Početna

Nekad bilo...

Aktivnosti Škole šaha "Skakač" u februaru

Februar je rezervisan za klupsko prvenstvo Škole šaha "Skakač", koje će ovog puta biti otvorenog tipa.

Read more...
Nodirbek Abdusatorov drugi najmlađi velemajstor u istoriji PDF Print E-mail
Wednesday, 01 November 2017 21:14

Obezbjedivši svoju treću velemajstorsku normu prije tri dana Nodirbek Abdusatorov iz Uzbekistana je postao, nakon Sergeja Karjakina, drugi najmlađi velemajstor u istoriji.

Abdusatorov je na Čigorinovom memorijalu u Sankt Peterburgu osvojio 6½ poena iz 9 partija (zabilježivši pobjede nad velemajstorima S. P. Seturmanom i Evgenijem Levinom). Turnir je završio remijima protiv velemajstora Artjoma Timofejeva i Evgenija Aleksejeva.

Abdusatorov je rođen 18. septembra 2004, ispunio je uslove za titulu velemajstora 29. oktobra 2017, sa 13 godina, mjesec i 11 dana. To je brže nego što je uspio Parimarjan Negi, koji je postao velemajstor sa 13 godina, 4 mjeseca i 22 dana, ili Magnus Karlsen, koji je titulu osvojio sa 13 godina, 4 mjeseca i 27 dana.

Rekord još uvijek drži Sergej Karjakin, koji je postao velemajstor kada je imao 12 godina i 7 mjeseci.

Danas je Abdusatorov najmlađi velemajstor na svijetu. On je tako preuzeo titulu najmlađeg od Avondera Lijanga.

Ime Abdusatorova se prvi put pojavilo u medijima kada je pobijedio dva velemajstora, 2014. godine, na Taškent openu. Tada je imao 9 godina. Ispunio je svoju prvu velemajstorsku normu prošle godine na Čigorinovom memorijalu, a drugu u Abu Dabiju u avgustu 2017.

On je najveći talenat još od pojave Rustama Kasimdžanova, koji je 2004 godine trijumfovao na nokaut svjetskom šampionatu u Tripoliju i mnogo godina radio kao sekundant Višvanatana Ananda.

"Impresioniran sam, kao i ostatak šahovskog svijeta. Njegova igra izgleda zrelo i mnogo iznad njegovih godina. Ipak, ne znam koliko će daleko stići. Ne poznajem ga lično, ali iz onog što sam čuo mogu reći da je fino dijete", rekao je Kasimdžanov za chess.com.

Mnogo riječi hvale ima i Abdusatorovljev trener Dmitri Kaumov.

"Tokom 40 godina treniranja u različitim zemljama pomogao sam u stvaranju mnogo velemajstora, ali moram da priznam da nikada nisam sreo ovakav talenat kao što je Nodirbek. Dječak je dobar sportista, vrijedan, ima odličnu memoriju, pamti pozicije i, ono što je najvažnije, rijedak kvalitet - ne plaši se protivnika", naveo je on.

(Tekst: Piter Dogers, Foto: Marija Emelijanova)

Last Updated on Wednesday, 01 November 2017 21:17
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting