Početna Škola šaha Skakač Mladost nadjačala iskustvo: "Skakač" ULJEPŠAO DAN penzionerima

Nekad bilo...

Poništeno kolo, skraćen turnir i trijumf Lajthajma u Borči

Borko Lajthajm, velemajstor iz Srbije, pobjednik je 9. turnira u ubrzanom šahu "Sretenje", odigranog 15. februara u beogradskom naselju Borča.

Read more...
Mladost nadjačala iskustvo: "Skakač" ULJEPŠAO DAN penzionerima PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Wednesday, 04 October 2017 20:33

Ekipa Škole šaha "Skakač", sastavljena od igrača do 11 godina starosti, odigrala je 1. oktobra prijateljski meč protiv domaćeg sastava Doma penzionera u Banjaluci, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba.

Rezultat je, svakako, bio u drugom planu. Ipak, ostaće zabilježeno da je "Skakač" slavio sa 4½:3½, a dodatna zanimljivost je da je tim penzionera bio pojačan ministrom rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenkom Savanovićem.

Rezultati po tablama (prvoimenovani su šahisti domaćeg tima, koji je na neparnim tablama imao bijele figure):

  1. Milorad Milanović - Andrej Krčmar 0:1
  2. Miloš Tešić - Sergej Šolak 0:1
  3. Mirko Krajcer - Filip Aleksandar Kremenović ½:½
  4. Milenko Savanović - Andrija Škobo 0:1
  5. Svetko Lončar - Nikola Abramović 0:1
  6. Gojko Žujić - Veljko Jovanović 1:0
  7. Slavko Šunjčić - Petar Deležan 1:0
  8. Ostoja Bosančić - Nikola Deležan 1:0

Igrači su na raspolaganju imali po 10 minuta za partiju i dodatnih 5 sekundi za svaki povučeni potez.

Direktor Đuro Crnomarković i ministar Milenko Savanović govorili su tokom otvaranja manifestacije o aktuelnom trenutku u kojem Dom posluje.

"Starijim osobama je najveći problem usamljenost. Ona se može riješiti na dva načina. Prvi od njih je da porodica ostane okupljena, ali su se vremena promijenila. Drugi način je da se nađe prihvatljiv sadržaj mimo svoje porodice, a idealno mjesto za to je naš Dom, koji je popunjen sa 93 odsto kapaciteta. Naš moto je da ne treba da budemo jedni pored drugih, već jedni sa drugima", rekao je Crnomarković.

Savanović je istakao koliko je važno što ovaj dom danas u svakom smislu dobro funkcioniše.

"Cilj nam je da pokažemo da starija populacija nije balast našem društvu", naveo je on.

Države članice UN obilježile su 15 godina od usvajanja Madridskog međunarodnog plana akcije o starenju na Drugoj svjetskoj skupštini o starenju.

U saopštenju iz Populacionog fonda UN (UNFPA) navedeno je da je Akcioni plan jedinstvena agenda za rješavanje pitanja starenja u 21. vijeku i predstavlja jedinstveno rješenje pošto su se vlade prvi put složile da pitanja starenja vežu za druge okvire, koji se odnose na socijalni i ekonomski razvoj i pitanja ljudskih prava.

Akcioni plan je usmjeren na 3 prioritetna područja: starija lica i razvoj, unapređenje zdravlja i blagostanja u starijoj dobi, te obezbjeđivanje okruženja koje će starijim licima pomagati i pružati podršku.

Generalna skupština UN je 14. decembra 1990. godine proglasila 1. oktobar Međunarodnim danom starijih lica kako bi se naglasila važnost obezbjeđivanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

Last Updated on Monday, 20 November 2017 21:23
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting