Početna Literatura/Oprema Lacićev put ka dobrom šahu

Nekad bilo...

ČETVRTI UZASTOPNI TRIJUMF Šahisti OŠ "Ivo Andrić" potvrdili primat u Banjaluci

Učesnici Osnovne škole "Ivo Andrić" ostvarili su 26. novembra, kao domaćini, peti trijumf na ekipnim prvenstvima osnovnih škola sa područja Banjaluke.

Read more...
Lacićev put ka dobrom šahu PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Sunday, 03 August 2014 19:32

Niko se nije rodio kao šahovski majstor i zato knjiga Dragana Lacića ukazuje mladim naraštajima kojim putem treba da krenu kako bi brzo napredovali u ovoj misaonoj igri, ukazuje u predgovoru Pantelija Dakić, predsjednik Šahovskog saveza RS.

Autor u djelu "Jedan put ka dobrom šahu" koristi zvanje i znanje profesora matematike da šahistima, kao ranije svojim učenicima, ukaže da treba učiti s razumijevanjem i na taj način lakše savladaju drevnu vještinu.

Knjiga se sastoji iz dva dijela: "Ti si crni" i "Ti si bijeli", i na 280 strana obrađuje načine na koje mladi šahisti, koji su savladali elementarne završnice, treba da pristupe otvaranju.

Nije ovo uobičajena knjiga o otvaranju, jer svoje čitaoce uči kako se ponašati kada protivnik napusti teoretske staze, istovremeno povezujući planove sa prelaskom u središnjicu.

"Nemoj se uplašiti pošto vidiš tako brojne i duge opise, varijante... Prilično je lako naučiti prvih četiri, pet ili šest poteza u svakom od opisanih otvorenja i odbrana. Ti odmah uviđaš da igraš mnogo lakše, da Tvoje samopouzdanje jača, da igraš bolje. To Te vuče da naučiš više i više, toliko mnogo koliko želiš. I sasvim sigurno igraćeš sve bolje i bolje", otkriva autor.

Nakon teoretskog dijela, čitaoci mogu vidjeti partije, ali i provježbati naučeno.

"Pisac knjige na adekvatan način prosto tjera svog sagovornika da hrabro uđe u lavirint šahovskog carstva, gdje ga čekaju veliki rebusi ali i zadovoljstva kad ih uspije riješiti", navodi u recenziji Nikola Lakić, FIDE majstor.

Drugi recenzent, počasni majstor Ivica Vojnović, ocijenio je da je Lacić knjigu namijenio šahistima do titule majstorskog kandidata, "prvenstveno mladima koji u moru informacija često gube orjentaciju i volju za daljnjim razvojem".

Knjiga je objavljena na našem i švedskom jeziku, a može se naručiti putem ovog sajta.

Last Updated on Thursday, 13 November 2014 21:41
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting