Početna Literatura/Oprema Iz štampe izlazi nova knjiga Sulejmana Mulića o šahu u Konjicu

Nekad bilo...

Aktivnosti Škole šaha "Skakač" u februaru

Februar je rezervisan za klupsko prvenstvo Škole šaha "Skakač", koje će ovog puta biti otvorenog tipa.

Read more...
Iz štampe izlazi nova knjiga Sulejmana Mulića o šahu u Konjicu PDF Print E-mail
Wednesday, 18 May 2016 19:20

Krajem maja izlazi iz štampe nova šahovska knjiga prim. dr. Sulejmana Mulića pod naslovom "Pet godina međunarodnog šahovskog turnira Konjic Open".

Ovo je četvrta knjiga istog autora koja obrađuje temu sporta i šaha na prostoru opštine Konjic i šire.

Na 480 stranica formata A4, u knjizi su pregledno prikazani organizacija i rezultati pet međunarodnih šahovskih rejting turnira Konjic Open. Opisana su sva zbivanja oko ovog tradicionalnog turnira koji se već pet godina održava u ovom gradu na Neretvi povodom Dana nezavisnosti i Dana oslobođenja Konjica od fašizma.

U pet poglavlja ove monografije opisani su svi detalji, od ideje o organizovanju šahovskog turnira Konjic Open, do njegove realizacije i uspostavljanja tradicije, sa pojedinačnim rezultatima, komentarima, mnoštvom tabela, dijagrama i prikazanih šahovskih partija.

Ne treba posebno isticati da je za objavljivanje ove publikacije trebalo uložiti mnogo truda i potrošiti mnogo vremena. Monografija pod naslovom "Pet godina međunarodnog šahovskog turnira Konjic Open" pisana je sa mnogo ljubavi - ljubavi prema svome gradu Konjicu, prema njegovim šahistima i šahu uopšte.

Posebna vrijednost knjige je autorov odabir 570 izabranih partija, od kojih je većina kompjuterski analizirana. Knjiga je likovno i tehnički izvrsno opremljena, ilustrirana sa brojnim fotografijama šahista, posjetilaca i gostiju, koje trajno svjedoče o dešavanjima na ovom turniru koji je odavno ubilježen na šahovskim mapama širom BiH i regiona.

Knjiga sadrži 336 dijagrama, 53 tabele i 53 šahovske biografije pojedinih igrača, uz obilnu foto dokumentaciju sa ukupno 602 fotografije i isječaka iz novina, što joj daje poseban kvalitet, čini je zanimljivijom i za čitaoce i za mlade šahiste.

Knjiga će biti interesantna ne samo za igrače i njihove klubove, nego i za novinare, ljubitelje statistike i istorije, jer sadrži zanimljivu građu. Jednostavno rečeno, knjiga će biti interesantna za sve one koji vole šah.

Monografija je pisana jednostavno i razumljivo, čita se lako, u tekstu se prepoznaje rukopis publiciste sa zavidnim iskustvom.

Namijenjena je za sve šahiste koji su sudjelovali na ovom tradicionalnom turniru, šahovske radnike, trenere i organizatore, te mlade šahiste kao trajno podsjećanje na ovu lijepu šahovsku manifestaciju u Konjicu, egzotičnom hercegovačkog gradu na Neretvi.

Recenzenti monografije su Smail Dautović, šahovski majstor i publicista, i Bajro Obuća, međunarodni šahovski sudija FIDE i šahovski organizator.

Štampanje monografije povjereno je štampariji "Fojnica", a izdavač knjige je Narodni univerzitet Konjic.

Za objavljivanje monografije "Pet godina međunarodnog šahovskog turnira Konjic Open" autor zaslužuje sve čestitke.

Ovo je peta knjiga dr. Sulejmana Mulića, poznatog konjičkog pedijatra, šahovskog radnika i publiciste.

Njegovo kapitalno djelo je monografija "Zdravstvo Konjica od najstarijih vremena do danas" koja je objavljena 2010. godine.

U toku 2013. godine dr. Mulić je objavio dvije knjige o šahu pod naslovom "Majstor Adi Kosovac" i "Ko je ko u konjičkom šahu", a 2014. godine objavio je monografiju "Konjički šahovski vez".

Predstavljanje ove knjige planirano je u junu 2016, a održaće se u Sarajevu i Konjicu.

Emir Krpo

Last Updated on Wednesday, 01 June 2016 19:28
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting