Početna

Nekad bilo...

Vladan Pejić odbranio titulu srednjoškolskog cuger šampiona

Vladan Pejić, učenik Gimnazije, pobjednik je drugog pojedinačnog brzopoteznog takmičenja učenika banjalučkih srednjih škola, odigranog 3. marta u Srednjoškolskom domu.

Read more...
Pet problema sa kojima se suočavaju početnici PDF Print E-mail
Saturday, 01 September 2018 22:47

Praksa čini čuda, ali početnicima često trebaju dodatna uputstva. Bil Gordon smatra da je pet stvari u razvoju vještina presudno, koje početnici moraju imati na umu kako bi poboljšali svoju igru, izbjegli greške i ostali fokusirani na šahovsku tablu.

Ako ste novi u šahu, vjerovatno ćete ponoviti greške drugih početnika, ali uz malo prakse i odgovarajuće edukacije naučićete da ih izbjegnete.

Pravljenje grešaka i savladavanje novih strategija je nerazdvojni dio ove složene igre, pa pokušajte da se ne obeshrabrite ako stvari ne krenu dobro za vas.

Od presudnog je značaja da svakodnevno igrate i razmišljate o igri u slobodno vrijeme. Upoznavanje uobičajenih grešaka će vam pomoći da postanete bolji šahista.

Ovaj tekst će vam otkriti neke od najčešćih grešaka koje čine početnici. Naučite kako da ih izbjegnete!

Loš razvoj

Većina početnika se nedovoljno fokusira na otvaranje i obično povlači više puta jednu ili dvije figure. Zapostavljanje razvoja može vas stajati gubitka partije i to je razlog zašto biste morali da ovom dijelu igre pristupite na pravi način.

Kad započnete partiju oduprite se porivu da igrate dva puta istom figurom, osim ako je to neophodno. Najbolje je da brzo razvijete figure i rokirate pa tek onda da razmišljate o aktivnoj igri.

Dobro odigrano otvaranje će vam pomoći kasnije u strategiji, a šanse za pobjedu će se povećati.

Nedostatak plana

Još jedna česta greška početnika je da igraju bezidejan šah. Ova drevna igra zahtijeva koncentraciju i besprijekorno planiranje.

Naravno, možete samo nagađati šta će vaš protivnik učiniti, ali dobar plan će vas približiti pobjedi. Veoma važno je posvetiti veliku pažnju protivničkoj poziciji i vidjeti da li u njoj postoje slabosti. Jednom kada ih vidite, trebalo bi da osmislite niz poteza koji će vam omogućiti da ih napadnete.

S druge strane, trebalo bi da uočite i svoje slabe figure i potrudite se da poboljšate njihov položaj.

Ignorisanje plana protivnika

Dobar plan igre je presudan za uspjeh u šahu, ali ignorisanje protivničkog plana sigurno će uništiti vaš trud.

Ako razmišljate samo o napadu, lako možete propustiti priliku da pravilno odbranite svoju poziciju. Potezi vašeg protivnika se ne smiju zanemariti; pokušajte da odgonetnete njegove namjere.

Predviđanje plana vašeg protivnika je teško, a vi ćete morati odigrati mnogo partija prije nego što ovladate ovim aspektom igre. Bolje planiranje i predviđanje će se prirodno pojaviti u vašoj igri kad postanete iskusniji.

Gubitak koncentracije

Čak i mali pad koncentracije vam može donijeti poraz. Ako niste potpuno fokusirani i oprezni, vjerovatno ćete izgubiti partiju, bez obzira na vaše planiranje. Samo jedan pogrešan potez može okrenuti sve naglavačke, da od pobjednika postanete gubitnik.

Da biste ostali duže skoncentrisani moraćete da radite na mentalnoj i fizičkoj izdržljivosti. Redovni trening će učiniti vaše tijelo jačim, a vaš um oštrijim. Na kraju, igrajte partije sa dužom vremenskom kontrolom i vremenom će napredak biti vidljiv.

Ne uče od drugih

Ako je vaš cilj postati dobar u nečem, moraćete puno da učite i prestanete da ignorišete autoritete. Isto važi i za šah.

Pobrinite se da učite od boljih šahista i slušate njihove savjete. Razgovaranje sa odličnim igračima ili samo analiziranje njihovih partija će vam pružiti korisna znanja o šahu, a vaša igra će postati bolja.

Nastavite da isprobavate nove poteze i koristite različite pristupe istom problemu. Imajte na umu da iskustvo drugih može poboljšati vašu igru, pa držite oči i uši širom otvorene.

Drugim riječima, učite na tuđim greškama.

Zaključak

Šah je mnogo više od ovih nekoliko savjeta i trebali biste biti svjesni toga. Nastavi da učite i igrate. Prava kombinacija obrazovanja, fizičke aktivnosti, strategije i ambicije će vam pomoći da poboljšate svoju igru, pa radite na tome svakodnevno.

Ljudi tvrde da je praksa savršena, a to važi i za šah. Nećete možda postati sjajni šahisti, ali možete nastaviti da pokušavate i uživate u ovoj veličanstvenoj igri.

Last Updated on Sunday, 02 September 2018 17:25
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting