Početna

Nekad bilo...

Maša Maksimović donijela prvu seniorsku titulu "Skakaču"

Potpun trijumf banjalučkog šaha na pojedinačnim šampionatima Srpske za 2016. godinu donijela je Maša Maksimović (16), član Škole šaha "Skakač", koja je slavila u ženskoj seniorskoj konkurenciji, na takmičenju održanom 24. i 25. decembra u Prijedoru.

Read more...
Vjeroučitelj u Foči stvara šahovske šampione PDF Print E-mail
Sunday, 17 June 2018 16:27

U radu sa djecom važno je biti strpljiv i svaki uloženi trud višestruko će se vratiti, objašnjava vjeroučitelj Radan Mimić sve veći priliv učenika u šahovsku sekciju Osnovne škole "Veselin Masleša" u Foči, koju vodi, i sve bolje rezultate koje postižu na takmičenjima u Republici Srpskoj i BiH.

Za njegov entuzijazam, koji ide čak i dotle da se često sam brine za prevoz i smještaj djece na takmičenjima, učenici ga nagrađuju medaljama i peharima, pa ne čudi da će ova šahovska sekcija, koja postoji četiri godine, na jesen imati i predstavnika na Svjetskom prvenstvu za mlade.

Ispunjavajući u punom smislu plemeniti poziv prosvjetnog radnika, Mimiću nije teret da tri puta sedmično nakon redovne nastave do večernjih časova ostaje u školi da bi svojim đacima što bolje približio drevnu igru na 64 polja.

"Ako imate malo strpljenja, ako uložite truda, uvijek vam to vrate. Interesovanje za šah je ogromno, učenici nekada ne mogu da stanu u učionicu, a trenutno ih u tri grupe ima više od 50", priča Mimić za Srnu.

Ovaj neobični nastavnik nikada se ne predaje i ne dozvoljava da ga matira hronični nedostatak novca u sportu, posebno u šahu.

Zahvaljujući svojim prijateljima sveštenicima, uspijeva da obezbijedi djeci besplatna prenoćišta na takmičenjima.

"Još uvijek ima dobrih ljudi. Naša djeca nisu zahtjevna, nemamo novca za hotele, pa se snalazimo za smještaj kod sveštenika koji nam daju kuću, hranu, sve živo. Gorivo je obično naše, nekada nam neko da kombi, a nekada nam neko i gorivo plati", rekao je Mimić.

Učenica osmog razreda Miljana Golubović osvajanjem prvog mjesta u Srpskoj i drugog u BiH izborila je plasman na Svjetsko prvenstvo, koje se u oktobru održava u Grčkoj.

Priča da je zahvaljujući vjeroučitelju igra sa 32 figure za nju postala način života.

"Vjerovatno ne bih ni trenirala šah da nije nastavnika. Ova misaona igra mi pomaže da bolje učim i da imam bolje ocjene", pojašnjava svoju ljubav prema šahu Golubovićeva.

Maturant i član šahovske sekcije Veljko Mališ u sekciji je od šestog razreda.

"Šah je izuzetno zanimljiva igra, koja nam dosta može pomoći da, kako učimo da vučemo poteze, naučimo i da u životu donosimo odluke. Nastavnik je divan, sve nam objašnjava na lijep način i uči nas kroz šalu", priča Mališ.

Nastavnik ga dopunjuje, navodeći da su ruski naučnici izračunali da u jednoj šahovskoj partiji ima više kombinacija nego što ima atoma u kosmosu.

"Šahista od toliko mogućnosti bira najbolju, a tako i djeca kroz šah od malih nogu uče kako da od milijardu interesovanja izaberu ono pravo", objašnjava Mimić.

Igrajući šah i "mozgajući" koji potez izabrati da bi se nadmudrio protivnik, djeca razvijaju moždane vijuge i povećavaju intelektualni kapacitet, a ujedno se lijepo druže.

Imajući u vidu sve blagodati šaha, posao koji sa ogromnom posvećenošću obavlja fočanski vjeroučitelj sigurno zaslužuje da dobije i širu podršku društva.

Last Updated on Sunday, 17 June 2018 16:30
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting