Početna Kadeti/Omladinci SP za mlade: Kad sudiju zovu da ubije pauka (5)

Nekad bilo...

Nastavak treninga u Školi šaha "Skakač" 8. maja

Najznačajnije takmičenje mladih tokom maja svakako je Kadetsko i omladinsko prvenstvo BiH, koje će biti održano od 15. do 18. maja u Banji Vrućici.

Read more...
SP za mlade: Kad sudiju zovu da ubije pauka (5) PDF Print E-mail
Friday, 27 November 2015 12:42

Za sve ostale devojčice tražile smo najbližeg sudiju koji priča taj jezik, te su tako intervenisale kolege iz moje sale za devojčice iz Irana, Turske a najviše puta kolega iz Estonije kada je u pitanju ruski jezik za zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza.

Istovremeno sam u dva navrata bila pozvana u salu na donjem spratu da bih objasnila neka pravila baš mlađoj deci iz Crne Gore, pošto koleginica iz Irana nije mogla da se sporazume sa njima na engleskom jeziku.

Bilo je nebrojeno mnogo situacija kada su nas ove mlade talentovane devojčice zvale da intervenišemo. Neke nisu znale kako da ponude remi, a druge kako da predaju partiju. Jedna me je zvala u dosta materijalno slaboj poziciji da me pita da li je to remi, pošto upravo igraju 50. potez (od početka partije). Druge su nas zvale da ubijamo pauke koji su napali njihovu šahovsku tablu! Treće su imale primedbe što njihove protivnice dugo razmišljaju, što prave neke grimase, što su otišle u toalet bez dozvole sudije, što pišu nešto na duplikatu formulara, prsti su im dugo iznad table ili što im neko gleda partiju. Neke su se međusobno raspravljale još pred početak partije koliko će da privuku tablu sebi, pošto je svaka povlačila više na svoju stranu. Zvale su nas da im otvorimo flašu vode, zavrnemo rukave ili su se žalile da im je hladno, pa smo mi priskakale u pomoć sa našom odećom. Naravno da nam ništa teško nije padalo, jer su one bile izuzetna deca.

Dve kineske devojčice su mi ostale u sećanju kao najupornije kada nisu u pravu. Jedna jako mala devojčica, koja je imala držanje i oblačenje prave male princeze i koja bi se pred početak kola igrala sa svojom mamom, tokom partije je odbila da preda svoj formular protivnici kako bi prepisala propušten potez pa sam pozvana od strane mojih pomoćnica da intervenišem. Nikako nisam uspevala da joj objasnim da mora da da svoj formular, jer je pokazivala da je to njeno, čvrsto ga je stiskala, a dalje nisam ništa uspevala da je razumem jer je samo nešto nezaustavljivo pričala na svom jeziku. Ali me je ona dobro razumela u momentu kada sam joj "zapretila" pitanjem da li želi da izgubi partiju, pošto nisam imala drugog argumenta za ubeđivanje. Dala je svoj formular odmah protivnici i partija je bila regularno nastavljena.

Druga Kineskinja je uporno tvrdila da je konj njene protivnice na h5, a ne na g5 pošto joj je sledio nebranjiv mat u potezu. I kada sam pogledala formular i rekla da nije u pravu, nije pomoglo. Pomislila sam da ću je ubediti ako rekonstruišemo ponovo celu partiju, međutim ni to nije pomoglo; ubeđivala nas je da je skakač njene protivnice dijagonalno stigao na to polje.

Naravno, trećoj šahistkinji iz Kine, Vej, ovakve situacije nisu mogle da se dese; ona je odlično i ozbiljno igrala i na kraju zauzela četvrto mesto sa 8½ poena.

Glavni sudija Takis, predsednik sudijske komisije FIDE, u svakoj situaciji pokazivao je svoje besprekorno znanje, objektivnost ali i veliku pristupačnost nama ostalim kolegama, te smo na njega uvek mogli da se oslonimo.

Organizacija celog turnira je bila odlična. Posebno fenomenalna je bila završna cermonija, gde smo mi sa ovih prostora sa ushićenjem dočekali da vidimo dodelu bronzane medalje crnogorskoj predstavnici, nama dobro poznatoj Tijani Blagojević.

Za to vreme Grci su pali u "trans" kada je njihova igračica Stavrula primala zlatnu medalju u konkurenciji devojčica do 16 godina. Dok su celom salom odjekivali dobro poznati zvuci sirtakija, ubrzavajući sve više i više, pomislila sam da će neminovno neko i zaigrati jer je teško bilo odoleti ovakvom naletu i erupciji oduševljenja.

Ekipa koja je ubedljivo trijumfovala na svetskom kadetskom takmičenju je Indija, prapostojbina šaha i domovina bivšeg svetskog prvaka Ananda, čoveka koji je možda najzaslužnji za takvu popularnost šaha u svojoj zemlji. Indija je ukupno osvojila 11 medalja, od toga 5 zlatnih, pri čemu su drugo i treće mesto kao tim osvojile ekipe Irana i Bugarske sa po jednim zlatnom i jednom bronzanom medaljom. Ovaj odnos najbolje oslikava apsolutnu dominaciju Indije koja je došla sa 50 igrača, od toga su 46 igrača imala preko 50% učinka i bila visoko plasirana. Srbija je došla sa 23 igrača, imali smo favorite za medalju ali nažalost ostali smo bez njih jer su samo Teodora Injac, Stefan Tadić i Ana Tadić ostvarili rezultate iznad očekivanja i najavili nove uspone na svetskoj rejting listi.

Sumirajući sve navedeno, mogu reći da je ovaj turnir prevazišao sva moja očekivanja i ostaće mi u sećanju kao jedan od najlepših, posebno zbog moje grupe devojčica do osam godina.

Kraj

(Nataša Savić, međunarodni sudija; objavljeno u Šahovskoj hronici)

Last Updated on Wednesday, 02 November 2016 20:39
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting