Početna

Nekad bilo...

Bojan Maksimović ponovo šesti na cugeru u Beogradu

Slično turniru održanom početkom marta, Bojan Maksimović, FIDE majstor i član Škole šaha "Skakač" iz Banjaluke, i 1. jula je osvojio 6. mjesto na brzopoteznom takmičenju u organizaciji Šahovskog saveza Beograda.

Read more...
NOVA PRAVILA IGRE Banjaluka će sufinansirati 638 klupskih članarina za mališane PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Tuesday, 31 October 2017 22:49

Program razvoja sporta Grada Banjaluka za period 2018 - 2022. godine dobio je podršku na 16. zasjedanju gradskog parlamenta, održanom 30. oktobra.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da program predstavlja ozbiljan korak naprijed u ovoj oblasti, sa nekoliko fokusa.

"Jedan je sportska infrastruktura koju Grad mora da radi kako za profesionalne sportiste tako i za rekreativce, a drugi je fokus na dječjem i školskom uzrastu. Mi ne možemo sufinansirati vrhunski sport ali možemo da napravimo bazu i da sutra sportski klubovi imaju široku osnovu iz koje će se regrutovati budući vrhunski sportisti", kazao je gradonačelnik.

On je istakao da sport treba da bude dostupan svoj djeci, navodeći da to da li će se mališani baviti sportom ne treba da zavisi od finansijske situacije pojedinca i porodice.

"U skladu sa svojim ovlašćenjima, Grad Banjaluka pokušava da ovim Programom uredi oblast sporta na svojoj teritoriji. Jedan od najvažnijih dijelova programa jeste novi način sufinansiranja programskih aktivnosti sportskih organizacija kroz osnovni, posebni i dopunski program finansiranja. Vrednovanje sportskih rezultata u skladu sa navedenim programom prate novi kriterijumi i bodovanje radi klasifikacije sportskih organizacija unutar kategorisanih sportova, koji su razrađeni na način da u velikoj mjeri budu jednaki za sve sportske organizacije koje se bave organizovanim takmičarskim sportom. Takođe, vrednovanje sportskih rezultata kroz navedene programe vršiće se i u sportskim organizacijama lica sa invaliditetom", navode u nadležnom Odjeljenju. 

Prema Radojičićevom mišljenju, potrebno je što više raditi na razvoju lokalnog sporta, bez obzira na to što još nije donesen zakon o sportu, na koji se čeka više od decenije.

"Imamo 6 kriterijuma, a jedan od najvažnijih je vrednovanje sportskog rezultata. Propisani su uslovi i nivo takmičenja. Niko nije diskriminisan, niko nije oštećen. Svi su dobili šansu da se javno boduju putem javnog poziva. Sve će biti javno i transparentno", rekao je šef tima za izradu plana i programa razvoja sporta Dejan Travar.

Važan dio programa, kojim će se realizovati drugi strateški prioritet, jeste projekat ''Sport dostupan djeci'' u okviru kojeg će Gradska uprava sufinansirati članarine za 638 sportista u nižim uzrasnim kategorijama u sportovima prve i druge kategorije, a sve sa ciljem uključivanja što većeg broja djece u sportske aktivnosti. Poseban cilj Gradske uprave jeste da, u izlaznoj godini programa, ovim projekatom bude obuhvaćeno oko 1.500 dječaka i djevojčica koji su uključeni u sistem sporta.

Osim što će im pomoći pri plaćanju, od ove školske godine, Gradska uprava je, takođe, jedina u Republici Srpskoj koja će organizovati liga takmičenje osnovnih škola u šahu kroz sistem takmičenja Malih olimpijskih igara Srpske.

"Važan segment je i školski sport gdje Gradska uprava daje pun doprinos organizaciji Malih olimpijskih igara Republike Srpske i jedina je jedinica lokalne samouprave koja organizuje liga takmičenja na gradskom nivou za sve osnovne i srednje škole u odbojci, košarci, rukometu, malom fudbalu, atletici i gimnastici", kažu u Gradskoj upravi.

Gradski oci ne kažu na koji način će se određivati kojem djetetu će biti sufinansirana članarina, a kojem neće.

Ovo je u posljednjih 9 godina treći model kojim Gradska uprava pokušava da na što pravedniji način raspodjeli sredstva sportskim klubovima, kojih u Banjaluci ima preko 250.

Last Updated on Tuesday, 31 October 2017 23:09
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting