Početna Škola šaha Skakač Trijumf Maše Maksimović u Potočanima, Sara Jaćimović napustila turnir

Nekad bilo...

Bojan Maksimović treći na Union openu

Bojan Maksimović, 15-ogodišnji FIDE majstor iz Banjaluke, osvojio je treće mjesto na Union openu, održanom 3. septembra u Beogradu.

Read more...
Trijumf Maše Maksimović u Potočanima, Sara Jaćimović napustila turnir PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Sunday, 06 March 2016 23:10

Maša Maksimović, član Škole šaha "Skakač" iz Banjaluke, pobjednik je 36. osmomartovskog turnira, održanog 6. marta u Potočanima.

Ona je, u konkurenciji 16 šahistkinja, sakupila 6½ poena iz 7 partija, poen i po više u odnosu na najbliže pratioce!

Njen trijumf je donekle zasjenila odluka petostruke šampionke Sare Jaćimović da, nezadovoljna odlukom sudije upravo u duelu s Mašom, napusti turnir poslije trećeg kola.

Druga nagrada pripala je, zahvaljujući boljim dodatnim kriterijumima, Vladanki Tomić iz ŠK Mladost iz Teslića, a novčano su nagrađene još Nada Marušić (POŠK), Milanka Tomić (Mladost Teslić) i Tijana Babić (ŠŠ Skakač).

Članovi Škole šaha "Skakač" se pojavljuju u Potočanima od 2010. godine (premijerni nastup imali su u okviru "Gambita"), a ova godina im je bila najuspješnija. Po godinama, ostvarivani su sljedeći rezultati:

 • 2010. (2 šahistkinje) - 7½/14;
 • 2011. (3 šahistkinje) - 11/21;
 • 2012. (4 šahistkinje) - 14/28;
 • 2013. (4 šahistkinje) - 14½/28;
 • 2014. (3 šahistkinje) - 11½/21;
 • 2015. (4 šahistkinje) - 13½/28:
 • 2016. (3 šahistkinje) - 13/21.

Ukupno, osvojeno je 85 poena iz 161 partije.

Goste je tokom otvaranja pozdravio Miroslav Popadić, predsjednik Potočanskog ŠK, a turnir je u prostorijama OŠ "Miloš Crnjanski" otvorio Perica Đurić, predsjednik Savjeta MZ Potočani.

Tabela

 1. Maša Maksimović
 2. Vladanka Tomić 5
 3. Nada Marušić 5
 4. Milanka Tomić 5
 5. Tijana Babić
 6. Bojana Bojanić 4
 7. Žana Kokanović 4
 8. Stanojka Đeorđić 4
 9. Milana Babić 4
 10. Jovanka Stojčević 3
 11. Nedeljka Pralica 3
 12. Maša Babić 3
 13. Sara Jaćimović 2
 14. Katarina Arnaut 2
 15. Marija Vinčić 1
 16. Vidanka Šljivić 0

Pored 5 nagrada za prvoplasirane, uručene su i specijalne nagrade za najiskusniju (Jovanka Stojčević) i najmlađu šahistkinju (Maša i Milana Babić). Svim takmičarkama po ružu je uručio Miroslav Popadić.

Šahistkinje su, tradicionalno, imale po 15 minuta za razmišljanje po partiji.

Sudio je Momčilo Soprenić, dok je za kompjutersko parovanje bio zadužen Branko Tomić.

Turnir je održan u okviru obilježavanja Dana opštine Prnjavor i pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Prnjavor.

TV prilog pogledajte OVDJE.

"Sporna" situacija

U duelu trećeg kola Maksimović - Jaćimović došlo je do incidenta.

Naime, Maša je pokušala da potpunom blokadom pozicije izbori remi, ali je Sara, FIDE majstor iz Broda, žrtvom lovca za 2 pješaka otvorila poziciju i povela napad na bijelog kralja. Na ruku joj je išla i vremenska kontrola; dok je Maša na satu imala 15-ak sekundi, na Sarinom satu je stajalo još oko dvije minute.

U tim trenucima bijela griješi i daje šah damom, koju crna "jede" topom. Maša potom uzima lovcem tog topa - ponovo dajući šah, topa uklanja s table, ali lovac ne ostaje "na nogama" već biva srušen. Umjesto da zaustavi sat i zatraži od suparnika da popravi figuru (ili zatraži od sudije da opomene protivnika), Sara igra na Mašino vrijeme i povlači potez, ostavljajući vlastitog kralja u šahu, te... pritiska sat.

Na Mašinu reklamaciju da je odigran nemogući potez (lovac još leži na tabli), sudija - koji je posmatrao duel - presuđuje na osnovu Pravila igre, član A.4.b, koji kaže: "Nepravilan potez je završen kada igrač pokrene protivnikov sat. Ako sudija ovo primjeti, on će proglasiti da je igrač izgubio partiju pod uslovom da protivnik nije odigrao svoj sljedeći potez..."

Tada, uglavnom od strane Sarinog oca, slijede optužbe kako Maša namjerno ruši figure, kako je to naučila u Školi šaha "Skakač", da je trebala ranije da preda i da sudija, u najmanju ruku, nije kompetentan.

Nakon svega, Sara odlučuje da napusti turnir na kojem je 5 puta pobjeđivala.

Čitaocima i sudijama ostavljamo da procijene ko je u pravu, a Škola šaha "Skakač" će ubrzo izdati saopštenje povodom javno izrečenih optužbi.

Last Updated on Sunday, 24 April 2016 16:32
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting