Početna

Nekad bilo...

Maša Maksimović donijela prvu seniorsku titulu "Skakaču"

Potpun trijumf banjalučkog šaha na pojedinačnim šampionatima Srpske za 2016. godinu donijela je Maša Maksimović (16), član Škole šaha "Skakač", koja je slavila u ženskoj seniorskoj konkurenciji, na takmičenju održanom 24. i 25. decembra u Prijedoru.

Read more...
Maša i Bojan Maksimović peti put u "srpskom Linaresu" PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Wednesday, 19 July 2017 17:29

Bojan i Maša Maksimović, članovi Škole šaha "Skakač" iz Banjaluke, prvi put su nastupili na međunarodnom turniru u Paraćinu 2013, i od tada su redovni učesnici ove odlično organizovane manifestacije.

Na svom petom gostovanju u "srpskom Linaresu" oboje su, za razliku od ranijih godina, igrali "A" turnir - rezervisan za šahiste sa rejtingom većim od 2.100 poena, sa promjenjivim uspjehom.

Bojan je zauzeo 31. mjesto sa 5½ poena iz 9 partija, dok je Maša, pomalo umorna od teškog turnira u Rusiji, bila tek 115, osvojivši samo 3 poena.

Zanimljivo je da su oboje imali odličan finiš, sakupivši po 2½ boda iz 3 duela.

Bojan je na prvom rejting turniru koji je igrao sa smanjenim koeficijentom zaradio novih 12 poena. Posebno se izdvaja njegova pobjeda nad Ravi Harijom, kolegom po tituli iz Engleske, i remi u dvoboju sa Umutom Atakišijem, interom iz Turske.

Maša je izgubila čak 73,2 poena, što će joj, uz minus u Rusiji, donijeti veliki pad na avgustovskoj listi. Međutim, rejting klackalica je normalna kada neko igra non-stop; Maša je tako u posljednjih 12 mjeseci odigrala čak 47 partija protiv igrača s rejtingom, što je ubjedljivo najviše od svih šahistkinja u BiH.

Na glavnom turniru 10. međunarodnog šahovskog festivala "Sportsko leto 2017", održanom od 7. do 14. jula, trijumfovao je Kemil Čan Emil Marandi, inter iz Turske. Na vrhu se, sa po 7 poena, našlo čak 6 igrača, tako da su dodatni kriterijumi odredili da druga nagrada pripadne Danijelu Hauardu Fernandezu, međunarodnom majstoru iz Engleske, a treća još jednom Turčinu, velemajstoru Suatu Ataliku.

U hotelu "Petrus" takmičila su se 132 igrača iz 18 zemlja, među kojima je bilo 12 velemajstora, 19 muških i 2 ženska međunarodna majstora, te 34 muških i 6 ženskih FIDE majstora.

Igrači su na raspolaganju imali po 90 minuta za partiju i bonus od 30 sekundi za svaki povučeni potez.

Kompletnju tabelu pogledajte OVDJE.

Podijeljeno je 12 novčanih nagrada po plasmanu i 5 specijalnih nagrada.

Vođe bijelih figura su bile mnogo uspješnije; slavile su u 208, a poražene u 168 dvoboja. Remijem je okončano 196 duela, a brojku od 581 ukupno odigrane partije zaokružuje 9 kontumacija.

Direktor turnira bio je Radoje Marinković, a sudili su Saša Jevtić, Nebojša Baralić, Nataša Savić i Nebojša Radosavljević. 

Last Updated on Monday, 04 September 2017 21:21
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting