Početna Tribina Banjaluka: Iza velemajstorskog turnira ostao dug od 11.350 KM

Nekad bilo...

Mala Skadarlija pobjednik regionalnog Kupa

Mala Skadarlija iz Banjaluke pobjednik je 13. Kupa regije Šahovskog saveza regije Banjaluka, održanog 30. oktobra u gradu na Vrbasu.

Read more...
Banjaluka: Iza velemajstorskog turnira ostao dug od 11.350 KM PDF Print E-mail
User Rating: / 0
PoorBest 
Written by Branko Tomic   
Wednesday, 24 June 2009 11:52

Deveti međunarodni turnir "Banjaluka 2008." završio je 8. oktobra, od kada organizator (ŠK Banjaluka) duguje igračima, tehničkom i pratećem osoblju oko 11.350 KM.

Više od osam mjeseci nije se sastao ni Organizacioni odbor kako bi zatvorio finansijsku konstrukciju i utvrdio kakvi su efekti ove manifestacije.

Da je situacija ozbiljna pokazuje i činjenica da su se oštećeni peticijom obratili gradonačelniku Dragoljubu Davidoviću, predsjedniku Organizacionog odbora. U pismu je ukazano na to da direktor turnira Milan Božić ne čini ništa na rješavanju problema, te da je ŠK Banjaluka dio dobijenih sredstava (oko 2.000 KM) nenamjenski potrošio na režijske troškove iako klupske prostorije godinama nisu otvorene.

Peticija je proslijeđena, kako smo nezvanično saznali, Odsjeku za sport, kulturu, omladinu i NVO, i na tome je sve ostalo.

Ignorisanje duga dovešće do toga da će u gradu na Vrbasu, nakon dvije godine, ponovo biti ugašeni velemajstorski turniri. Krivca za to ne treba tražiti jedino u vladajućim strukturama, već prvenstveno u rukovodstvu kluba. Zar je neko mislio da je dovoljno samo pružiti šešir i očekivati hrpu novčanica u njemu, kao prethodne godine kada je 18.000 KM bačeno na honorare, a osvojeno skromno šesto mjesto u Premijer ligi?

Etiketa "nosioca kvaliteta" dobijena je očigledno na osnovu rezultata predratnog ŠK Nikica Pavlić, pri čemu Administrativna služba grada Banjaluka nije uzela u obzir u koliko teškom stanju se danas nalazi šah u ovom gradu. Tražiti vrhunski kvalitet i titulu bh. šampiona kada se sve, pa i službena takmičenja (Seniorsko prvenstvo RS, Druga liga RS, Kup RS, prvenstva RS za mlade), svodi na vikend manifestacije, kada nema kadetskog pogona, kada o ženskom šahu niko ne vodi računa, pokazuje koliko su površno rađeni kategorizacija gradskih sportskih organizacija i kriterijumi za raspodjelu sredstava.

Onih 18.000 KM moglo se, naprimjer, uložiti u pametno osmišljeni petogodišnji plan rada s mladima, naravno - na nivou grada. S tim novcem moglo se organizovati pojedinačno prvenstvo učenika svih osnovnih škola, uvodeći na mala vrata i ideju o šahu u školama.

Sa "bijednih" 18.000 KM mogla se u Banjaluci napokon organizovati istinska manifestacija, Premijer liga BiH, jedna od najjačih liga u Evropi, manifestacija na koju bi svi bili ponosni, manifestacija mnogo jeftinija i mnogo profitabilnija od tamo nekog "svjetskog prvenstva" u raftingu ili kik-boksu.

Koliko teško je bilo službenicima da kontaktiraju šahovsku branšu kako bi zajednički napravili projekat oporavka banjalučkog šaha još teže je bilo Šahovskom klubu Banjaluka da napiše i preda izvještaj o radu za 2008. i finansijski plan i program rada za 2009. godinu! Rezultat svega bilo je zavrtanje slavina što je dovelo do osipanja igračkog kadra i ispadanja iz Premijer lige.

Klub očigledno stoji na krivom kolosijeku, bez mašinovođe i skretničara. Cijeneći prethodna iskustva, pogrešno bi bilo misliti da bi jedna finansijska injekcija riješila sve probleme poput magičnog štapića. Ljudi su ono što čini klub, a on je otjerao od sebe sve one koji su mu nesebično, svojim znanjem i entuzijazmom, mogli pomoći u dizanju iz pepela.

Last Updated on Wednesday, 10 February 2016 09:50
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting