Početna Festival prijateljstva Trijumf Sandra Mikanovića na Festivalu prijateljstva "Matirajmo predrasude"

Nekad bilo...

Mala Skadarlija pobjednik regionalnog Kupa

Mala Skadarlija iz Banjaluke pobjednik je 13. Kupa regije Šahovskog saveza regije Banjaluka, održanog 30. oktobra u gradu na Vrbasu.

Read more...
Trijumf Sandra Mikanovića na Festivalu prijateljstva "Matirajmo predrasude" PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Sunday, 27 March 2016 00:50

Sandro Mikanović, član ŠK Velemajstor iz Brčkog, pobjednik je drugog međunarodnog Festivala prijateljstva "Matirajmo predrasude", održanog 26. marta u Banjaluci.

Pored njega, pehare su dobili Boris Đurđević iz Dervente (seniori), Katerina Leonardi iz Ljubljane (žene), Radislav Kitić iz Banjaluke (osobe sa invaliditetom), Marko Lipovčić iz Teslića (kadeti do 18 godina) i Laura Unuk iz Ljubljane (kadetkinje do 18 godina).

U Narodnoj skupštini RS okupilo se 107 šahista iz 22 mjesta BiH, te Hrvatske (Slavonski Brod i Vukovar) i Slovenije (Ljubljana), Među njima je 95 šahista sa bh. rejting liste, po 5 igrača sa srpske i hrvatske, kao i 2 šahistkinje sa slovenačke rejting liste.

Najvišu titulu imala je Laura Unuk, ženski međunarodni majstor, koja je 2014. u Južnoj Africi postala svjetska šampionka u grupi kadetkinja do 16 godina.

Predškolska ustanova - Klub za djecu "Kockica" i ove godine je prva pozdravila goste, plesnom tačkom i nizom recitacija. Potom se gostima obratio Branko Tomić, predsjednik Škole šaha "Skakač", nakon čega je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, takmičenje proglasio otvorenim.

Igrači su na raspolaganju imali po 10 minuta za partiju i dodatnih 5 sekundi za svaki povučeni potez.

Festival prijateljstva "Matirajmo predrasude" prijavljen je Svjetskoj šahovskoj federaciji (FIDE) i biće rejtingovan za rapid rejting listu.

Konačnu tabelu pogledajte OVDJE.

Video pogledajte OVDJE.

Sveukupnom i pobjednicima po grupama uručeni su pehari, trojica prvoplasiranih dobila su medalje, a svi učesnici zahvalnice.

Specijalnu nagradu primio je najmlađi učesnik, Jakov Perić iz Bijeljine.

Ukupno je odigrana 371 partija, u kojima su bijeli slavili 180, a crni 150 puta, Remijem je okončano 38 duela, dok su u preostale 3 partije presuđene kontumacije.

Sudili su Mirza Miralem, Nikola Lakić, Nemanja Šipka (ujedno zadužen za kompjutersko parovanje)), Boris Malić i Milan Jovišić.

Manifestaciju održanu u cilju razvoja multikulturalnosti i saradnje među narodima i različitim društvenim grupama, pomogli su Narodna skupština RS, Gradska uprava grada Banjaluka, Elektrokrajina, Šume RS, ŠG Gradiška, ŠG Oštrelj - Drinić i Hotel "Banja Luka".

Najuspješniji po grupama

Osobe sa invaliditetom (6 učesnika)

 1. Radislav Kitić
 2. Drago Čavar
 3. Đorđe Vidović

Žene (5 učesnica)

 1. Katerina Leonardi
 2. Jelena Gajić
 3. Nedeljka Pralica

Seniori (58 učesnika)

 1. Boris Đurđević
 2. Sergej Molčanov
 3. Mile Bertović

Kadetkinje (10 učesnica)

 1. Laura Unuk
 2. Žana Kokanović
 3. Ivana Mikić

Kadeti (28 učesnika)

 1. Marko Lipovčić
 2. Bojan Maksimović
 3. Tarik Ekmeščić

Simultanka Darje Kapš

Specijalni gost Festivala prijateljstva "Matirajmo predrasude" bila je Darja Kapš, ženski velemajstor iz Slovenije.

Ona je gradu na Vrbasu poklonila simultanu produkciju na 15 tabli sa mladim banjalučkim šahistima, polaznicima šahovskih škola u ŠK Banjaluka, OŠK Mala rokada i u Skakaču.

Konačan rezultat bio je 14½:½ za Kapšovu, a jedini remi uknjižio je Dušan Makitan.

Ostali učesnici simultanje bili su: Maksim Savanović, Aleksandar Samardžija, Nikola Abramović, Veljko Jovanović, Andrej Krčmar, Sandro Gajić, Danilo Telić, Ivana Arnaut, Aleksa Ninković, Stefan Đukić, Nemanja Vuksan, Saša Račić, Nikola i Milica Kalabić.

Pozdravni govor

"Za 5 godina koliko Škola šaha 'Skakač' radi na popularizaciji drevne igre među mladima, naši polaznici su osvajali medalje na evropskom prvenstvu u rješavanju šahovskih problema, pobjeđivali na seniorskim turnirima, iznjedrili smo 9 šampiona BiH i 11 šampiona RS, Banjaluci jedini donijeli zlata sa omladinskih prvoligaških takmičenja...

Kao trener i hroničar, volim često da ističem ove brojke pokazujući time da je tradicija na našim prostorima ponekad precijenjena.

Međutim, kada mi je prije nekoliko dana, uoči ovog turnira, čovjek koji nema mnogo dodirnih tačaka sa šahom rekao: 'Baš se vidi da Banjaluci nedostaju turniri', samo sam se djelimično složio s tom konstatacijom.

Istina je da Banjaluka ima veći broj klubova i manji broj sličnih turnira, ali činjenica da na početku šeste godine postojanja 'Skakač' drugi put organizuje manifestaciju sa 100 ili više učesnika, govori jednu mnogo važniju stvar - govori koliko smo u proteklom periodu stekli prijatelja.

Došli ste iz 20-ak gradova BiH, iz Hrvatske i Slovenije. Došli ste na turnir koji nema nagradni fond. Veliki broj gostiju sa svih strana, ali i onih koji zbog ograničenog broja učesnika nisu mogli da budu dio današnje priče, govori i da se Škola šaha 'Skakač' nije kompromitovala niti u jednom segmentu.

Posebno nas raduje što smo naših 5 godina rada utkali u 9 decenija koliko se u Banjaluci pomjeraju drvca na organizovan način, kroz klupski rad. Želimo da vjerujemo da je naš Festival prijateljstva prva u nizu manifestacija kojima će ove godine biti obilježen značajan jubilej i da će ostati zabilježeno da se među nama nalazi i Laura Unuk, svjetska šampionka u grupi do 16 godina, da smo manifestaciju proširili za simultanku koju Banjaluci poklanja Darja Kapš, da se i pored mnogobrojnih obaveza pozivu Škole šaha 'Skakač' uvijek rado odaziva Nedeljko Čubrilović.

Okupili smo se ovdje da ponovo pokažemo koliko je velika kraljevska igra i koliko smo svi mi zajedno jaki. U ovoj magičnoj igri nije važno kojem narodu pripadaš, u njoj su potpuno ravnopravni žene i muškarci, djeca nisu ništa slabija od starijih, slijepi nerijetko bolje vide od kolega koji nemaju taj hendikep, osobe sa invaliditetom nas stalno podsjećaju da um i dalje caruje.

Zato vas sve pozivam da i danas, kao što to radimo svakog dana, matiramo predrasude", rekao je na otvaranju Branko Tomić, direktor turnira.

(Foto Milan Radulović)

Last Updated on Wednesday, 20 April 2016 11:12
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting