Početna Škola šaha Skakač Bojan Maksimović najuspješniji kadet na "Bosninom" turniru

Nekad bilo...

Kup regije Banjaluka: Progres opravdao ulogu favorita, "Skakač" deveti

Deveto mjesto u konkurenciji 11 ekipa osvojila je Škola šaha "Skakač" na 14. Kupu regije Banjaluka, održanom 3. septembra u banjalučkom Centru "Zaštiti me".

Read more...
Bojan Maksimović najuspješniji kadet na "Bosninom" turniru PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Friday, 19 May 2017 20:40

Bojan Maksimović, član Škole šaha "Skakač" iz Banjaluke, ne samo da je ispunio normu za titulu FIDE majstora već je i nagrađen kao najuspješniji kadet do 16 godina starosti na open turniru "Bosna", 47. po redu, igranom od 13. do 19. maja u Sarajevu.

On je, sakupivši 5½ poena iz 9 partija, takmičenje u hotelu "Saraj" završio na 26. mjestu u konkurenciji 128 šahista iz 13 zemalja, među kojima je bilo 15 velemajstora, 6 muških i 4 ženska intera, te 11 muških i 2 ženska FIDE majstora.

Titulu majstora obezbijedio je poslije trijumfa u 4. kolu crnim figurama nad ženskim FIDE majstorom Zalom Urh (Slovenija).

Bojan je na dan sestrinog rođendana (15. maj) srušio njen rekord i postao najmlađi banjalučki šahista ikada sa međunarodnom titulom! On je ispunio normu za majstora sa 14 godina 6 mjeseci i 9 dana!

Njegova sestra, Maša Maksimović, podsjetimo, osvojila je titulu ženskog FIDE majstora prethodne godine, a priznata joj je zvanično od 1. januara 2017. Titulu je obezbijedila kada je imala 15 godina 6 mjeseci i 11 dana.

Pretrpio je Bojan samo jedan poraz, a remizirao sa čak 4 velemajstora (Branko Damljanović, Milan Draško, Dragiša Blagojević i Siniša Dražić), te međunarodnim majstorom Vladom Jakovljevićem!

Odlična igra donijela mu je novih 43,2 rejting poena, tako da će na svjetskoj rejting listi od 1. juna uz njegovo ime stajati brojka 2.312.

Njegov rejting performans (snaga kojom je igrao) iznosi 2.335 poena.

Slavio je Anton Demčenko, ruski velemajstor, sa 7½ poena, ostavivši na pola koraka iza sebe kolegu po tituli iz Crne Gore, Dragana Kosića.

Kompletnu tabelu pogledajte OVDJE.

Nagradni fond je podijeljen na 10 redovnih i 32 specijalne nagrade.

Igrači su na raspolaganju imali po 90 minuta za 40 poteza i dodatnih 30 minuta do kraja partije, uz bonus od 30 sekundi za svaki povučeni potez.

Organizator tradicionalnog turnira je ŠK Bosna, četvorostruki ekipni šampion Evrope, a za regularnost takmičenja brinuo je Mirza Miralem, arbitar međunarodnog ranga.

Ukupno su odigrane 544 partije, od čega je 127 okončano remijem. Bijeli su slavili 224, crni 185, dok je presuđeno i 8 kontumacija.

Last Updated on Monday, 09 April 2018 19:05
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting