Početna

Nekad bilo...

Novembar u Školi šaha "Skakač"

Nakon prilično burnog oktobra, kada smo organizovali Otvoreno prvenstvo za djecu do 9 godina starosti i simultanku sa velemajstorom Predragom Nikolićem, slijedi zanimljiv novembar za Školu šaha "Skakač".

Read more...
PROSLAVILA SAMU SEBE Studija vrhunska, autor nepoznat PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Monday, 28 May 2018 19:52

Jedna od najpoznatijih studija u cijeloj problemskoj istoriji prikazuje se u svim klubovima među ljubiteljima studija, ali i onima koji vole šahovske zagonetke koje se mogu pojaviti u partiji.

Jednom kada se vidi, upamti se za čitav život.

Postoji, međutim, nekoliko verzija ove studije. Pred vama je najpoznatija i najuspješnija. Autor je manje poznat ili skoro nepoznat jer nema drugih problema ili studija.

Njegovo ime je identično u nekoliko baza, ali se časopis mijenja. U bazi hhdbv kao dodatni izvor se navodi i (m): unknown Ceskoslovenska Republika 7-10-1923. Ovaj autor je u obje baze poznat samo po ovoj studiji.

Bilo je još nekih neuspješnih šema, koliko sam vidio u obje baze, ali nije za pominjati.

Eto, jedna studija je proslavila samu sebe. O samom autoru, časopisu, nekom eventualnom odlikovanju ne postoji trag. Barem da je ušla u Album FIDE, ali nije ni to.

Ipak, ona živi u sjećanju svih ljubitelja studija. I to je ono što je najvažnije, ističe Branislav Đurašević, FIDE majstor rješavač iz Beograda, za Šah-mat listu.

Dejvid Džozef

Sunday Express 1921 (v)

Bijeli na potezu dobija

Prije nego što se pristupi rješenju, analizirajmo poziciju. Bijeli pješak neminovno izlazi na h8 prije crnog oponenta koji se nalazi na a-liniji. Problem predstavlja što crni može uzeti na b5, pa promociju izvesti na ovoj liniji.

Zato ne idu dva nastavka: 1. ba6 zbog 1. … b5, te 1. h4 zbog ab5.

Jedini potez je, prema tome:

1. b6+

Iz ranije navedenog znamo da je pješak "otrovan", jer kralj nikako ne smije zakloniti put svom b-pješaku. Šta uraditi dalje? Igrati kraljem na a8 ili b8? U oba slučaja izgleda da se crni nalazi u beznadežnoj poziciji. Naime, kada bijeli promoviše damu, biće dovoljno da makne kralja sa osmog reda kako bi objavio mat crnom kolegi.

1. … Kb8!

Ideja je, kada malo bolje pogledamo, da crni istovremeno izvuče damu koja će ostati nedodirljiva zbog pata. Bijeli je računao potez dalje.

2. h4 a5 3. h5 a4 4. h6 a3 5. h7 a2 6. h8D a1D

Šta sada? Na 7. De8 ide 7. ... Dg7, a na 7. Df8 slijedi 7. ... Da3! 8. De8 Dd6 s remijem.

7. Dg8!

Ovo je trebalo vidjeti još prije 6 poteza, ali potez sam po sebi ne bi bio dovoljan bez trijangulacije (kretanje u trouglu) dame.

7. ... Da2 8. De8! Da4 9. De5+ Ka8 10. Dh8!

Bijela dama je izliječena od "bjesnoće", pa je crni ovdje morao da položi oružje.

Last Updated on Monday, 03 September 2018 21:51
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting