Početna

Nekad bilo...

Vlado Narančić prvi na turniru u čast Ahmeta Ćejvana

Vlado Narančić, FIDE majstor, pobjednik je 10. memorijalnog turnira "Ahmet Ćejvan", odigranog 15. i 16. jula u Banjaluci.

Read more...
Transformacija u vremenu i prostoru, sa trajnim ljudskim vrijednostima PDF Print E-mail
Friday, 11 March 2016 12:17

Istinski je univerzalan i kao životni aksiom prihvatljiv naš šahovski slogan GENS UNA SUMUS, trajan i vrijedan u kontinuitetu i svakom vremenu i mjestu.

Upravo ovih dana, boraveći u gradu Konjicu, kao šahista i učesnik velikog i sjajno organizovanog, tradicionalnog petog po redu "Konjic Open 2016", probudio je u meni neke uspomene i prisjećanja na moje mladalačke i pionirske dane, tamo davne 1950. godine.

Na ovom turniru u šahu bilo je dosta učesnika - šahista, upravo mlade, perspektivne i nadarene generacije, na prelazu iz pionirske u dob omladinaca, koji su svojom igrom, znanjem i ponašanjem istinski pokazali sve ljepote ove igre, kućnog odgoja i vaspitanja i iznad svega zavidnu teoretsku naobrazbu, zahvaljujući i vremenu savršenstva i primjene informatičke, tj. kompjuterske tehnologije.

Veoma bitan, da li i presudan faktor u ovoj cjelovitoj odigranoj šahovskoj predstavi svakako je faktor neposredne podrške roditelja, koji bezrezervno, u svakom pogledu i na svakom mjestu, prate i podržavaju svoju nadarenu djecu. Svakako, rad i talenat, uz to i konkretna brižna roditeljska pažnja i podrška ljudska su mjerila i doprinosi za dostignute vrijednosti u svakom sportu, a posebno u šahovskoj igri.

Bojan Maksimović

Podsjećanja radi, nisu li i teniseri, kao Monika Seleš ili Novak Đoković ili naš vrsni šahovski velemajstor Ivan Sokolov i ini, postizali svjetske rezultate u domenu sopstvenog učešća i igranja širom svijeta. Rado se sjećam, inače mog kolege inžinjera, gospodina Cenka, oca našeg Ivana Sokolova, koji je redovno pratio sina po turnirima, noseći uvijek mlijeko, čokolade, sokove ili nešto drugo, te ga služio, nudeći sinu radi osvježenja i energije tokom svakog turnira.

Iste su se scene odvijale i u svim drugim slučajevima roditeljske pratnje i pažnje. Uspjeh i napredak, sa postignutim rezultatom, morali su doći vremenom na vidjelo, iako je pozadina tog uspjeha u cjelini i nepoznata široj javnosti.

Sadžida Džiho

Otuda, zašto i ovom prilikom ne istaći i naše mlađane bisere i dijamante, koji se upravo i bruse, kako bi u godinama svog igranja i djelovanja zasjali u punom sjaju, ali uvijek uz zahvalnost veliku i neizmjernu i svojim prekrasnim roditeljima.

Evo ih, od Bojana iz Banjaluke, Dine iz Zenice, Muharema iz Živinica, Sadžide iz Mostara i još mnogih drugih, koji su izuzetni talenti i veoma uspješni učesnici i ovoga turnira, ali uz redovnu pratnju, sa pažnjom i nadzorom cijenjenih roditelja.

Posebno sam pratio majku našeg Dine Markovića (na naslovnoj fotografiji), koja cijelo vrijeme turnira stameno je stajala i pratila svaki pokret i mig, svaki potez svoga sina, a njenom licu sa osmjehom ili sa zabrinutošću, neposredno sam mogao i cijeniti trenutnu poziciju dobrog, pametnog i pouzdanog Dine, gimnazijalca iz Zenice, siguran sam budućeg stručnjaka u svome pozivu koji odabere i priznatog velemajstora, u svjetskoj eliti, što mu uostalom ne samo predviđam, već i iskreno želim.

Da naše nade, Dinu i ostale, služi zdravlje i sreća. Rada, talenta i uspjeha neće manjkati, jer su tako i usmjereni.

Muharem Mahmutbegović

Isto se, svakako može izreći i za ostale navedene mlade talente, čiji su roditelji isto bili prisutni i brižno motrili svoju nadarenu i vrijednu djecu. Svima im želim dobro zdravlje i životnog i radnog uspjeha u svakom pogledu, na dobrobit njihovu, njihovih roditelja i zadovoljstva naše cjelovite društvene zajednice.

Da se, upravo, malo povratim i na sam početak ove priče, kako bih opravdao i sam naslov "Transformacije u vremenu i prostoru" ali sa neupitnim ljudskim vrijednostima. Naime, kao stariji i veoma iskusni učesnik ovog turnira upoznao sam ovu iznad svega kompleksnu, značajnu i vrijednu igru šaha, tačno prije 70 godina - u uzrastu od 7 godina.

Dosta sam vremena i znanja i ličnog angažovanja posvetio ovoj igri, sa dva aspekta, prije svega kao igrač u igri, sa teoretskom naobrazbom u raznovrsnim dostignućima i, drugo - u sljedećim godinama kao stručnjak u svome pozivu inžinjera elektrotehnike.

Naime, kao šahista sam donekle shvatio značenje i mogućnosti ljudske memorije, da bih kao stručnjak informatičke tehnologije i mikroelektronike shvatio i njena dostignuća u primjeni elektronskih komponenti, tzv. čipova, kao elemenata i te memorije u kompjuterima. Kao rezultat takvih saznanja, simbiozi mogućnosti i vrijednosti ljudskoga mozga i memorijske elektronske tehnologije i tehnike, pozabavio sam se savršenstvom ovog ljudskog uma i njegovim dostignućima, što bih uvijek tako rado i nesebično prenio i na mlađe generacije, što sam uostalom i činio u vrijeme moje profesorske djelatnosti, generacijama mojih učenika Elektrotehničke škole u gradu Mostaru, i na zapadnoj i na istočnoj strani napaćenog grada.

Kada sam 1950, kao pionir u klubu SŠK Sarajevo osvojio prvenstvo grada za pionire Sarajeva, u moje vrijeme, bez roditeljskog nadzora, jer ih nisam ni zapamtio, ni bez sadašnje kompjuterske pomoći, onako krišom i potajno dolazio i igrao partije, jer ako bi to moja tetka koja me je i školovala, zaista i saznala gdje ja to vrijeme provodim, znalo bi se što me je čekalo. Isto tako, krišom bih i unio u kuću šahovsku garnituru, koju sam dobio kao nagradu za osvojeno prvo mjesto, kako opet ne bih dobio "nagradu" od tetke u obliku "batine".

Eto, takva su to bila vremena i uslovi za podsticaj kao i sve druge mogućnosti, u odnosu na slučajeve iz ove priče.

Maša Maksimović

Bože moj, vremenom se sve mijenja, mogućnosti se stvaraju sa napretkom informatičke tehnologije, ali je roditeljska briga, pažnja i podrška svetinja, bez koje se u životu teško kreće naprijed i dostižu kolosalni uspjesi.

Velika zahvalnost tim i takvim roditeljima, ne smiju se zaboraviti, kao ni uspjesi i rezultati njihove nadarene djece.

Mr Milan Jovičić

Last Updated on Friday, 11 March 2016 12:22
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting