Početna Tribina Igra gluvih telefona (kadetska i omladinska prvenstva)

Nekad bilo...

Bojan Maksimović porazom u zadnjem kolu ispustio prvo mjesto

Kolo prije kraja 294. brzopoteznog turnira u organizaciji Šahovskog saveza Beograda, igranog 7. oktobra, FIDE majstor Bojan Maksimović, član Škole šaha "Skakač" iz Banjaluke, nalazio se u vođstvu sa 10 poena iz 14 partija.

Read more...
Igra gluvih telefona (kadetska i omladinska prvenstva) PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Thursday, 12 April 2012 20:04

Ostaviti samo dvije nedjelje između dva najvažnija (i jedina) takmičenja u BiH za kadete i omladince novi je dokaz potpune neodgovornosti šahovskih poslanika, ne samo u krovnoj organizaciji (Šahovskoj uniji BiH) već i u entitetskim savezima.

Tako će se takmičari iz FBiH boriti za plasman na državno prvenstvo od 27. do 30. aprila (Neum), a mladi iz RS od 27. do 29 aprila (Dvorovi).

Ovdje nije bitno samo to hoće li djeca uspjeti da se za dvije sedmice uspješno pripreme za nove, jače protivnike. Još je važnije to što postoji mogućnost da neki od klubova neće moći finansijski izdržati udar na svoju kasu, što uzročno-posljedično dovodi do toga da se (ponovo) u Neumu, od 12. do 15. maja, vjerovatno neće pojaviti baš najbolji iz kvalifikacija. Istina, 90 odsto djece na takmičenja šalju roditelji (u slučaju Škole šaha "Skakač" iz Banjaluke - aktuelnog ekipnog omladinskog prvaka RS - taj postotak se penje do 100 odsto), pa se za odluku Šahovske unije BiH (za koju malo ko zna kada je i na osnovu kakvih smjernica donesena) najblaže može reći da graniči sa neozbiljnošću.

S druge strane, "bode" oči to što nijedan od saveza nije raspisao javni "konkurs" za organizatore. Da je urađeno "kako Bog zapovijeda" ne bi se, međutim, u kuloarima dogovaralo ko će biti domaćin i za koju cijenu; tada bi se mjesecima unaprijed znalo zašto je pansion u dvokrevetnim sobama u Dvorovima 48 KM, a u Neumu 40 KM! I kako dvije sedmice kasnije isti taj Neum košta 50 KM?!

U vremenu oskudice, umjesto da se između jedina dva pojedinačna službena takmičenja za mlade u BiH ostavi više prostora za "kućni budžet" (bar dva mjeseca - ili cijela godina, kao u Hrvatskoj), sve se ugurava u 15-ak dana.

Razmišljaju li "odgovorni" šahovski funkcioneri može li danas bilo koji "normalan" klub (koji se ne nalazi na rukohvat opštinske, stranačke ili državne kase) u tih 15-ak dana obezbijediti dodatni novac od sponzora, odnosno poslati više djece na oba takmičenja? Sigurno ne, jer njih nije briga hoće li na prvenstvo BiH doći baš oni koji to pravo ostvare kroz borbu. Znaju da će na upražnjeno mjesto uskočiti djeca roditelja koja imaju "dublji džep", pri čemu će i skup najboljih kadeta izgubiti laskavi epitet.

Upravo iz tog razloga - izbijanja novca od provizija iz nečijih novčanika - ne bi bila prihvaćena ideja da Kadetsko i omladinsko prvenstvo BiH, kao jedino relevantno za izlazak na svjetsku scenu, bude otvorenog tipa, da se igra na jednom mjestu, a da se po entitetima, regionima i kantonima razviju kadetsko-omladinske lige. Dežurni "nacionalisti" sa sve tri strane u ovome će vidjeti "poziv" na urušavanje tekovina svega što im je naša borba dala.

Njih ne interesuje što na evropsko (Prag) i svjetsko kadetsko prvenstvo (Maribor) ove godine neće putovati najbolji, niti što im Šahovska unija BiH (u kojoj svi ti "nacionalisti" klanovski participiraju) neće obezbijediti, recimo, besplatan put ili stručne pripreme kako ne bismo iz godine u godinu crvenjeli pred drugima i kako nas ne bi smatrali šahovskim turistima gdje god se pojavimo.

Važno je samo prodati priču i na brzinu uzeti novac, a loš rezultat na međunarodnoj sceni svaliti na leđa trenera, koji - uglavnom - časno i u najboljoj namjeri obavljaju svoj posao.

Najveće žrtve igre "gluvih telefona" vrsnih delegata u brojnim bh. savezima, unijama i klanovima zapravo su djeca. Svako od njih je za svoje roditelje i trenere novi velemajstor, a zašto ne - i svjetski šampion. Kada se ti snovi rasprše najmanji je problem što će roditelji upirati prstom u trenere, smatrajući ih nedovoljno kompetentnima i najvećim krivcima što baš iz njihovog djeteta nisu znali izvući maksimum. Roditelje ne interesuje zašto predstavnici vlasti nemaju sluha za probleme šahovskih škola i klubova, zašto se šah ne pojavljuje u medijima, zašto već godinama nema ništa od uvođenja šaha u škole. Njih interesuje zašto oni sami moraju da kupuju garniture i satove (umjesto da ih organizator obezbijedi - kad već uzima novac), zašto moraju da se snalaze na sve moguće načine oko nabavke šahovske literature, zašto se pravovremeno ne utvrde tačan termin, mjesto i cijena održavanja nekog takmičenja.

Priliku da, od rukovodstava Šahovskog saveza RS, Šahovskog saveza FBiH i Šahovske unije BiH, zatraže direktne odgovore na sva ta pitanja ove godine imaće samo u Dvorovima i Neumu. Odgovori će, ako ih bude i bilo, vjerovatno biti skrpljeni na brzinu, na način kao što se dva najznačajnija takmičenja za mlade u BiH i organizuju.

Last Updated on Thursday, 13 November 2014 21:35
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting