Početna Borki Predojević Minimalna pobjeda Karlsena protiv Predojevića

Nekad bilo...

Aleksi Ninkoviću dvije nagrade u Crikvenici

Kao i prethodne godine u Splitu, Škola šaha "Skakač" je imala svoje predstavnike na Međunarodnom festivalu za mlade "Adriatic 2017".

Read more...
Minimalna pobjeda Karlsena protiv Predojevića PDF Print E-mail
borki - predojevic
Written by Branko Tomic   
Saturday, 29 June 2013 16:16

Pitanje pobjednika u prijateljskom meču između najjačeg igrača svijeta, Norvežanina Magnusa Karlsena, i najboljeg bh. igrača, Borkija Predojevića, pala je u trećoj partiji.

Karlsen je, vodeći crne figure, izbjegao Špansku odbranu iz prve partije i opredijelio se za Sicilijanku. U središnjici je stvorio pješačke slabosti u poziciji bijelog, da bi prednost iskoristio nakon 57 poteza.

Posljednja partija je donijela nova uzbuđenja, a remi je sklopljen u 49. potezu.

Prema tome, konačan rezultat je 2½:1½ za Karlsena, koji će krajem godine pokušati da Indijcu Višvanatanu Anandu preotme titulu prvaka svijeta.

Prve dvije partije igrane su 28. juna.


Meč je odigran u Lilehameru, po ubrzanom tempu (25 minuta plus 10 sekundi po potezu), povodom obilježavanja 10. godišnjice od održavanja prvog duela dvojice šampiona 2002. u Lilehameru (Predojević pobijedio 1½:½) i 12. godišnjice od početka rada NDC centra u opštini Teslić (2001). Takođe, imao je promotivni karakter za šampionat Norveške koji je počeo danas.

Predojević, član ŠK Bosna i olimpijski reprezentativac, i Karlsen su odigrali još jedan meč, u Sarajevu 2006, i tada je slavio Karlsen sa 1½:½.

Kompletan duel je prenošen na Internetu, a partije su direktno projektovane i na velikom platnu na centralnom trgu u Lilehameru, sa obezbijeđenim prenosima u ambasadi Norveške i NDC centru u Sarajevu.

Za sutra je predviđeno da Borki odigra simultanku na 30 tabli, dok će izbor imena protivnika biti prepušten domaćinu.

 

Last Updated on Tuesday, 30 July 2013 09:01
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting