Početna

Nekad bilo...

U desetoboju Skakač bolji od Banjaluke

I u trećem meču najmlađih kategorija ŠK Banjaluka i Škole šaha "Skakač" viđene su zanimljive borbe, a ovog puta se igralo dvokružno na 10 tabli.

Read more...
LEKCIJA IZ PROŠLOSTI Hod po trnju STAROG ASA Mikenasa PDF Print E-mail
Wednesday, 23 May 2018 22:25

Mlađe generacije ne vole baš da nakon treninga uzmu knjigu u ruke kako bi samostalno radile na šahu, tako da ostaju uskraćene za mnoge lijepe trenutke iz istorije drevne igre.

Jedan od njih je nastao 1851. godine. Priču o zanimljivoj topovskoj završnici prenosima iz "Šahovskog glasnika" 2/1988, a napisao ju je Rudolf Marić.

"Pozicija koju su svojevremno analizirali veliki teoretičari topovskih, a i ostalih završnica, njemački majstori Kling i Horvic, dobila je veoma mnogo na popularnosti kada se pojavila kao kuriozitet u partiji Vidmar - Mikenas na Olimpijadi u Varšavi 1935.

Vidmar - Mikenas

Crni na potezu

Prva tabla Letonije, koja tada još nije bila u sastavu Sovjetskog saveza, i koji je do susreta sa Vidmarom, kao prvom tablom naše reprezentacije (Jugoslavija), već imao nekoliko velikih "skalpova" oko pojasa, odigrao je:

62. ... Ka4 63. Tg4+ Tb4 64. Tg1

Sada je Mikenas, očigledno ne znajući za analize Klinga i Horvica, a misleći valjda da u ovoj poziciji baš sve dobija, učinio neoprostivi propust:

64. ... Tc4?

što je iskusni velemajstor iskoristio i odigrao munjevito:

65. Tg3!

poslije čega padaju oba crna pješaka kao zrele kruške.

Ovdje je potpisan remi.

A kako crni dobija u ovoj poziciji pokazali su klasičari sasvim iscrpno, kako je već rečeno, još 1851, u godini kada se u Londonu održavao prvi turnir u istoeriji šaha.

Pogledajmo u čemu je mudrost.

1. ... Ka4 2. Tg4+ Tb4

Crni mora topom na prvi red i sada slijedi poenta bez koje nema dobitka:

3. Tg1 Tb3!

Veoma je važno da se zavlada trećim redom kako bi a-pješak bio zaštićen, a istovremeno se ukazuje pobjednički manevar Tb3-c3-c1, protiv koga je bijeli nemoćan.

Analiza dalje teče ovako:

4. Tg4+ Kb5!

Sve je povezano - pješaci štite topa, a top pješake, pa kralj može da pođe na veliko putovanje, u susret artiljeriji bijelog koja uznemirava.

5. Tg5+ Kc4 6. Tg4+ Kd5

Naravno, ne na treći red, jer bi to vodilo porazu poslije 7. Tg3+.

7. Tg5+ Ke4 8. Tg4+ Kf3 9. Tg1

Šahovi su isrpljeni. Top se vraća na prvi red i sada je prijetnja Kb3.

9. ... Tc3!

Ključni potez za dobitak.Prijeti 10. ... Tc1, pa se bijeli kralj mora povući u odbranu polja c1. Međutim, polje b3 će tada ostati izvan njegove kontrole.

10. Kb1 Ke2 11. Tg2+ Kd3 12. Tg3+

Bijeli opet počinje sa paljbom, jer mu ništa drugo ne preostaje. Crni kralj lagano kreće u sklonište.

12. ... Kc4 13. Tg4+ Kb3

Od mata nema zaštite.

Dobro je da se ovaj klsični način dobitka zapamti, jer se nikad ne zna kad može zatrebati. A bolje je znati nego se provesti kao stari as Mikenas, kad je bio mlad...", savjetuje Rudolf Marić.

Last Updated on Monday, 03 September 2018 21:50
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting