Početna

Nekad bilo...

Dobar nastup Maše i Bojana Maksimovića na cugeru u Beogradu

Na brzopoteznom turniru u organizaciji Šahovskog saveza Beograda, održanom 17. juna, članovi Škole šaha "Skakač" iz Banjaluke Bojan i Maša Maksimović zauzeli su 11. odnosno 31. mjesto.

Read more...
PRVA BANJALUČANKA NA OLIMPIJADI Maša Maksimović član reprezentacije BiH u Gruziji PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Friday, 15 June 2018 21:22

Maša Maksimović, ženski FIDE majstor iz Banjaluke i član Škole šaha "Skakač", igraće za reprezentaciju BiH na Olimpijadi u Batumiju (Gruzija), koja se održava od 23. septembra do 7. oktobra.

Ova 17-ogodišnja učenica drugog razreda Beogradske gimnazije prva je Banjalučanka koja će zaigrati na najmasovnijoj smotri ženskih reprezentacija, sa preko 130 država.

Ona je aktuelna šampionka BiH do 18 godina, šampion Republike Srpske za žene, četvrti igrač po rejtingu na bh. listi, evropski šampion u rješavanju šahovskih problema iz 2014, 83. igračica u Evropi i 126. u svijetu u uzrastu do 18 godina, član četvorostrukog šampiona Prve lige RS za omladince...

Reprezentacija BiH će biti izuzetno podmlađena, odlučeno je na sjednici Šahovske unije (ŠU) BiH. Pored Maše Maksimović, koja ima najviši rejting od izabranih, u Gruziju će putovati još jedan ženski FIDE majstor Sara Jaćimović (21 godina, Brod), Nadina Mahmutbegović (23, Živinice), Vladanka Tomić (18, Teslić) i Jelena Tomić (17, Dvorovi).

- Jednoglasno smo odlučili da napravimo radikalan rez kada je u pitanju ženska ekipa. Nakon što su neke, sada već bivše olimpijke igrale za BiH 20 i više godina, reprezentaciju smo potpuno podmladili. Na ovaj način poslali smo i drugim mladim talentima i njihovim roditeljima snažnu poruku da se mijenja odnos prema ženskom šahu u BiH - rekao je Vladimir Stojanović, član Upravnog odbora ŠU BiH.

Dodajmo da će za mušku reprezentaciju igrati velemajstori Denis Kadrić, Dalibor Stojanović i Emir Dizdarević, inter Dejan Marjanović i FIDE majstor Rijad Burović.

Selektor obje selekcije je Željko Bogut.

Tokom Olimpijade biće održan i Kongres FIDE, a BiH će kao delegat predstavljati velemajstor Dalibor Stojanović.

Last Updated on Friday, 15 June 2018 21:25
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting