Početna Škola šaha Skakač Banjaluka: Po jutru se "Skakač" poznaje

Nekad bilo...

Splitskih "četiri u jedan"

Škola šaha "Skakač" iz Banjaluke je nastavila saradnju sa ŠK "e4" iz Zagreba i Kasparovljevom šahovskom fondacijom.

Read more...
Banjaluka: Po jutru se "Skakač" poznaje PDF Print E-mail
Monday, 14 March 2011 17:38

Rijetko koja sportska organizacija, kao što je to slučaj sa Školom šaha "Skakač" iz Banjaluke, na samom početku svog djelovanja ima uspjeha na takmičenjima.

Tokom prvih šest mjeseci rada polaznici ove škole su osvojili treće mjesto na Festivalu mladih (Banjaluka, novembar 2010), srebro i dvije bronze na Svetosavskom turniru (Banjaluka, januar 2011), peto i šesto mjesto na Osmomartovskom turniru (Potočani, mart 2011)... Takođe, u prvom krugu Kadetske lige regije Banjaluka, krajem februara u Gradišci, ostvarili su tri ubjedljive pobjede.

"Ovako dobri rezultati logičan su slijed kontinuiranog rada započetog u Centru za unapređenje i razvoj šaha 'Gambit'. Ista ova djeca su tokom protekle tri godine osvojila dvije ekipne bronze u RS, u omladinskoj konkurenciji, pojedinačno srebro i bronzu na Kadetskom prvenstvu RS, kao i bronzu na Kadetskom prvenstvu BiH. Tu je i pregršt medalja osvojenih na drugim, manje službenim takmičenjima", rekao je Branko Tomić, predsjednik Škole šaha "Skakač".

Dodaje da će jedan od težih ispita tokom proljeća biti meč sa jednom od seniorskih ekipa sa područja grada.

"Sve ove aktivnosti, uključujući drugi krug regionalne kadetske lige, 20. marta, i dogovorene dvoboje na 10 tabli sa OŠK 'Dama' iz Cazina, krajem marta i početkom aprila, podržane su za sada uglavnom od strane roditelja. Vjerujemo, ipak, da će privrednici i institucije vlasti, na lokalnom, entitetskom i republičkom nivou, prepoznati značaj rada Škole šaha 'Skakač' i finansijski nam pomoći u narednom periodu", ističe Tomić.

A nova iskušenja su tu; nabrojani turniri samo su uvod u Kadetsko pojedinačno prvenstvo RS, koje će se održati u drugoj polovini aprila.

"Očekujemo bar dvije medalje, odnosno dva plasmana na prvenstvo BiH. Svi se, od prvog do posljednjeg polaznika, maksimalno trude i vježbaju, iako je očigledan nedostatak literature. Međutim, najviše nade polažemo u Tijanu Babić, učenicu šestog razreda OŠ 'Georgi Stojkov Rakovski'. Uz malo sportske sreće i mnogo rada, ona bi mogla biti nova prvakinja BiH u konkurenciji do 12 godina, a u godinama koje dolaze možda i najbolja banjalučka šahistkinja", smatra Tomić.

Niži i srednji kurs, na kojima 20 mladih šahista usvaja tajne drevne igre, održavaju se tokom cijele godine, bez prekida, dva puta sedmično, subotom i nedjeljom od 10 sati, u Klubu vojnih penzionera. Najmlađi šahista ima pet i po, a najstariji 16 godina.

Prvenstvo

U toku je prvenstvo Škole šaha Skakač i do sada je odigrano osam nekompletnih kola.

Zanimljivo je da se u vođstvu nalaze tri djevojčice.

Tabela: Tijana Babić 7, Milica Babić 6 (-2), Jelena Gajić (-) i Marko Bundalo 5½, Filip Gubo (-) i Dejan Marjanović 5, Stefan Kondić i Vladan Pejić 2, Rastko Sinadinović (-3) i Nemanja Vuksan (-2) 1, Jovan Sinadinović (-3) i Borivoje Jovanović (-6) 0.

Tempo je 30 minuta po igraču.

("Glas Srpske" Banjaluka)

Last Updated on Friday, 22 April 2011 19:52
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting