Početna

Nekad bilo...

Bojan Maksimović savladao velemajstora Milana Zajića

Pobjednik 13. memorijalnog turnira "Uroš Dinić", igranog 9. jula u okviru festivala "Sportsko leto" u Paraćinu, bio je srpski velemajstor Branko Damljanović.

Read more...
KO PRVI DJEVOJCI... Novo šahovsko pravilo od 1. januara 2018. PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Tuesday, 07 November 2017 21:36

Svakakvih gluposti ćemo se nagledati od Svjetske šahovske federacije, koja u igri koja se ne mijenja već 500 godina uvodi sitne izmjene u pravilima bar jednom godišnje.

Tako je sada, na Kongresu FIDE, održanom u oktobru u Turskoj, neko "pametan" došao na ideju kako da riješi situaciju u kojoj je obojici igrača isteklo vrijeme. Naime, pobjeda će od 1. januara 2018. pripasti onome ko prvi primjeti da je protivniku pala "zastavica" (A.4.3)! Neće se, pri tome, uzeti u obzir što zastavica reklamatora "blinka" kao znak da je njemu prvom isteklo vrijeme!?

Sudija će tada, umjesto remija, morati da presudi pobjedu!

Zbrku neće donijeti napisana već izbrisana rečenica: "Da bi reklamacija bila uspješna igraču koji reklamira pobjedu ne smije da istekne vrijeme nakon što zaustavi sat".

Novo pravilo čak kaže da se mora zaustaviti sat kako bi se reklamirala pobjeda. Čemu zaustavljati sat kada su obje "zastavice" pale? Zar nije dovoljno imati "brži prst", odnosno taster pored table koji treba pritisnuti i tako signalizirati sudiji pobjedu. Ili jednostavo podići ruku i zaurlati preko čitave sale: "Sudijaaaaa"!

Šta će se desiti ako suparnik, kada vidi da njegov protivnik zaustavlja sat, prvi podigne ruku?

Sat se može zaustaviti samo kada ste na potezu (odigravanjem poteza i stavljanjem protivničkog sata u pogon vi ste izgubili pravo na reklamaciju).

Međutim, nećete valjda rizikovati i čekati da protivnik odigra novi potez i pritisne sat a vi ste prvi primjetili da je obojici isteklo vrijeme?! Hoće li tada sudija zvati forenzičare da uzmu otiske sa dugmeta za zaustavljanje sata?!

"Samo su dvije stvari na svijetu beskonačne, svemir i ljudska glupost. Samo što za svemir još nismo sigurni", izjavio je svojevremeno Albert Ajnštajn.

Još jedna dopuna je zanimljiva. Ranije je sudija mogao, ali nije morao, prema vlastitom nahođenju (slobodno sudijsko uvjerenje), da ukaže na pad "zastavice". Sada će on biti u obavezi da to učini ukoliko posmatra partiju.

A šta ako se napravi lud, pa okrene glavu na drugu stranu? Ko može dokazati da je sudija vidio sporni trenutak?

Ovo pravilo bi moglo da otjera sudije od stolova u cajtnotu, kako bi, tobože, na nižim stolovima ili za sudijskim stolom rješavali mnogo veće probleme.

Data su i "detaljnija" objašnjenja u vezi odigravanja nemogućeg poteza.

Ni ovdje nije baš sve jasno. Sudija bi morao da ukaže na pad zastavice, a član A.4.2. kaže sljedeće: "Ako igrač ne reklamira nemoguć potez i ako sudija ne interveniše, nemoguć potez će ostati, a partija biti nastavljena"! Dakle, jedno mora, drugo ne mora.

Podsjetimo da je nemoguć potez završen ne samo kada je povučen na tabli već i kada je pritisnut sat.

Potez je nemoguć ako pješaka dovedete na posljednji red i pritisnete sat, ne zamijenivši pješaka nekom drugom figurom iste boje (7.5.2), ako pritisnete sat ne odigravši potez (7.5.3), te ukoliko igrate s dvije ruke (rokada, uzimanje figure, promocija - (7.5.4)). U posljednjem slučaju nije definisano da li je nemoguć potez kada figuru pomjerite jednom, a sat pritisnete drugom rukom (6.2.3). Ali, hvala Bogu, biće još prilike za dopunu pravila.

Kakve su kazne? Poslije prvog nemogućeg poteza protivniku se dodaju dvije minute, a poslije drugog - presuđuje se poraz igraču koji ne poštuje pravila.

Srećom, još važi pravilo da je partija remi ako igrač nema dovoljno materijala za pobjedu. Što ne znači da se i tu uskoro neće umiješati vješte ruke zaduženih za neprestano mijenjanje pravila.

Sve u vezi nemogućeg poteza vrijediće i u standardnom i u ubrzanom i u brzopoteznom šahu.

Last Updated on Tuesday, 07 November 2017 21:38
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting