Početna Škola šaha Skakač Škola šaha Skakač: Mi smo žrtve nečasnih radnji i spletkarenja

Nekad bilo...

Đan pobjednik "Bosninog" turnira, Bojan i Maša ispod očekivanja

Emre Đan, velemajstor iz Turske, pobjednik je 48. međunarodnog turnira "Bosna", igranog od 5. do 11. maja u Sarajevu.

Read more...
Škola šaha Skakač: Mi smo žrtve nečasnih radnji i spletkarenja PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Monday, 18 April 2016 10:40

Škola šaha "Skakač" je, povodom neprijatne situacije koja se dogodila na Osmomartovskom turniru u Potočanima, odlučila da izda saopštenje više od mjesec dana nakon samog događaja.

Razlog tome je što smo htjeli da pružimo priliku sudijama da iznesu svoje mišljenje o "spornoj" poziciji koja se desila u duelu naše Maše Maksimović i Sare Jaćimović, ženskog FIDE majstora iz Broda.

Trojica međunarodnih sudija oglasila se sa 4 teksta:

  1. Nedeljko Ilić
  2. Mirza Miralem
  3. Branislav Šuhartović
  4. Mirza Miralem.

Rasprava je bila konstruktivna i pokazala je koliko je komplikovana uloga šahovskog sudije u savremenom šahu.

Upravo njihova viđenja i razmimoilaženja po nekim pitanjima pokazuju da i sami igrači moraju gajiti poštovanje prema toj profesiji.

Napustiti turnir zbog toga što je igrač nezadovoljan sudijskom odlukom ili prije ceremonije proglašenja pobjednika i uručivanja nagrada izraz je sportske nekulture i nepoštovanja domaćina, ali i nepoznavanja Pravila igre.

Šta je Škola šaha "Skakač" trebala da uradi na upravo završenom Kadetskom i omladinskom prvenstvu RS u Dvorovima, u slučaju kada roditelj glasno govori svom djetetu, suparniku našeg igrača, šta da igra, a arbitri se i tada i tokom čitavog turnira prave nevješti? Da li smo trebali da napustimo turnir ili da zatražimo od sudije da stoji pored stola na kojem se odlučuje o zlatnoj medalji i makne roditelja iz vidokruga dječaka koji je pogledom konstantno tražio njegovo odobravanje? A šteta je nepovratno učinjena!

Takvo zlato, makar bilo i "fišerovsko", zapravo je trebalo uručiti tati.

Srećom, na Kadetskom prvenstvu BiH sigurno neće moći da odigra svoju ulogu, jer će Škola šaha "Skakač" zahtijevati da svi roditelji, pratioci i treneri napuste salu za igru nakon dozvoljenog vremena za fotografisanje.

Nažalost, svjesni smo da ni to ne garantuje da će takmičenje biti regularno jer smo u Dvorovima vidjeli i da jedan od najodgovornijih za obezbjeđivanje regularnosti u partiji koju je igrao (ponovo) naš igrač vuče potez za protivničkog igrača!

Isti taj čovjek se ne usuđuje da pismeno iznese svoj stav o partiji Maksimović - Jaćimović, ali zato širi priče o "prljavoj" igri naše šahistkinje. Na taj način dodatno dovodi u sumnju svoje znanje, nepristrasnost i kredibilitet kao sudije, te još jednom potvrđuje kakva je osoba, pedagog i šahovski radnik.

Šahisti iz Škole šaha "Skakač" su bili "simpatični" dok su bili redovne "mušterije" svojim protivnicima. Danas, kada su uloge malo izmijenjene, optužuju nas da se namjerno služimo nečasnim sredstvima, da djecu posebno podučavamo "niskim udarcima"?!

Djeca iz Škole šaha "Skakač" su izuzetno dobro vaspitana i nijednom nisu izazvala incident na nekom takmičenju ili lažirala partiju. A do sada su bila na oko 200 turnira, od školskih do evropskih prvenstava. U Školi šaha "Skakač" veliku pažnju pridajemo razvijanju sportskog duha i upoznavanju sa Pravilima igre, jer su upravo naši polaznici konstantno žrtve nečasnih radnji.

Na kraju, ne bismo voljeli da se ostvari "prijetnja" kako Sara Jaćimović neće nastupati nigdje gdje se pojavljuju igrači Škole šaha "Skakač". Ona je, bez obzira na sve, naša draga šahovska koleginica, koja je bila i ostala uzor mnogim našim polaznicima. Ukoliko, međutim, ostane pri izrečenom, ili će morati značajno smanjiti broj turnira na kojima igra ili će napustiti šah, jer će Škola šaha "Skakač" nastaviti da se pojavljuje gdje god to zaželi.

Last Updated on Monday, 06 June 2016 19:09
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting