Početna Festival prijateljstva Šahisti treći put matiraju predrasude 18. marta

Nekad bilo...

Het-trik Gimnazije, FOTO-FINIŠ za srebro

Ekipa Gimnazije uvjerljivo je treći put uzastopno osvojila titulu najbolje banjalučke srednje škole na prvenstvu održanom 17. decembra.

Read more...
Šahisti treći put matiraju predrasude 18. marta PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Wednesday, 15 February 2017 18:18

Treći Festival prijateljstva "Matirajmo predrasude" biće održan u subotu, 18. marta, u zgradi Narodne skupštine RS u Banjaluci, sa početkom u 10 sati.

Na ovaj način se nastavlja zamisao koja je nastala 2015. u saradnji s Ambasadom Njemačke u BiH, čime se još jednom pokazuje da je projekat postao samoodrživ, a turnir - iako nije nagradnog karaktera - prerastao u događaj na koji se rado dolazi.

Organizator, Škola šaha "Skakač", ni ove godine ne odustaje od provjerene formule; turnir je pozivnog karaktera, nastupiće šahisti s (maksimalno) titulom majstorskog kandidata i šahistkinje s titulom FIDE majstora, pri čemu organizator zadržava pravo slanja posebne pozivnice igraču s višom titulom.

Takmičari se moraju pridržavati "dress codea", poštujući primjerenost oblačenja u skladu sa propisima FIDE, a ujedno poštujući i prostor i instituciju Narodne skupštine Republike Srpske, koji je ustupljen na korištenje.

Turnir će biti rejtingovan, kao i 2016, kada je na rejting listu dospio 21 novi igrač, dok su najznačajnije novosti da će se igrati 9 umjesto 7 kola, uz izmjenjen tempo, te da je uveden pehar za najboljeg mladog šahistu (ili šahistkinju) do 12 godina starosti.

Manifestacija se, podsjetimo, organizuje u cilju promocije multikulturalnosti, saradnje i boljeg razumijevanja među različitim društvenim grupama u našoj zemlji.

Na takmičenju će učestvovati najmanje 100 šahista - predstavnici svih etničkih grupa u BiH, osobe sa invaliditetom, kadeti, kadetkinje, omladinci i omladinke, žene, seniori, RVI...

Moguć je dolazak i šahista iz Srbije, Slovenije i Hrvatske.

"Već su poslani pozivi na razne adrese, a javljaju nam se i sami šahisti koji bi željeli da budu dio ove predivne šahovske priče. Trenutno djelujemo na više 'frontova', što ovako složena manifestacija i zahtijeva", rekao je Branko Tomić, predsjednik Škole šaha "Skakač".

Dodaje da će se, slično ranijim takmičenjima, na otvaranju predstaviti mališani iz Predškolske ustanove "Kockica".

Igrači će na raspolaganju tokom 9 kola, parovanih po Švajcarskom sistemu, imati po 8 minuta za partiju i dodatne 4 sekunde za svaki povučeni potez.

Organizator je obezbijedio garniture i digitalne šahovske satove.

Raspored igranja

  • 10.30 - 10.55         I kolo
  • 11.05 - 11.30         II kolo
  • 11.40 - 12.05         III kolo
  • 12.15 - 12.40         IV kolo
  • 12.50 - 13.15         V kolo
  • 13.15 - 13.45         Ručak
  • 13.45 - 14.10         VI kolo
  • 14.20 - 14.45         VII kolo
  • 14.55 - 15.20         VIII kolo
  • 15.30 - 15.55         IX kolo

Pobjedniku će pripasti veliki pehar, dok će 6 manjih pehara biti uručeni najuspješnijima po kategorijama (osobe sa invaliditetom, kadeti i kadetkinje - mješovito do 12 godina, kadeti i kadetkinje - odvojeno do 18 godina, žene i seniori).

Organizator je, pored medalja za tri prvoplasirana takmičara, obezbijedio diplome i zahvalnice za sve učesnike.

Više informacija zainteresovani mogu dobiti mejlom ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ) ili pozivom na +387 65 69 80 20.

Izvještaj sa prvog Festivala prijateljstva "Matirajmo predrasude" pročitajte OVDJE.

Izvještaj sa drugog Festivala prijateljstva "Matirajmo predrasude" pročitajte OVDJE.

Last Updated on Monday, 20 March 2017 00:20
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting