Početna Tribina Kasparov ujedinio Srbe, Bošnjake i Hrvate u BiH

Nekad bilo...

Nebojša Milojević pobjednik studentskog prvenstva u Banjaluci

Nebojša Milojević, student Elektrotehničkog fakulteta, pobjednik je sedmog Studentskog pojedinačnog prvenstva "Ekonomija open 2017", igranog 6. februara u Banjaluci.

Read more...
Kasparov ujedinio Srbe, Bošnjake i Hrvate u BiH PDF Print E-mail
Wednesday, 30 July 2014 10:34

Šahovski velemajstor Gari Kasparov, koji želi da postane novi predsjednik Svjetske šahovske federacije (FIDE), u srijedu je u otvorenom pismu optužio vođstvo Šahovske unije Bosne i Hecegovine za licemjerno ponašanje i kršenje datih obećanja.

Uprkos čvrstim obećanjima svoj glas za novi mandat ipak su odlučili da poklone sadašnjem predsjedniku Kirsanu Iljumžinovu.

Nekadašnji svjetski prvak Kasparov jedini je protivkandidat Iljumžinovu, koji je na čelu FIDE već 19 godina, a predsjednički izbori su početkom avgusta u Tromsu.

Kasparov, koji je uvijek iskazivao simpatije prema BiH i solidarnost s njenim ljudima u ratu, u pismu čiju je sadržaj desetak dana uoči održavanja opšte skupštine FIDE preneo sarajevski "Dnevni avaz" sada ironično ističe kako je uspio barem u jednoj stvari koja se u BiH čini nemogućom - ujedinio je Srbe, Bošnjake i Hrvate u Šahovskoj uniji BiH u zavjeri da spriječe njegovu kandidaturu.

Podršku Iljumžinovu koja je stigla i iz BiH Kasparov vidi kao rezultat lobiranja ambasade Rusije u Sarajevu.

On navodi kako mu je jasno da su srpski članovi vodstva Šahovske unije BiH bili protiv njegove kandidature jer mu ne mogu oprostiti činjenicu da je i tokom rata podržavao BiH i u opkoljenom Sarajevu 1994. igrao simultanku kako bi na simboličan način pokazao tu podršku, a potom je igrao i kao član sarajevske Bosne.

"Vjerovao sam da sam ispravno postupio podržavajući one koji užasno pate u tom strašnom ratu", napisao je Kasparov.

Naveo je kako su mu neki od sadašnjih istaknutih članova vođstva Šahovske unije BiH obećali da će ga svesrdno podržati bude li ikada kandidat za predsjednika FIDE, a sada su to obećanje iznevjerili.

Kasparov ne krije ni imena onih koje smatra odgovornim.

"Sead Demirović, Nusret Čaušević i Kemal Osmanović, tri najuglednija člana muslimanske šahovske zajednice, koji su uz to bili i organiziratori moje simultanke 1994. u potpunosti su odgovorni za taj nemoralni čin", naveo je Kasparov dodajući kako je, uz njih, odgovoran i delegat BiH u FIDE Željko Bogut, jer je bespotrebno već dao glas u ime BiH Iljumžinovu.

Last Updated on Wednesday, 10 February 2016 09:49
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting