Početna Škola šaha Skakač ŠKOLA SA DVA MAJSTORA Naučili da igraju šah prije 8 godina, a danas rado pomažu mlađim drugarima u "Skakaču"

Nekad bilo...

Trijumf Zorana Runića na cugeru u Dvorovima

Tokom Kupa Republike Srpske, u Dvorovima je 18. novembra održan prateći, brzopotezni turnir, na kojem je pobijedio međunarodni majstor Zoran Runić.

Read more...
ŠKOLA SA DVA MAJSTORA Naučili da igraju šah prije 8 godina, a danas rado pomažu mlađim drugarima u "Skakaču" PDF Print E-mail
Wednesday, 23 May 2018 20:29

Bojan Maksimović (15) najmlađi je banjalučki FIDE (World Chess Federation) majstor. Ovaj član škole šaha "Skakač", s obzirom na to da je titulu osvojio sa 14 i po godina, drugi je najmlađi majstor u istoriji Bosne i Hercegovine.

Iako uglavnom vježba sam, rado pomaže mlađim drugarima u Školi šaha "Skakač".

Maksimović, učenik prvog razreda Elektrotehničke škole u Banjaluci, priprema se za predstojeće prvenstvo BiH u šahu, koje će se sredinom maja održati u Neumu.

"Očekujem da pobijedim. I prošle godine sam pobijedio, ali nikada nisam zaredom osvajao dva puta prvo mjesto", ispričao je Bojan Maksimović ekipi Anadolu Agency (AA), na jednom od treninga u školi šaha "Skakač".

Objasnio je da je u prethodnim godinama na prvenstvu BiH naizmjenično bio prvi i drugi.

Titulu preuzeo od sestre

Titulu najmlađeg banjalučkog FIDE majstora Bojan Maksimović je prošle godine na međunarodnom turniru "Bosna open" u Sarajevu "preuzeo" od svoje sestre Maše Maksimović, koja je prethodno bila najmlađa jer je majstor postala sa 15 i po godina.

Ipak, njegova sestra i danas se može pohvaliti drugom titulom, a to je da je jedini ženski FIDE majstor u istoriji Banjaluke.

Maša Maksimović

Maksimovići su šahom počeli da se bave prije osam godina.

"To je počelo kada je tata donio šah iz prodavnice i onda svaki put poslije posla smo igrali. Godine 2011. sam došao u 'Skakač'. Šah me je zanimao jer ima puno raznovrsnih pozicija I kombinacija, ne mogu se prebrojati", ispričao je Bojan.

S obzirom na to da je Maša Maksimović trenutno u Beogradu i pohađa srednju školu, nisu u mogućnosti da svakodnevno zajedno vježbaju.

"Prije smo igrali non-stop, ali sad manje i nedostaje mi to. U 'Skakaču' na početku mi je dosta pomogao trener, jer mi je pokazao put i šta da vježbam, a sada uglavnom sam vježbam", rekao je Bojan Maksimović.

Nedavno je na prvenstvu Republike Srpske sedmu godinu zaredom osvojio titulu prvaka u svojoj kategoriji.

"Svake godine budu većinom isti igrači, ali treniraju i napreduju kao što sam ja prije napredovao, možda i malo brže. Imaju nove trenere i pokušavaju da me pobijede, ali izdržao sam i ovu godinu", kazao je Maksimović.

Šah mu, naročito sada, u srednjoj školi, mnogo pomaže u matematici, ali bez obzira na to, mora dodatno i vježbati. Na pitanje koliko je daleko titula velemajstora, objasnio je da za to treba da ispuni tri norme, a to je je da na jednom turniru ima dobar rejting performans i da igra 50 odsto partija protiv velemajstora. Sponzori, odnosno povoljnija finansijska situacija svakako bi olakšali napredak, ne samo njemu nego i drugim šahistima u BiH, ali ih u ovom sportu ima veoma malo.

Brojni prijatelji

"Možda je to zato što neki govore da šah nije sport. A šahovska olimpijada se održava svake dvije godine, a ne kao u ostalim sportovima svake četiri", kaže on.

Zahvaljujući šahu upoznao je brojne prijatelje iz cijele BiH.

"Kad dođem na turnir svi me znaju, igramo i družimo se" , ispričao je Bojan.

Bojan Maksimović

Smatra da ne može uticati na mišljenje onih koji šah smatraju dosadnim, ali im preporučuje da se bave šahom. Kada je u pitanju brzina igre, Maksimoviću je omiljeni rapid od 15 minuta.

"To nije presporo, može se razmisliti, ali treba brzo igrati", objasnio je on.

Branko Tomić, predsjednik Škole šaha "Skakač" i FIDE instruktor, istakao je da je ova škola šaha postala cijenjena u BiH.

"Vjerujem da rad donosi rezultate i donosiće još više. Trenutno imamo oko 35 aktivnih članova, imamo i dva majstora, koji su naš ponos, a vjerujemo da će uz njih i ovih 15-ak mladih članova, koji su uslovno rečeno početnici, dostići možda njihovo znanje i njihove rezultate, a ako ne, onda barem biti blizu toga", rekao je Tomić.

Rad, i samo rad

Objasnio je da je postati šahovski majstor u 14. ili 15. godini, kao što su to uradili Bojan i Maša Maksimović, izuzetno teško. U mlađem uzrastu titulu majstora osvojio je ranije Borki Predojević

"Bojan i Maša su u našoj školi šaha stekli dobre temelje, ali ništa ne bi postigli da i sami nisu radili mnogo na svom usavršavanju", istakao je on.

Naglasio je da je Maša trenutno treća šahistkinja u BiH i nalazi se "jednom nogom" u olimpijskoj reprezentaciji BiH.

"Banjaluka je dobila dva jaka igrača i vjerujemo da će i Bojan za dvije godine putovati na Olimpijadu", kazao je Tomić.

Dodaje da je velik njihov doprinos u daljnjem radu "Skakača"..

"Ovi mališani na njih gledaju kao na idole. Naravno, mnogo im imponuje to, a i meni kao treneru, zato što i Bojan i Maša dođu i objasne im neke ideje, odigraju s njima par partija, pokažu im gdje su pogriješili, gdje mogu bolje igrati. Vrhunac svega je kada odemo zajedno na takmičenje, pa svi zajedno sjednemo, analiziramo partije. Često mogu i da se odmorim jer su tu Maša i Bojan koji vide nešto i bolje od trenera, ali to je i cilj trenera - da njegovi igrači postanu bolji od njega", zaključio je Branko Tomić.

(Anadolija, tekst je objavljen 1. maja 2018.)

Last Updated on Saturday, 23 June 2018 13:56
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting