Početna

Nekad bilo...

Trijumf Zorana Runića na cugeru u Dvorovima

Tokom Kupa Republike Srpske, u Dvorovima je 18. novembra održan prateći, brzopotezni turnir, na kojem je pobijedio međunarodni majstor Zoran Runić.

Read more...
Kada je najbolje početi sa igranjem šaha? PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Thursday, 13 November 2014 19:56

Prije nego što odluče da upišu dijete u šahovsku školu mnogi roditelji se zapitaju koja je dobna granica idealna za početak savladavanja ove drevne vještine.

Najčešće se iznenade kada im kažemo da godine nisu važne i da je najbolje da se sa treninzima, kao i u većini drugih sportova, krene što ranije.

U radu sa polaznicima Predškolske ustanove - kluba za djecu "Kockica", starosti 3 do 5 godina, krenuli smo praktično od nule. Iznenadilo nas je što njhova koncentracija ne pada ni nakon 20-ak minuta (preporučeni rad je u manjim grupama od dvije do pet minuta - u zavisnosti od uzrasta), ali smo ubrzo shvatili da primarne zasluge za to pripadaju magiji koja isijava sa 64 crno-bijela polja.

Vaspitačice su, priznajemo, odigrale ogromnu ulogu u ovom mini projektu nazvanom "Mala škola šaha", a rezultat upoznavanja mališana sa jednim sasvim novim svijetom je da naš najmlađi član trenutno ima 5,5 godina i dolazi upravo iz "Kockice".

S druge strane, jedini uslov za početak dolazaka na treninge u Školu šaha "Skakač" je da je dijete savladalo principe kretanja figura. Sve ostalo, počev od osnovnih matova, može da nauči kod nas.

Rad sa početnicima je baziran na igri i baš zato je potrebno da dijete što ranije krene u školu šaha. Kod kuće će igrati samo sa tatom, mamom ili djedom, dok će se kod nas suočiti sa 20-ak različitih "protivnika" i isto toliko "stilova".

Nove pojmove će postepeno usvajati u direktnom razgovoru s trenerom, u većoj mjeri, odnosno u klasičnom predavanju koji uključuje rad na demonstracionoj tabli, u manjoj mjeri. Pored toga, u cilju učenja osnovnih matnih slika, za rad kod kuće će dobiti primjere sa zadatkom - mat u jednom i dva poteza.

Osnovni cilj je da nakon 12 mjeseci dijete potpuno ovlada šahovskim pojmovima (rokada, viljuška, opozicija, an pasan...) i svede previde na najmanju moguću mjeru. Tek tada će biti spremno za veće skokove u šahovskom razvoju.

Termini

Treninzi u Školi šaha "Skakač" se održavaju tokom cijele godine, dva puta sedmično, subotom i nedjeljom, u dvije grupe.

Prva grupa (početni kurs) dolazi od 10 do 11, a druga (napredni kurs) od 11 do 12 sati.

Polaznike Početnog kursa bi praktično sada trebalo podijeliti u 2 grupe - u one koji su u pravom smislu početnici i one koji po znanju više pripadaju nekom novom, Srednjem kursu.

Većinu polaznika čine dječaci, dok broj djevojčica varira. Kako bi se taj broj ustalio i - zašto ne - počeo da raste, u budućnosti bi trebalo osnovati i četvrtu grupu, samo za djevojčice.

Naš domaćin, OŠ "Ivo Andrić", ima ogromno razumijevanje za sve što radimo. To je ujedno jedna od rijetkih osnovnih škola na području Banjaluke koja ima šahovsku sekciju u kontinuitetu.

Last Updated on Sunday, 08 April 2018 19:15
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting