Početna Škola šaha Skakač Maša i Bojan Maksimović peti put u "srpskom Linaresu"

Nekad bilo...

Sedam termina za trening u "Skakaču" tokom juna

Tokom juna polaznici Škole šaha "Skakač" će imati 7 termina za trening, ali i dva turnira na kojem mogu da učestvuju - po jedan za iskusnije i manje iskusne takmičare.

Read more...
Maša i Bojan Maksimović peti put u "srpskom Linaresu" PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Wednesday, 19 July 2017 17:29

Bojan i Maša Maksimović, članovi Škole šaha "Skakač" iz Banjaluke, prvi put su nastupili na međunarodnom turniru u Paraćinu 2013, i od tada su redovni učesnici ove odlično organizovane manifestacije.

Na svom petom gostovanju u "srpskom Linaresu" oboje su, za razliku od ranijih godina, igrali "A" turnir - rezervisan za šahiste sa rejtingom većim od 2.100 poena, sa promjenjivim uspjehom.

Bojan je zauzeo 31. mjesto sa 5½ poena iz 9 partija, dok je Maša, pomalo umorna od teškog turnira u Rusiji, bila tek 115, osvojivši samo 3 poena.

Zanimljivo je da su oboje imali odličan finiš, sakupivši po 2½ boda iz 3 duela.

Bojan je na prvom rejting turniru koji je igrao sa smanjenim koeficijentom zaradio novih 12 poena. Posebno se izdvaja njegova pobjeda nad Ravi Harijom, kolegom po tituli iz Engleske, i remi u dvoboju sa Umutom Atakišijem, interom iz Turske.

Maša je izgubila čak 73,2 poena, što će joj, uz minus u Rusiji, donijeti veliki pad na avgustovskoj listi. Međutim, rejting klackalica je normalna kada neko igra non-stop; Maša je tako u posljednjih 12 mjeseci odigrala čak 47 partija protiv igrača s rejtingom, što je ubjedljivo najviše od svih šahistkinja u BiH.

Na glavnom turniru 10. međunarodnog šahovskog festivala "Sportsko leto 2017", održanom od 7. do 14. jula, trijumfovao je Kemil Čan Emil Marandi, inter iz Turske. Na vrhu se, sa po 7 poena, našlo čak 6 igrača, tako da su dodatni kriterijumi odredili da druga nagrada pripadne Danijelu Hauardu Fernandezu, međunarodnom majstoru iz Engleske, a treća još jednom Turčinu, velemajstoru Suatu Ataliku.

U hotelu "Petrus" takmičila su se 132 igrača iz 18 zemlja, među kojima je bilo 12 velemajstora, 19 muških i 2 ženska međunarodna majstora, te 34 muških i 6 ženskih FIDE majstora.

Igrači su na raspolaganju imali po 90 minuta za partiju i bonus od 30 sekundi za svaki povučeni potez.

Kompletnju tabelu pogledajte OVDJE.

Podijeljeno je 12 novčanih nagrada po plasmanu i 5 specijalnih nagrada.

Vođe bijelih figura su bile mnogo uspješnije; slavile su u 208, a poražene u 168 dvoboja. Remijem je okončano 196 duela, a brojku od 581 ukupno odigrane partije zaokružuje 9 kontumacija.

Direktor turnira bio je Radoje Marinković, a sudili su Saša Jevtić, Nebojša Baralić, Nataša Savić i Nebojša Radosavljević. 

Last Updated on Monday, 09 April 2018 19:04
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting