Početna Literatura/Oprema Salkićevi "Lanjski snjegovi", crno-bijeli svijet u 3D verziji

Nekad bilo...

Ninkovićima zlato i srebro u Bijeljini

Članovi Škole šaha "Skakač" iz Banjaluke, Aleksa i Marko Ninković, osvojili su dvije medalje na prvom omladinskom turniru "Bijeljina open", odigranom 16. decembra u ovom semberskom gradu.

Read more...
Salkićevi "Lanjski snjegovi", crno-bijeli svijet u 3D verziji PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Saturday, 16 January 2016 22:05

Objaviti knjigu od skoro 1.200 strana noćna mora je za autora, ali može biti još veća "neugodnost" za nekoga ko poželi da se upozna sa njenim sadržajem.

Ipak, štivo koje nam je pripremio Mustafa Salkić u "Lanjskim snjegovima", šahovskoj hronici sjeveroistočne Bosne, pitko je i teško se ispušta iz ruku.

"Ja knjigu ne pišem. Tek pokušavam dokument napraviti", započeo je svoju priču autor, kao da se pravda pred šahovskim auditorijem što priča o lanjskim snjegovima vuče za sobom kontradiktornost. Dok se sami šahisti u BiH i regionu prema vlastitoj (a samim tim i tuđoj) zaostavštini odnose s omalovažavanjem, Salkić je radom na ovoj knjizi pokazao da ne možemo misliti na bolje sutra ako ne znamo šta se to desilo u prošlosti što želimo da nadvisimo u budućnosti. Priča je to, nažalost, i o crno-bijeloj svakodnevici u kojoj, bez glave i repa, pokušavamo da preživimo "od prvog do prvog". Zarobljeni u sadašnjosti ne možemo ni da podignemo pogled prema horizontu, ne shvatajući da nam je to što "ne priznajemo ničije spomenike" kamen oko vrata koji će nas neminovno povući na dno rijeke života.

Salkić se plaši da je "budućnost svih nas 'lanjski snijeg'", ali upravo radom na ovoj knjizi gradi trodimenzionalne temelje bolje šahovske sutrašnjice, ne dozvoljavajući da snjegovi okopne.

Ogroman napor je uložen u rasvjetljavanju svega što se dešavalo tokom 19 godina života Konferencije šahovskih organizacija sjeveroistočne Bosne, ali nije zanemaren ni period prije 1970. godine. Autor je svjestan da će "rad na knjizi vrijediti onoliko koliko ga budu cijenili budući korisnici", nadajući se da će podaci iz knjige poslužiti nekim novim šahovskim hroničarima. Tek u tom slučaju će, kaže skromno, smatrati da je njegovo djelo ispunilo cilj.

Recenzenti, Boris Budimir i Mehmed Đedović, sa mnogo biranih riječi preporučuju knjigu, ali znaju i da će njen kvalitet prepoznati ne samo oni čija su imena i šahovska vojevanja otrgnuta od zaborava već i "obični čitaoci" koji mudrost ne crpe iz udarnih dnevnika ili nepreglednog i nepotrebnim informacijama zagušenog interneta.

Last Updated on Wednesday, 24 February 2016 18:47
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting