Većina instruktora su muškarci, što baš i nije od pomoći", kaže Eva Moskovic, generalna direktorka mreže. "Silno smo se trudili da dovedemo Judit Polgar i Irinu Kruš da igraju u školama. Te nevjerovatne žene nadahnjuju naše djevojčice."

Ipak, dodaje ona, broj djevojčica opada kako školske godine odmiču.

Istraživači u italijanskom gradu Padovi spojili su šahiste i šahistkinje istog ranga da igraju preko interneta. Rezultati studije iz 2007. objavljeni u Evropskom časopisu za socijalnu psihologiju pokazuju da su žene, kada nisu znale kog pola je njihov protivnik ili su mislile da igraju protiv žena, pobijedile u otprilike 50 odsto partija, ali kad su mislile da igraju protiv muškaraca pobjeđivale su samo svaki četvrti put. Žene su takođe igrale manje agresivno i samouvjereno protiv "muških" suparnika.

Istraživači pretpostavljaju da žene sebe shvataju kao manjinu na turnirima i zbog toga gube samopouzdanje.

Judit Polgar, po mišljenju mnogih najbolja šahistkinja svih vremena, kaže da su žene često bile sputavane manjim ambicijama, pa su nastupale samo na lakšim ženskim turnirima.

"Vrlo malo žena takmiči se na najvišem nivou", napisala je ona. "Mnogima je čak drago što su turniri rodno odvojeni jer tako mogu da postanu svjetske prvakinje, i one to postaju. No, mogle bi da igraju bolje i da se popnu mnogo stepenica više."

(nedeljnik.rs)

Last Updated on Monday, 24 April 2017 21:10
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting