Početna Takmičarski šah Šahovskim potezima pozvali na fer kampanju

Nekad bilo...

Stari vuk iz Banjaluke PROREŠETAO mladu gardu, Bojan Maksimović treći u Gornjim Podgradcima

U odnosu na dan ranije u Potočanima, članovi Škole šaha "Skakač" su bili znatno uspješniji na 12. svetosavskom turniru u Gornjim Podgradcima, igranom 28. januara.

Read more...
Šahovskim potezima pozvali na fer kampanju PDF Print E-mail
Sunday, 03 April 2016 18:08

Predstavnici parlamentarnih stranaka  RS borili su se 3. aprila strateški za poene, ali ovaj put ne političke, već one šahovske, u sklopu turnira "Šahovska replika BL 2016", koji je organizovan u saradnji Šahovskog saveza RS i restorana "Mala Skadarlija".

Najveće znanje i najbolje poteze pokazali su članovi SDS-a, SNS je zauzeo  drugo mjesto, dok je treće pripalo Socijalističkoj partiji. Četvrtu poziciju zauzeli su članovi  DNS-a, igračima NDP-a pripalo je peto, a SNSD-u šesto mjesto.

Konačnu tabelu pogledajte OVDJE.

Zdravko Krsmanović, narodni poslanik iz NDP-a, povukao  je prvi šahovski potez  i time simbolično otvorio turnir.

"Ovaj turnir je na neki način simboličan početak predizborne kampanje i poziv da izbori koji će biti u oktobru budu fer i korektni, te da u razmjeni ideja i sukobu inteligencije i novih poruka, ali i fer sportskih događaja pobijedi najbolji",  rekao je Krsmanović za "Nezavisne".

Dodao je da je ovo prvi turnir, ali da je siguran da će postati tradicionalan, te da mu je  drago što je imao čast da  ga otvori.

"Povukao sam prvi potez i na neki način uzeo obećanje da šah kao vitešku, drevnu igru koja ima svoju poruku 'Jedan smo rod, jedno smo pleme' promovišemo  maksimalno u RS jer se u posljednje vrijeme našla u zapećku. Uzeo sam na sebe obavezu da na Tjentištu naredne godine napravimo jedan šahovski turnir", dodao je Krsmanović.

Kako kaže, za razliku od političkog terena, na šahovskom polju situacija je drugačija, te opozicija ima blagu prednost.

"Mislio sam da će doći Igor Radojičić iz vladajućeg SNSD-a da odigramo meč, ali očito da ima prečeg posla kod kandidature za gradonačelnika. Nadam se da ćemo taj meč odigrati naredne godine", zaključio je Krsmanović.

Gojko Sekulić, predsjednik Organizacionog odbora turnira, rekao je da je cilj turnira prvenstveno popularizacija šaha, kao i predstavljanje stranačkih kvaliteta i njenih političara kroz šahovsko nadmudrivanje i druženje.

"Šah je pao na niske grane, a ovim turnirom želimo da ga popularizujemo i političarima ukažemo da treba više da igraju ovu misaonu igru",  rekao je Sekulić.

Momčilo Soprenić, savezni šahovski sudija, objasnio je da je šest političkih stranka na turniru igralo u pet kola po 15 minuta.

"Nadamo se da će biti više  šahovskih turnira, jer je velika kriza na sceni što se tiče šaha, a ovo je jedan lijep potez za šahiste političare", istakao je Soprenić.

Kao dugogodišnji sudija, poručio je političarima da bi  RS išla naprijed da se drži već pomenute šahovske parole "Jedan smo rod, jedno smo pleme".

(Nezavisne novine)

Last Updated on Wednesday, 02 November 2016 20:48
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting