Početna

Nekad bilo...

Bojan Maksimović 13. na 300. cugeru ŠS Beograda

Na jubilarnom, 300. brzopoteznom turniru Šahovskog saveza Beograda, organizovanom 28. oktobra, FIDE majstor Bojan Maksimović je osvojio 13. mjesto u konkurencije 42 takmičara iz Švedske (1), BiH (1) i Srbije.

Read more...
Zašto je dobro da djeca igraju šah? PDF Print E-mail
Sunday, 16 November 2014 19:25

Sjećam se, kiša je padala tog dana. Kao da je juče bilo. Vjetar je bio jak, takođe. Morala sam da ostanem kod kuće; igra sa drugarima napolju nije dolazila u obzir. Ali, taj dan mi je doneo i nešto lijepo - odigrala sam svoju prvu partiju šaha!

Nije to bila ljubav na prvi pogled, ali sam učenje pravila ove igre doživljavala kao svojevrsnu inicijaciju u društvo starijih i zrelijih od mene. Od momenta kada sam prvi put izgubila partiju, zbog niza loših poteza, uspjela sam toliko da napredujem i jednog dana čak matiram svog tatu.

Ali, put do "vrha" nije bio lak. Frustirajući porazi naučili su me šta znači biti dobar gubitnik. Nakon što sam jednom prilikom mrzovoljno pobacala šahovske figure po podu, majka me je odvela na stranu, izgrdila me i ujedno se pobrinula da zapamtim koliko je važno dostojanstveno podnijeti poraz. Taj razgovor nikada neću zaboraviti. Mada nikada neću znati da li me je tata na kraju pustio da pobijedim, ili ne, bila sam presrećna zbog konačnog trijumfa.

Prošlo je mnogo godina od kada sam posljednji put igrala šah kod kuće. Iz školskih dana me veže malo uspomena na ovu igru, takođe. Uz šah smo se uglavnom zabavljali u krugu porodice prije nedjeljnog ručka. Uvijek sam voljela da dobijem dodatno vrijeme za razmišljanje, što mi je tata dozvoljavao tokom odlazaka do kuhinje kako bi provjerio krompir ili promiješao sos.

Djeca bi trebalo što češće da igraju šah zbog velike koristi za njihov intelekt, uravnoteženi razvoj i funkcionisanje cjelokupne ličnosti.

Tada nisam razmišljala o tome šta, zapravo, učim. Ipak, edukativne prednosti šaha sve više postaju široko priznate, a dodatna korist je upravo u tome što djeca obično nisu svjesna da uz šah zapravo uče i napreduju.

Šah pomaže razvoju:

  • logičkog mišljenja
  • kombinatorike
  • imaginativnosti
  • mašte i kreativnosti
  • intuicije
  • upornosti i istrajnosti
  • samopouzdanja
  • emocionalne stabilnosti
  • sposobnosti planiranja i donošenja odluka
  • šah je izuzetno koristan za intelektualni razvoj djece i doprinosi uravnoteženom razvoju i funkcionisanju cjelokupne ličnosti.

Sva djeca treba da budu u prilici da igraju šah tokom jednog sata nedjeljno u osnovnoj školi. Šah može da unaprijedi koncentraciju, računanje i sposobnost rješavanja problema, a takođe doprinosi društvenom razvoju... Djeca uče kako da podnesu poraz, ali i kako da se nose u pobjedi, a mi vodimo računa o tome da na početku, kao i na kraju svake partije, protivnici jedan drugom pruže ruku u znak poštovanja.

Šah je danas znatno dostupniji u školama nego što je to bio slučaj kad sam ja bila đak, noseći u torbi našu staru tablu. Organizovane su vannastavne aktivnosti u šahovskim klubovima pod nadzorom stručnih lica. Međutim, tužna je slika i prilika da ga samo jedan od 10 učenika državnih škola zaista i igraju u školama širom Engleske.

Bivši predsjednik Udruženja nastavnika i predavača, Henk Roberts, smatra da su prednosti koje šah donosi brojne, pa je čak apelovao na to da se šah uvede kao obavezan nastavni predmet makar tokom jednog semestra. Autor šahovske rubrike u dnevnom listu "Telegraph" i izvršni direktor organizacije "Chess in Schools and Communities", Malkolm Pein, takođe je apelovao na veću zastupljenost šaha.

Usluge "Chess in Schools and Communities" mogu da koriste škole koje nemaju dovoljno stručnog kadra i vremena da same organizuju časove šaha. Osim što ova organizacija obezbjeđuje nedjeljne posjete šahovskog učitelja sa svom potrebnom opremom, nastavnim pomagalima i planom časova, ona organizuje obuku nastavnog kadra u školama i omogućava pristup šahovskoj zajednici na nacionalnom nivou i nacionalnim takmičenjima.

S obzirom na to da škole i nastavnici imaju sve manje vremena da se posvete ovoj igri, "Chess in Schools and Communities" omogućava stručnu pomoć da bi promovisao šah među školarcima. Roditelji i djeca čije škole nisu dio ove nove inicijative mogu da pristupe online šahovskoj zajednici putem http://yes2chess.org/uk/.

Međutim, značaj šaha ne prepoznaje se samo u školama. Odavno je poznata veza između šaha i obavještajnih službi, zbog njegovog fokusa na strategiju, memoriju i predviđanje poteza protivnika. Danas šah ulazi i u glavne političke tokove. Dok britanski parlament promoviše šah u Vestminsteru, poslanica Marija Igl objašnjava vezu između šaha i politike.

"Šah i politika su borba između vas i vašeg protivnika, u kojoj se oboje trude da pobijede, i koja vas uči kako da mislite na pravi način", kaže ona.

Čini se da ljudi, bez obzira na godine, mogu da iskoriste prednosti ove drevne strateške igre. Bez obzira na to da li ste dijete ili odrasla osoba, šah može da vam pruži značajne obrazovne prednosti. Uz to je i odlična igra koju možete da odigrate sa svojim djetetom! Ipak, budite oprezni. Vaše dijete će pokušati da vas matira ukoliko pokažete bilo kakav znak nepažnje, bilo da ste otišli da provjerite svoj mobilni telefon ili promiješate sos za nedeljni ručak!

(Tekst Sofi Morgan Vilijams objavljen je na http://blog.novakdjokovicfoundation.org)

Last Updated on Sunday, 08 April 2018 19:14
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting