Početna

Nekad bilo...

Raspored aktivnosti Škole šaha "Skakač" u februaru

Nakon jednomjesečne pauze, u februaru se nastavljaju aktivnosti Škole šaha "Skakač", a prvi na redu je nastup na Svetosavskom turniru za mlade u Banjaluci.

Read more...
Promjena koncepcije sajta PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Monday, 10 November 2014 19:55

Sajt koji pratite od 1. aprila 2009, tokom čega je objavljeno 1.998 tekstova, doživjeće znatne promjene.

S obzirom da autor sajta skoro 7 godina uvodi mlade Banjalučane u svijet drevne igre, logičan potez je da i ovaj sajt napokon podredi objavljivanju vijesti iz svijeta kadetskog i omladinskog šaha.

Neće na ovom mjestu ubuduće biti novosti vezanih samo za aktivnosti Škole šaha "Skakač" i njenih članova; pažnja će se posvećivati i ostalim šahovskim školama i sekcijama - ukoliko njihovi voditelji i treneri nađu za shodno da pošalju izvještaj sa kompletnim tabelama i bar jednom fotografijom.

Sajt će takođe biti obogaćen novim rubrikama, dok će rubrike vezane za seniorski šah biti ukinute!

Najveća novost biće rubrike "Početni kurs", "Srednji kurs" i "Napredni kurs", u kojima će autor, inače FIDE instruktor, iznositi iskustva drugih trenera, ali i vlastita, koja je stekao u dosadašnjem radu s mladima.

Prvenstveni cilj je promocija šahovske škole koja se njeguje u "Skakaču", a koja je do sada iznjedrila:

  • evropskog šampiona (Maša Maksimović) i vicešampiona (Bojan Maksimović) u rješavanju problema (Gruzija 2014);
  • sedam šampiona Bosne i Hercegovine (Tijana Babić 4, Maša Maksimović 2, Bojan Maksimović 1), četiri vicešampiona (Bojan Maksimović 2, Nemanja Vuksan 1, Katarina Arnaut 1), tri osvajača bronzane medalje (Tijana Babić 1, Milica Babić 1, Marko Trifunović 1);
  • osam šampiona Republike Srpske (Bojan Maksimović 3, Marko Bundalo 2, Tijana Babić 2, Sergej Šolak 1), 14 vicešampiona (Tijana Babić 3, Katarina Arnaut 2, Filip Gubo 2, Maša Maksimović 2, Bojan Korićanac 1, Nemanja Vuksan 1, Jelena Gajić 1, Marko Trifunović 1, Stefan Kondić 1), sedam osvajača bronzane medalje (Filip Gubo 3, Milica Babić 1, Jelena Gajić 1, Bojan Korićanac 1, Stefan Kondić 1);
  • četiri uzastopna učešća na evropskim šampionatima za mlade (Albena 2011, Prag 2012, Budva 2013, Batumi 2014), sa 10 takmičara (Tijana Babić 3, Bojan Maksimović 3, Maša Maksimović 2, Nemanja Vuksan 1, Katarina Arnaut 1);
  • ekipnog pobjednika u Prvoj ligi RS za omladince (2011, jedino zlato neke banjalučke omladinske ekipe!), uz tri srebrne medalje i dvije bronze (2009. i 2010. s "Gambitom");
  • najmlađeg banjalučkog šahistu ikada koji je izašao na svjetsku rejting listu (Bojan Maksimović)
  • tri igrača na rejting listi (Bojan Maksimović, Tijana Babić, Maša Maksimović);
  • omladinskog šampiona Banjaluke (Filip Gubo)...

Princip rada koji se primjenjuje u Školi šaha "Skakač" biće detaljnije objašnjen u udžbeniku koji se nalazi u pripremi.

Sekundarni cilj sajta je promocija šaha među mladima, promocija drugih šahovskih škola, te omogućavanje mladima koji u svojim sredinama nemaju aktivnu šahovsku sekciju da samostalno, ili uz pomoć roditelja, rade na šahu.

Njima će, ali i svima koji požele nešto više da nauče, a starosno pripadaju seniorima, Škola šaha "Skakač" pružiti mogućnost učenja preko Skypea i elektronskom poštom, o čemu će više biti riječi narednih dana.

Konačni ciljevi su razbijanje tabua koji vlada u Republici Srpskoj, pa i u Federaciji BiH, da je šah penzionerski sport, uvođenje šaha u škole i vrtiće, ali i mnogo veća zastupljenost u medijima.

Čitaoce molimo za strpljenje, jer će izmjene biti postepeno uvođene do kraja 2014.

Last Updated on Thursday, 13 November 2014 21:05
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting