Početna Škola šaha Skakač Paraćin taličan za Mašu i Bojana Maksimovića

Nekad bilo...

Banjalučki šahisti SUPERIORNI u Zagrebu

Prva tri mjesta na Novogodišnjem blic turniru, koji je 28. decembra odigran u sklopu Međunarodnog festivala "Zagreb 2017", zauzeli su banjalučki šahisti.

Read more...
Paraćin taličan za Mašu i Bojana Maksimovića PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Saturday, 16 July 2016 20:49

Malo je nedostajalo da Maša Maksimović ponovi uspjeh svog brata Bojana iz 2015. i trijumfuje na B turniru (do 2.100 rejting poena) Međunarodnog prvenstva Centralne Srbije, odigranog od 7. do 14. jula u Paraćinu (Srbija).

Imala je Maša (15) nakon šestog kola svih šest pobjeda i poen prednosti u odnosu na najbliže konkurente, a rejting performans u tom trenutku je iznosio nevjerovatnih 2.753 poena! Za poen više od, naprimjer, trenutno 17. igrača svijeta, Riharda Raporta iz Mađarske, ili čak 100 poena više od svjetske šampionke, Kineskinje Jifan Hou!

U trenucima kada su i remiji u preostalim kolima vodili do vjerovatne sveukupne pobjede uslijedila su dva poraza i završni remi, tako da je Maša, iako tek 52. na startnoj listi, takmičenje u hotelu "Petrus" završila na ionako sjajnom osmom mjestu, u konkurenciji 153 takmičara iz 15 država.

Rejting performans joj je pao na 2.152 poena, ali je odlična igra donijela Maši novih 144,4 poena na rejting listi, tako da će od 1. avgusta uz njeno ime stajati brojka 1.998!

Mladi šahisti su, baš kao i 2015, obilježili ovaj turnir; prvo mjesto je osvojio Filip Mihov (16) iz Makedonije, sa 7½ poena iz 9 partija, koliko je imala i Anđela Bojičić (15) iz Srbije.

Dvanaest prvoplasiranih igrača dobilo je novčane nagrade, a specijalnim nagradama nagrađeni su:

  • Emilija Georgijeva (Bugarska), kao najbolje plasirana nenagrađena šahistkinja;
  • Miroljub Radovanović (Srbija), kao najbolje plasirani veteran;
  • WFM Jovana Miljković (Srbija), kao najbolje plasirani igrač do 18 godina;
  • Milena Vujčić (Srbija), kao najbolje plasirani, nenagrađeni, član OŠK "Paraćin", kluba koji je uz Šahovski savez centralne Srbije i organizator taikmičenja.

Kompletnu tabelu pogledajte OVDJE.

Bojan Maksimović (14) je, za razliku od ranijih godina, nastupio na A turniru i ponovo na najbolji način predstavio Školu šaha "Skakač".

U konkurenciji 110 šahista iz 20 zemalja, među kojima je bilo 11 muških i jedan ženski velemajstor, 13 muških i 3 ženska intera, te 24 muška i 2 ženska FIDE majstora, Bojan je imao startni broj 80, a takmičenje završio na 33. mjestu!

Osvojio je 5 poena iz 9 partija, zabilježivši 3 pobjede i 4 remija. Savladao je, između ostalog, rukog međunarodnog majstora Andreja Obodčuka i hrvatskog FIDE majstora Petra Bošnjaka, a hvale vrijedan je i remi sa rumunskim interom Alinom Ardeleanuom.

Bojan je izborio dodatnih 108,4 poena, tako da će od 1. avgusta imati 2.239 poena, što znači da mu za titulu FIDE majstora nedostaje samo 61 poen! Normu bi mogao da ispuni, i time postane najmlađi Banjalučanin ikada sa tom titulom, već na turniru u Portorožu, koji se igra od 23. do 30. jula.

U Paraćinu je Bojan igrao snagom igrača (rejting performans) od 2.364 poena.

Inače, trijumfovao je još jedan bh. igrač, velemajstor Denis Kadrić, potvrdivši da se nalazi u odličnoj formi poslije pobjede na međunarodnom turniru "Bosna 2016" u Sarajevu.

Isti broj poena, uz slabiji dodatni kriterijum, imao je mađarski velemajstor Ferenc Berkeš.

Deset prvoplasiranih igrača dobilo je novčane nagrade, a specijalnim nagradama nagrađeni su:

  • WGM Kubra Ozturk (Turska), kao najbolje plasirana šahistkinja;
  • GM Boško Abramović (Srbija), kao najbolje plasirani veteran;
  • Alp Tuna (Turska), kao najbolje plasirani igrač do 18 godina;
  • Vuk Đorđević (Srbija), kao najbolje plasirani, nenagrađeni, član OŠK "Paraćin";
  • FM Esat Baglan (Turska), kao najbolje plasirani igrač do rejtinga od 2.300 poena.

Mladi igrač iz Turske, Alp Tuna, koji je sjajno odigrao prvih 6 kola, osvojio je normu za titulu međunarodnog majstora.

Kompletnu tabelu pogledajte OVDJE.

Šahisti su na raspolaganju imali po 90 minuta za razmišljanje tokom partije i dodatnih 30 sekundi za svaki odigrani potez.

Memorijalni turnir "Uroš Dinić"

Remi sa srpskim velemajstorom Borkom Lajthajmom najznačajniji je rezultat Bojana Maksimovića, člana Škole šaha "Skakač" iz Banjaluke, na 12. memorijalnom turniru "Uroš Dinić", odigranom 10. jula u Paraćinu.

Sveukupno, sakupio je Bojan 5 poena iz 9 partija, kao i 36,8 novih rejting bodova, što mu je donijelo 54. poziciju u društvu 138 igrača.

Njegova sestra Maša je imala pola poena manje na kontu. Zauzela je 76. mjesto i zaradila 56,8 rejting poena.

Trijumfovao je bugarski velemajstor Kiril Georgijev sa 8 poena, dok su pola poena mnaje imale njegove kolege, Branko Damljanović iz Srbije i Denis Kadrić iz BiH.

Kompletan poredak možete pogledati OVDJE.

Nastupili su šahisti iz 17 država, među kojima je bilo 9 velemajstora, 13 intera, te 18 muških i 2 ženska FIDE majstora.

Igralo se u hotelu "Petrus", a takmičari su na raspolaganju imali 10 minuta za partiju i 5 dodatnih sekundi za svaki povučeni potez.

Pravdu je dijelio Saša Jevtić, arbitar međunarodnog ranga i predsjednik OŠK "Paraćin", organizatora nadmetanja.

Last Updated on Monday, 09 April 2018 19:10
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting