Početna

Nekad bilo...

Maša i Milana Babić najbolje u Sarajevu

Na pratećem turniru 55. Međunarodnog festivala "Sarajevo 2018", igranom 7. aprila, prva dva mjesta su zauzele Maša i Milana Babić iz Teslića.

Read more...
ZASTRAŠUJUĆE Ovaj šahovski program POROBIĆE LJUDSKU RASU i zadržati nas kao KUĆNE LJUBIMCE PDF Print E-mail
Thursday, 07 December 2017 23:40

Godine 1997. dogodila se senzacija: jedan računar, "Duboko plavo" (Deep Blue), po prvi put je u meču pobijedio najboljeg svjetskog šahistu, tada Garija Kasparova, rezultatom 3½:2½. Juče, samo 20 godina kasnije od istorijskog meča između čovjeka i mašine, poražen je jedan od najboljih šahovskih računara današnjice.

Sa table ga je zbrisao ne čovjek, već neizrecivo moćniji protivnik od kojeg će sutra možda i cijelom čovječanstvu klecati koljena.

Riječ je o vještačkoj inteligenciji, odnosno "Guglovom" programu "AlpfaZiro" (AlphaZero). "AlfaZiro" je oduvao šahovski program "Stockfish", inače svjetskog šampiona u šahu među računarima za 2014. i 2016. godinu, zapanjujućim rezultatom 28:0, uz 72 remija u ukupno 100 partija!

Ono što je posebno zastrašujuće jeste da je vještačkoj inteligenciji "AlfaZiro" trebalo samo 4 sata da upije i razvije svoje znanje o šahu i još joj prije meča nisu date biblioteke najpoznatijih šahovskih otvaranja!

Kako prenosi "Sajens alert", "AlfaZiro" je igrajući seriju od 100 partija protiv "Stokfiša" pobijedio 25 puta sa bijelim figurama, a 3 puta kao crni. Ostale 72 su bile neriješene, pa "Stokfiš" nije zabilježio nijednu pobjedu!

"Sad znamo ko je naš novi gospodar! Ovo će bez sumnje unijeti revoluciju. Samo zamislite kako bi se ovo moglo primjeniti van šaha. Ovaj algoritam bi mogao da vodi gradove, kontinente, univerzume", kaže Dejvid Krejmeli, izvršni direktor šahovskog sajta Chessable.com.

Engleski velemajstor Sajmon Vilijams kaže da je ovo događaj za udžbenike istorije.

"Tog 6. decembra 2017. godine "AlfaZiro" je osvojio šahovski svijet. A poslije toga je porobio ljudsku rasu i zadržao je kao kućne ljubimce", ironično kaže Vilijams.

"AlfaZiro", proizvod "Guglove" laboratorije za vještačku inteligenciju "DipMajnd", verzija je programa "AlfaGo Ziro", specijalizovanog za igranje kineske igre Go. "AlfaZiro" takođe igra Go, ali i šogi (japanski šah).

Naučnici i futurolozi se već duže vrijeme spore oko potencijalne opasnosti koja nam prijeti od vještačke inteligencije, a senzacionalan uspjeh "AlfaZiroa" će samo produbiti ovu raspravu.

Ključna dilema je šta će se dogoditi ukoliko se vještačka inteligencija u jednom trenutku u budućnosti otme kontroli i možda shvati da joj ljudi više nisu potrebni.

(Srbija danas)

Last Updated on Thursday, 07 December 2017 23:47
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting