Početna Literatura/Oprema Lacićev put ka dobrom šahu

Nekad bilo...

Bojan Maksimović osmi u Zenici, pobjeda nad Vukićem, remi s Trkuljom

U vrhu 21. božićnog turnira u Zenici, igranog 13, januara, nakon petog kola bio je, zajedno sa Dejanom Marjanovićem iz Viteza, 15-ogodišnji Bojan Maksimović, banjalučki FIDE majstor.

Read more...
Lacićev put ka dobrom šahu PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Sunday, 03 August 2014 19:32

Niko se nije rodio kao šahovski majstor i zato knjiga Dragana Lacića ukazuje mladim naraštajima kojim putem treba da krenu kako bi brzo napredovali u ovoj misaonoj igri, ukazuje u predgovoru Pantelija Dakić, predsjednik Šahovskog saveza RS.

Autor u djelu "Jedan put ka dobrom šahu" koristi zvanje i znanje profesora matematike da šahistima, kao ranije svojim učenicima, ukaže da treba učiti s razumijevanjem i na taj način lakše savladaju drevnu vještinu.

Knjiga se sastoji iz dva dijela: "Ti si crni" i "Ti si bijeli", i na 280 strana obrađuje načine na koje mladi šahisti, koji su savladali elementarne završnice, treba da pristupe otvaranju.

Nije ovo uobičajena knjiga o otvaranju, jer svoje čitaoce uči kako se ponašati kada protivnik napusti teoretske staze, istovremeno povezujući planove sa prelaskom u središnjicu.

"Nemoj se uplašiti pošto vidiš tako brojne i duge opise, varijante... Prilično je lako naučiti prvih četiri, pet ili šest poteza u svakom od opisanih otvorenja i odbrana. Ti odmah uviđaš da igraš mnogo lakše, da Tvoje samopouzdanje jača, da igraš bolje. To Te vuče da naučiš više i više, toliko mnogo koliko želiš. I sasvim sigurno igraćeš sve bolje i bolje", otkriva autor.

Nakon teoretskog dijela, čitaoci mogu vidjeti partije, ali i provježbati naučeno.

"Pisac knjige na adekvatan način prosto tjera svog sagovornika da hrabro uđe u lavirint šahovskog carstva, gdje ga čekaju veliki rebusi ali i zadovoljstva kad ih uspije riješiti", navodi u recenziji Nikola Lakić, FIDE majstor.

Drugi recenzent, počasni majstor Ivica Vojnović, ocijenio je da je Lacić knjigu namijenio šahistima do titule majstorskog kandidata, "prvenstveno mladima koji u moru informacija često gube orjentaciju i volju za daljnjim razvojem".

Knjiga je objavljena na našem i švedskom jeziku, a može se naručiti putem ovog sajta.

Last Updated on Thursday, 13 November 2014 21:41
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting