Početna

Nekad bilo...

Po jedan minus Ninkovića na cugeru u Zagrebu

Rezultatski nešto slabije od rapida protekao je za Školu šaha "Skakač" brzopotezni turnir za kadete na Međunarodnom festivalu za mlade "Zagreb 2017", odigranom 29. decembra.

Read more...
LJEPOTA U JEDNOSTAVNOSTI Tihi potezi OBARAJU s nogu PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Friday, 25 May 2018 21:29

Veoma poučna pješačka završnica nastala je u partiji Dino Marković (Zenica) - Leon Bojo (Kiseljak), u pretposljednjem kolu 19. Kadetskog i omladinskog prvenstva BiH, održanog sredinom maja u Neumu.

Partija je, pokazalo se, odlučivala o srebrnoj medalji u grupi kadeta do 18 gidina, koja vodi na Evropsko ili Svjetsko prvenstvo.

U poziciji na dijagramu bijeli je na potezu, a na satu mu je otkucavalo posljednjih 40 sekundi.

Talentovanom Zeničaninu je bio dovoljan remi i zato je teško objasniti zašto se, u uslovima cajtnota, nije odlučio na jednostavno:

1. Kg7: Kf5: 2. Kh6: Kg4 3. Kg6 f5 4. h5 f4

sa istovremenim promocijama u damu.

On je, međutim, odigrao:

1. h5?

ne uočavajući malu ali veoma lijepu poentu crnog.

Nakon jedinog

1. ... Kg4 2. Kg7:

bijeli je vjerovatno očekivao da će protivnik uzeti jednog od pješaka, što bi ga, zbog samo jednog tempa, odvelo u poraz:

2. ... Kf5: 3. Kh6: Kg4 4. Kg6 f5 5. h6 f4 6. h7 f3 7. h8G f2 8. Dh1.

Tihi potezi su među najljepšim u šahovskoj igri. Znaju da budu toliko neočekivani da obaraju s nogu. Teški su, mada se često ispostave jednostavnim... kada budu povučeni za tablom. Još kada se povežu sa osnovnim elementom u završnici - opozicijom, zaljubljenici u drevnu igru mogu da shvate koliko je ona lepršava, mudra i vječno mlada u svojih 1.500 godina bitisanja.

Nikako, zbog toga, ne treba bijelog kritikovati što je previdio

2. ... Kg5!

jer se slično u istoriji šaha dešavalo i mnogo iskusnijim igračima.

Bijeli monarh je sada na muci; na koju god stranu krene pratiće ga crni kolega i stvoriti nezaustavljivog slobodnog pješaka.

Na jednoj izgubljenoj partiji, stara je lekcija, više se nauči nego na stotinu dobijenih. Poražćnom, svakako, ostaje gorak ukus u ustima, ali i mogućnost analize faktora koji su doveli do nule u tabeli.

Šah nas uči da uzroke poraza nalazimo u sebi samima, a kada donesemo ispravan zaključak slične greške će biti svedene na najmanju moguću mjeru. Majstorstvo se gradi na temeljnoj analizi, a uspjeh u partijama koje dolaze samo su plod već prolivenog znoja.

Last Updated on Monday, 03 September 2018 21:51
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting