Početna

Nekad bilo...

Mala Skadarlija pobjednik regionalnog Kupa

Mala Skadarlija iz Banjaluke pobjednik je 13. Kupa regije Šahovskog saveza regije Banjaluka, održanog 30. oktobra u gradu na Vrbasu.

Read more...
DRASTIČNA KAZNA Poraz po kratkom postupku za igranje sa dvije ruke u cugeru i rapidu PDF Print E-mail
Monday, 17 July 2017 22:40

Prema novim Pravilima FIDE, koja su na snazi od 1. jula, korišćenje dvije ruke za vreme promocije pješaka smatra se nepravilnim potezom, pa tokom rapid i brzopoteznih partija sudija treba da proglasi da je za tog igrača partija izgubljena.

Možda se sjećate važnih izmjena koje su stupile na snagu 1. jula 2014. godine. Tada su uvedene važne izmjene kod promocije pješaka, u vezi sa nepravilnim potezom.

Naprimjer, tokom protekle tri godine guranje pješaka na osmi red, a zatim pritiskanje sata prije nego što se stavi figura na to polje, smatrano je nepravilnim potezom (što dovodi do neophodnog kažnjavanja).

Iste godine je uvedeno pravilo koje kaže da će tokom klasične partije, ako jedan igrač odigra nepravilan potez, njegov protivnik dobiti dodatne dvije minute na časovniku, a ako još jednom odigra nepravilan potez protivnik će pobjediti u toj partiji.

Poslednje, od 2014. u slučaju nepravilnog poteza u rapid ili brzopoteznoj partiji sudija treba da zaustavi časovnik i proglasi da je partija izgubljena, osim ako nema načina da serijom legalnih poteza protivnik dobije partiju.

U novim šahovskim pravilima koja su na snazi od 1. jula 2017, igranje sa dvije ruke se smatra nepravilnim potezom.

Dodata su potpuno dva nova paragrafa:

7.7.1 Ako igrač koristi obje ruke da bi odigrao jedan potez (u slučaju rokade, uzimanja figure ili promocije), smatraće se kao nepravilan potez.

7.7.2 Za prvo kršenje pravila 7.7.1. sudija će dodati dva minuta dodatnog vremena njegovom protivniku; za drugo kršenje pravila 7.7.1. od istog igrača sudija će proglasiti partiju izgubljenu za tog igrača. Ipak, partija je remi ako protivnik ne može matirati protivničkog kralja bilo kojom serijom pravilnih poteza.

7.8.1. Ako igrač pritisne sat, a da nije odigrao potez, to će se smatrati kao nepravilan potez.

7.8.2. Za prvo kršenje pravila 7.8.1. sudija će dodati dva minuta njegovom protivniku; za drugo kršenje pravila 7.8.1. od strane istog igrača sudija će proglasiti da je taj igrač izgubio partiju.

Ipak, partija je remi ako je pozicija takva da protivnik ne može matirati igračevog kralja bilo kojom serijom pravilnih poteza.

Sve ovo važi za klasičan šah.

Da ponovimo, kazna je mnogo teža u ubrzanom i brzopoteznom šahu.

A.4.1. Ako sudija primjeti da je nepravilan potez završen, on će proglasiti da je partiju izgubio taj igrač, pod uslovom da njegov protivnik nije odigrao svoj sljedeći potez. Ako sudija ne interveniše, igrač ima pravo da traži pobjedu, pod uslovom da nije odigrao sljedeći potez. Ipak, partija je remi ako je pozicija takva da bilo kakvom serijom pravilnih poteza igrač ne može matirati. Ako protivnik ne traži pobjedu, i sudija ne interveniše, nepravilan potez će ostati i partija će se nastaviti. Jednom kada je protivnik odigrao svoj sljedeći potez, nepravilan potez se ne može ispraviti, osim ako se u tome slože igrači bez intervencije sudije.

(Šah-mat lista)

Last Updated on Monday, 17 July 2017 22:44
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting