Početna Škola šaha Skakač Maša Maksimović VOZI NA DVA KOLOSIJEKA, cilj fakultet i titula velemajstora

Nekad bilo...

NEMA ODMORA Treninzi u Školi šaha "Skakač" i u julu

Tokom jula u Školi šaha "Skakač" iz Banjaluke biće održano 10 treninga raspoređenih u 5 vikenda.

Read more...
Maša Maksimović VOZI NA DVA KOLOSIJEKA, cilj fakultet i titula velemajstora PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Sunday, 07 May 2017 19:53

Maša Maksimović (16), najmlađi banjalučki FIDE majstor, član Škole šaha "Skakač", mašta o danu kada će postati ženski šahovski velemajstor.

U razgovoru s ekipom agencije Anadolija, na jednom od treninga šahovske škole, objasnila je da prvo treba da postane intermajstor, pa tek onda velemajstor, ali da se nada kako će je učešće na šahovskim turnirima, rad i dodatno sticanje iskustva dovesti do toga da do kraja srednje škole, najkasnije fakulteta, ostvari svoj san.

Za svoj najveći uspjeh u svijetu šaha Maša Maksimović smatra titulu FIDE majstora, koju je osvojila sa 15 i po godina, čime se upisala u istoriju banjalučkog šaha, jer u tim godinama prije nje to nikome nije pošlo za rukom.

- Iskreno, nisam to očekivala. Inače, djeca koja žive u zemljama koja više cijene drevnu igru i koja se ozbiljno bave šahom imaju lične trenere, svakodnevne treninge, čak i zapostavljaju školu. Ja sam išla samo usput, ništa ozbiljno, pošto mi je škola ipak na prvom mjestu. Zbog toga nisam očekivala ovako rano prvu međunarodnu titulu, ali pošto se desilo mnogo sam srećna - kaže ona.

Dvostruka prvakinja Republike Srpske i Bosne i Hercegovine u kadetskoj konkurenciji trenutno je po rejtingu 38. na svijetu među šahistkinjama uzrasta do 16 godina.

Najveći međunarodni uspjeh ostvarila je 2014. u Batumiju u Gruziji, kada je postala evropski šampion u rješavanju šahovskih problema.

Ova učenica prvog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu kaže da joj je škola na prvom mjestu, a uspješno uspijeva da kombinuje školske i šahovske obaveze.

- Na početku je bilo teško, jer je teža škola, ali sad je sve lakše, pa sam uspjela da uskladim obaveze - kaže Maša.

Šahom se "ozbiljno" počela baviti od 2012. kada je sa bratom Bojanom učestvovala na prvim značajnijim takmičenjima.

Maša i Bojan počeli su da igraju šah 2005. kada su učili najosnovnije stvari.

- Privuklo me to što je sve logički, na zdrav razum, nema nikakvog učenja napamet, učenja na silu ili bilo kako drugačije. Dosta je zanimljivo - kaže Maša.

Osim treninga u školi šaha i njenog talenta, veliki uticaj na njenu šahovsku karijeru ima i činjenica da je bila u prilici da redovno kod kuće vježba sa bratom.

- Inače, muški i ženski šah se dosta razlikuju. Muški šah je dosta jači. Uz brata sam naučila, odnosno pokušavam da naučim da igram muški šah i zato je to dobro za mene, jer ipak se to bolje pokaže u ženskoj konkurenciji. Uvijek je dobro kad igramo kod kuće jer se međusobno konsultujemo, analiziramo partije, radimo zajedno. To je bio veliki plus i za njega i za mene - objasnila je Maša Maksimović i dodala da joj je uzor Judit Polgár, mađarska šahistkinja koja se uspješno takmičila u muškoj konkurenciji.

Kod kuće igraju isključivo brzopotezne partije. Prema Mašinim riječima, ne provode mnogo vremena igrajući šah, u rijetkim prilikama maksimalno četiri sata.

Istiće da je konkurencija u Bosni i Hercegovini slabija u odnosu na konkurenciju u Srbiji.

- Konkurencija u Srbiji je mnogo jača, ali kod njih se ovoj igri daje veći značaj, imaju dosta takmičenja. Bojan i ja idemo na takmičenja i u Srbiju, pošto ih kod nas nema mnogo. Kada bi se organizovalo više turnira onda bi mogao da se poboljša šah u BiH u obje konkurencije, muškoj i ženskoj - smatra ona.

Maša i Bojan Maksimović

Njen brat Bojan, koji ima 14 godina, takođe je ostvario značajne šahovske rezultate, a već u maju bi mogao oboriti rekord svoje sestre i postati najmlađi banjalučki FIDE majstor ikada. Voli da igra sa Mašom, ali pošto je ona sada u Beogradu nemaju često priliku za to. Na pitanje koliko je značajno za njihov uspjeh to što su bili u prilici da vježbaju zajedno kod kuće, odgovorio je da je to imalo presudan uticaj.

- Rad je neophodan, jer talenat je samo oko 10 odsto, a rad čini oko 90 odsto rezultata - rekao je on.

Govoreći o muškom i ženskom šahu, rekao je da postoji mala razlika.

- Žene igraju plašljivije, ali ako dovoljno rade i one mogu igrati dobro muški šah - smatra Bojan Maksimović.

Branko Tomić, predsjednik Škole šaha "Skakač" i FIDE instruktor, prisjetio se da je Maša sa bratom u školu došla 2011. godine.

- Već tada se vidjelo da posjeduje ogromnu ljubav prema šahu. Vremenom je dolazilo do većeg razvoja njenog šahovskog znanja što se pokazivalo kroz turnire. Osim što je sve bolja u kadetskoj konkurenciji, Maša je trenutno i aktuelna prvakinja Srpske za seniorke - rekao je Tomić i dodao da rad kod kuće, a ne samo na treninzima, može donijeti bolje rezultate.

Prema njegovim riječima, činjenica da pohađa školu u Beogradu sigurno će joj dati dodatni impuls u razvoju šahovskog umijeća.

Očekuje da bi Maša sljedeće godine mogla predstavljati BiH na Olimpijadi.

- Maša je trenutno treći igrač po snazi što se tiče ženskog šaha u Bosni i realno bi bilo da postane član olimpijske reprezentacije BiH, kao jedina Banjalučanka koja je to uspjela u ovoj prvenstveno sportskoj igri - rekao je Tomić.

Last Updated on Friday, 16 June 2017 20:08
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting