Početna Kadeti/Omladinci SP za mlade: Sportske i druge igre između stolova (4)

Nekad bilo...

Raspored treninga u Školi šaha "Skakač" tokom aprila

April je tradicionalno mjesec u kojem počinju službena takmičenja, a prvo na redu je ponovo Kadetsko i omladinsko prvenstvo RS.

Read more...
SP za mlade: Sportske i druge igre između stolova (4) PDF Print E-mail
Thursday, 26 November 2015 11:29

Kada bi dodeljivali medalju za najživlju ili roditeljskim rečnikom "najnemirniju" devojčicu na takmičenju u našoj grupi, nema sumnje da bi je dodelili Bugarki Ivelini.

Ona je kao pravo dete stalno trčkarala bosa između stolova, igrala, plesala, dolazila kod nas sudija šireći razdraganost i bezbrižnost svog uzrasta, grickajući povremeno karticu sa svojim imenom. Da nije toga, verovatno da bi osvojila i više od 4 poena. Njena druga zemljakinja Petija je osvojila 9. mesto sa 7½ poena. Ostala mi je u sećanju kao ozbiljna igračica, uvek obučena u svojim nacionalnim bojama, te me je sa svojom kosom i frizurom najviše posećala na devojčicu Hajdi iz dečjih knjiga.

Mnogo je bilo upečatljivih likova. Među njima se izdvajala Tong Minh iz Vijetnama, jedna vrlo vesela devojčica, koja je plenila svojim optimizmom i osmehom na licu do trenutka za početak partije, a onda bi duboko utonula u razmšljanje i na kraju osvojila odličnih 7 poena.

Šestogodišnja Ruskinja Evelina je takođe privlačila pažnju svojim izuzetnim dečijim frizuricama i šarmom i bilo nam je jako žao što je morala predati poslednju partiju tokom igre da bi sa roditeljima stigla na avion.

Sa kolegama iz Grčke sam uspostavila odličnu saradnju. Moje pomoćnice su bile Lena, jedna visprena žena koja je uvek bila na pravom mestu u pravo vreme i u kojoj su mnoge devojčice videle majčinsku figuru, zatim tu je bila devetnaestogodišnja Ana-Marija, koja je po godinama bila najbliža njima i činila mi se pravi izbor za ove najmlađe devojčice kao najmlađi sudija, utapavši se skoro među njima, a zatim nam se pridružila i Kristina, takođe još jedna mlada koleginica iz Grčke.

Naravno, ne treba zaboraviti ponovo spomenuti kolegu Agirjosa pod čijim "patronatom" su bile sve sudije u našem hotelu. To je jedna gromada od čoveka pre svega u karakternom smislu, jako pozitivan i pravičan čovek koji me je najviše iznenadio po svom toplom odnosu prema malim šahistkinjama. Uvek bi se trudio da ih ohrabri, da ih uteši kada su neutešno plakale i sve njegove sudijske intervencije su bile apsolutno na mestu.

Imali smo više intervencija kod jedne male šahistkinje iz jedne od bivših sovjetskih zemalja zbog pravila "taknuto-maknuto", koja je uporno tvrdila da joj je protivnica dotakla neku drugu figuru, a ne onu koja je logična u toj poziciji. Kada se to ponovilo drugi, pa i treći put shvatili smo da su to njeni pokušaji da ne izgubi partiju, jer nas je uvek zvala da intervenišemo kada njena protivnica treba da joj odnese neku figuru. Čak je prvi put devojčica iz susedne zemlje i za stolom do njenog posvedočila u njenu korist, ali je sudija Agirjos doneo pravu odluku, bez obzira što je ova mala šahistkinja plakala pokušavši i na taj način da nam dokaže da je u pravu, na šta se rasplakala i njena protivnica. Pošto je uvidela da to ne prolazi kod nas, smislila je da u izgubljenoj poziciji pozove sudiju i kaže da joj je protivnica ponudila remi i da je ona prihvatila, što je njena protivnica odlučno negirala, te tako ovaj "remi" nisam mogla da uvažim. Na kraju sam je pozvala na razgovor i pokušala da joj objasnim da treba da igra šah i ne nastoji po svaku cenu da dobije partiju. Ona mi je samo odgovarala da ne razume engleski jezik, razume samo ruski, ali izgleda da me je odlično shvatila, jer nas više nije zvala da intervenišemo do kraja njenih partija.

Mislim da nam je upravo najveći problem u ovoj najmlađoj starosnoj grupi predstavljalo to što je retko koja devojčica znala engleski jezik, izuzev Indijki. Ali i tu smo se nas tri snalazile po principu sličnosti jezika i traženja kolege koji priča odgovarajući jezik. Taj problem nisam, naravno, imala sa malim šahistkinjama sa područja nekadašnje Jugoslavije: Tajom, Larom, Nađom i Anom iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije.

Slijedi nastavak

(Nataša Savić, međunarodni sudija; objavljeno u Šahovskoj hronici)

Last Updated on Wednesday, 02 November 2016 20:38
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting