Početna Škola šaha Skakač Škola šaha "Skakač": CIRKUS u režiji Ministarstva sporta Srpske

Nekad bilo...

Raspored treninga u Školi šaha "Skakač" tokom aprila

April je tradicionalno mjesec u kojem počinju službena takmičenja, a prvo na redu je ponovo Kadetsko i omladinsko prvenstvo RS.

Read more...
Škola šaha "Skakač": CIRKUS u režiji Ministarstva sporta Srpske PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Thursday, 13 April 2017 20:20

Od kada je prije dvije i po godine na čelo Ministarstva porodice, omladine i sporta RS došla Jasmina Davidović sportskim radnicima je postajalo sve jasnije da su bili u zabludi kada su mislili da ne može biti gore od ministrovanja Proke Dragosavljevića.

Ministarstvo je, nakon korektnog rada Nade Tešanović (2010-2014), ponovo zalupila vrata za sportske organizacije i vratilo nas u vremena kada su sredstva dijeljena po partijskoj ili nekoj drugoj liniji.

Ministarka se uspješno ne petlja u svoj posao, što je dalo otvorenu mogućnost njenim saradnicima da bez straha od bilo kakvih sankcija nastave tamo gdje je Proka stao.

Posljednji primjer naopakog rada su rezultati konkursa za dodjelu novčanih sredstava sportskim organizacijama i pojedincima iz Republike Srpske. Naime, još jednom se pokazalo da u Ministarstvu porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske ne poštuju kriterijume koje su sami utvrdili.

Kako je objavio "EuroBlic", čini se da je za komisije u ministarstvu neuredna dokumentacija, nepostojanje kvalitetnih rezultata... prednost kada je u pitanju podrška sportu.

"Jasan pokazatelj koliko su kriterijumi podjele sredstava neujednačeni je činjenica da je Košarkaški klub Igokea, kao jedini predstavnik Republike Srpske u regionalnom takmičenju, na tražena sredstva od 20.000 KM dobila 17.000, dok je Fudbalskom klubu Čelik Grbavica iz Brčkog, članu pete fudbalske lige, odobreno takođe 17.000, ali na zahtjev od 3.500 KM!

Članu treće lige, Fudbalskom klubu Omladinac Potočari (Brčko), na zahtjev od 15.000 odobreno je 20.000 KM.

Da apsurd bude veći, dva tima koja na najbolji mogući način promovišu Republiku Srpsku, odbojkaški klub Bimal Jedinstvo, aktuelni osvajač duble krune i učesnik Lige šampiona, te Mladost, osvajač duple krune u muškoj konkurenciji i učesnik CEV Kupa, dobili su neuporedivo manje novca od fudbalskih petoligaša i trećeligaša iz Brčkog. Odbojkašicama je odobreno 5.000 na zahtjev od 40.000 dok su odbojkaši dobili 9.000, a u zahtjevu su potraživali 45.000 KM", piše "EuroBlic".

Ni ovdje apsurdima u raspodjeli novčanih sredstava iz Ministarstva porodice omladine i sporta Republike Srpske nije kraj. Iako je nerijetko razlog odbijanja pojedinih klubova nepotpuna dokumentacija, redovno postoje klubovi i organizacije koji ne ispunjavaju ni osnovne uslove ali iz nekog razloga redovno "prolaze" na konkursima.

"Tako je Mladom Krajišniku, klubu kojem je svojevremeno blokiran račun i koji nije dostavio bilans stanja i bilans uspjeha ovjeren u APIF, ponovo odobren iznos od 5.000 KM.

Lista klubova koji takođe nemaju potpunu dokumentaciju, a odobrena su im novčana sredstva, podugačka je. Naprimjer, Karate klubu Šesnaesta odobreno je 3.000 iako im nedostaje Obrazac broj 7, Transakcioni račun (klubu sa identičnim imenom je blokiran račun), Bilans stanja i uspjeha, Potvrda sportskog saveza i kopija rješenja ministarstva!

Karate klub Šampioni iz Bijeljine nije dostavio Bilans stanja i uspjeha, potvrdu sportskog saveza i kopiju rješenja ministarstva, a na konkursu je dobio 2.000 KM, dok je Bokserski klub Radnik, čiji zahtjev nije u skladu sa konkursom, a takođe ima nepotpunu dokumentaciju, 'počašćen' sa 2.000 KM.

Bilo je i onih klubova koji nisu tražili sredstva, kao npr. Kik-boks klub Grčica iz Brčkog, a odobrena su im sredstva (3.000 KM)", piše "EuroBlic".

Nažalost, ima i onih koji su sve ispoštovali i imaju rezultate, urednu dokumentaciju i… nisu prošli na konkursu!

Jedna od tih sportskih organizacija je i Škola šaha "Skakač", koja je konkurisala za Festival prijateljstva "Matirajmo predrasude". Svi uslovi su ispunjeni, dokumentacija je prikupljena, ali projekat "Skakača", dovoljno dobar za Ambasadu Njemačke u BiH, Gradsku upravu Grada Banjaluka i Narodnu skupštinu RS, nije uzet uopšte u razmatranje za sufinansiranje od strane ministarstva!

"Kada vidimo da prolaze klubovi sa blokiranim računom, da se prednost daje petoligašima u odnosu na premijerligaše, da novac dobijaju i oni koji time što ne umiju da predaju sve tražene dokumente očigledno ne znaju ni da napišu projekat a kamoli da ga uspješno provedu, ostaje samo da ubuduće ne gubimo vrijeme na cirkus u režiji Ministarstva sporta Srpske", kažu u "Skakaču".

Ministarstvo čak izlazi sa saopštenjem u kojem tvrdi da je većina sportskih organizacija koja je prošla na konkursu već dobila sredstva. Još jedan nonsens i potvrda bahatosti u resoru Jasmine Davidović - rezultati konkursa su tek objavljeni, nakon 6 mjeseci "štimanja", rješenja nisu ni poslana klubovima na uvid, a novac se dijeli!

Posebno smiješno je objašnjenje iz Ministarstva sporta da je nekom petoligašu uračunato više projekata i da je zato dobio ista sredstva kao, naprimjer, Igokea (koja takođe nije u traženom roku predala Bilans uspjeha)!?

Naravno, nema nikakvog pisanog dokaza da je taj klub predao više od jednog projekta, ali u ministarstvu očigledno računaju da javnost neće saznati za ovu malu laž.

"Sve sportske organizacije koje su izabrane za sufinansiranje njihovih aktivnosti ispunile su kriterijume i dostavile traženu dokumentaciju u skladu sa konkursom na koji su aplicirali", tvrde u Ministarstvu, ne trepnuvši okom.

Saradnici Jasmine Davidović očigledno misle da žive u vremenu totalitarizma i da niko ne smije da iznese na vidjelo njihove manipulacije.

Proko je bio, Jasna će uskoro otići… Može li gore? Poučeni iskustvom, za sport u Srpskoj možemo reći da će ga još jedan partijski aparatčik dokrajčiti, ukopati metar dublje u zemlju. Svojim ćutanjem sportski radnici sami daju lopatu u ruke svojim grobarima.

Last Updated on Wednesday, 24 May 2017 16:56
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting