Početna

Nekad bilo...

Aprilski ISPITNI ROK: Polaznici Škole šaha "Skakač" putuju na Kadetsko prvenstvo Srpske

Došlo je vrijeme da ponovo na Kadetskom i omladinskom prvenstvu Republike Srpske polaznici Škole šaha "Skakač" pokažu koliko su tokom proteklih godinu dana naučili na treninzima.

Read more...
Kasparov nagovorio Hrvate da u škole uvedu njegov šahovski program PDF Print E-mail
Friday, 16 January 2015 11:24

U hrvatskim osnovnim školama već za mjesec dana mogao bi oživjeti zanimljiv projekat "Šah uz školu", u kojem bi djeca već od najranijeg uzrasta učila tajne ove drevne igre prema modelu jednog od najslavnijih šahovskih šampiona svih vremena Garija Kasparova.

Proteklog vikenda su se sa velemajstorom, koji, podsjetimo, ima i hrvatsko državljanstvo, neformalno sastali ministri nauke, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, te branitelja Fred Matić, javlja Slobodna Dalmacija.

Na tom inicijalnom sastanku, kako je potvrđeno u MZOS-u, Mornar i Kasparov dogovarali su detalje primjene programa za učenje šaha u osnovnim školama prema modelu šahovske fondacije KCF ("Kasparov Chess Foundation").

Iako sve pojedinosti još nisu utvrđene, razmišlja se da se u početku projekat "Šah uz škole" uvede eksperimentalno, i to u onim školama u kojima postoji dnevni boravak, odnosno u kojima je za djecu organizovana cjelodnevna nastava. S vremenom bi šah mogao prerasti i u izborni predmet.

"Gospodin Kasparov predstavio je ministru Mornaru program učenja igranja šaha prema modelu šahovske zaklade KCF, koji je moguće provoditi uz pomoć knjiga i računala. On se već uspješno provodi u više zemalja kao najbolji program za učenje šaha u svijetu. Program traje tri školske godine, ukupno stotinu sati, a provodi se jedan sat tjedno", prenijela je Gordana Zukon, portparol MZOS-a.

Prema njenim riječima, Kasparov je naglasio kako istraživanja pokazuju da je igranje šaha blagotvorno za razvoj mozga u djece te da najbolje rezultate daje kod učenika koji počinju igrati šah od prvog do trećeg razreda osnovne škole. Ta djeca ujedno pokazuju bolje rezultate u matematici.

"Ministar Mornar izrazio je zanimanje za navedeni program i uvjeren je da igranje šaha, osim što je zabavno za djecu, pridonosi razvoju koncentracije, memorije i inteligencije", ističe Zukonova.

Dok bi se pojedinosti uvođenja trebale još razrađivati idućih dana, pa će tako biti poznato i kojem će tačno uzrastu program biti ponuđen i u kojem obimu, poznato je da će projekt provoditi šahovski klub "e4", čiji je Kasparov član.

"Što se tiče nastavne platforme, svi učenici moći će joj pristupiti preko računala. Platforma sadrži svih 68 lekcija, kao i animirane materijale koji su dostupni svim uređajima preko interneta", najavio je velemajstor Zlatko Klarić iz šahovskog kluba "e4".

Projekt "Šah uz školu“ za učenike polaznike biće besplatan.

Tri načina rada

Model Garija Kasparova za učenje igranja šaha provodi se na tri načina: prema tradicionalnoj metodi s udžbenicima i provjerenom metodologijom u trajanju od dvije godine, potom prema kompjuterski baziranoj metodi uz korištenje modernih tehnologija, što podrazumijeva i korištenje softverske podrške nazvane "šahovska nastavna platforma". Taj kurs traje tri godine. Postoji i hibridna metoda koja spaja tradicionalni pristup i kompjutersku tehnologiju.

Last Updated on Friday, 16 January 2015 11:30
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting