Početna Tribina Banjaluka: Iza velemajstorskog turnira i dalje stoji dug od 11.350 KM

Nekad bilo...

Vukiću Svetosavski turnir u Potočanima, "Skakač" u zlatnoj sredini

Velemajstor Milan Vukić pobjednik je jubilarnog, 25. svetosavskog turnira "POŠK 2018", igranog 27. januara u Potočanima.

Read more...
Banjaluka: Iza velemajstorskog turnira i dalje stoji dug od 11.350 KM PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Tuesday, 29 December 2009 22:29

Deveti međunarodni turnir "Banjaluka 2008." završio je 8. oktobra 2008, od kada organizator (ŠK Banjaluka) duguje igračima, tehničkom i pratećem osoblju oko 11.350 KM.

Skoro 15 mjeseci nije se sastao ni Organizacioni odbor (čiji je predsjednik gradonačelnik Dragoljub Davidović) kako bi zatvorio finansijsku konstrukciju i utvrdio kakvi su efekti ove manifestacije. Nisu se sastali, a već su dva nova budžeta usvojena.

Da je situacija ozbiljna pokazuje i činjenica da su se oštećeni peticijom obratili gradonačelniku. U pismu je ukazano na to da direktor turnira Milan Božić (inače direktor "Banjalučke berze") ne čini ništa na rješavanju problema, te da je ŠK Banjaluka dio dobijenih sredstava (oko 2.000 KM) nenamjenski potrošio na režijske troškove iako klupske prostorije godinama nisu otvorene.

Peticija je proslijeđena Odsjeku za sport, kulturu, omladinu i NVO, i na tome je sve ostalo.

Ignorisanje duga dovela je do toga da su u gradu na Vrbasu, nakon dvije godine, ponovo ugašeni velemajstorski turniri. Krivca za to ne treba tražiti jedino u vladajućim strukturama, već i u rukovodstvu kluba. Zar je neko mislio da je dovoljno samo pružiti šešir i očekivati hrpu novčanica u njemu, kao prethodne godine kada je 18.000 KM bačeno na honorare, a osvojeno skromno šesto mjesto u Premijer ligi?

Ove godine se ŠK Banjaluka nije ni zadržao u društvu najboljih, a nakaznom logikom najvjerovatnije će u 2010. ostati nosilac kvaliteta i ugrabiti novih 50 odsto sredstava određenih za banjalučki šah.

Etiketa "nosioca kvaliteta" dobijena je očigledno na osnovu rezultata predratnog ŠK Nikica Pavlić, pri čemu Administrativna služba grada Banjaluka nije uzela u obzir u koliko teškom stanju se danas nalazi šah u ovom gradu.

Tražiti vrhunski kvalitet i titulu bh. šampiona kada se sve, pa i službena takmičenja (Seniorsko prvenstvo RS, Druga liga RS, Kup RS, prvenstva RS za mlade), svodi na vikend manifestacije, kada nema kadetskog pogona, kada o ženskom šahu niko ne vodi računa, pokazuje koliko su površno rađeni kategorizacija gradskih sportskih organizacija i kriterijumi za raspodjelu sredstava.

Uostalom, novi gradski budžet je usvojen 29. decembra 2009, a klubovi i Šahovski savez grada tek dva dana kasnije treba da dostave planove rada za 2010. godinu!

Na osnovu čega su onda odbornici mogli da odrede koliko treba izdvojiti za šah?

Onih 18.000 KM moglo se, naprimjer, uložiti u pametno osmišljeni petogodišnji plan rada s mladima, naravno - na nivou grada. S tim novcem moglo se organizovati pojedinačno prvenstvo učenika svih osnovnih škola, uvodeći na mala vrata i ideju o šahu u školama.

Sa "bijednih" 18.000 KM mogla se u Banjaluci napokon organizovati istinska manifestacija, Premijer liga BiH, jedna od najjačih liga u Evropi, manifestacija na koju bi svi bili ponosni, manifestacija mnogo jeftinija i mnogo profitabilnija od tamo nekog "svjetskog prvenstva" u raftingu (sa zatvorenom finansijskom konstrukcijom) ili kik-boksu.

Koliko teško je bilo službenicima da kontaktiraju šahovsku branšu kako bi zajednički napravili projekat oporavka banjalučkog šaha još teže je bilo Šahovskom klubu Banjaluka da napiše i preda izvještaj o radu za 2008. i finansijski plan i program rada za 2009. godinu! Rezultat svega bilo je zavrtanje slavina što je dovelo do osipanja igračkog kadra i ispadanja iz Premijer lige.

Klub očigledno stoji na krivom kolosijeku, bez mašinovođe i skretničara. Cijeneći prethodna iskustva, pogrešno bi bilo misliti da bi jedna finansijska injekcija riješila sve probleme poput magičnog štapića. Ljudi su ono što čini klub, a on je otjerao od sebe sve one koji su mu nesebično, svojim znanjem i entuzijazmom, mogli pomoći u dizanju iz pepela.

Rukovodstvo u ŠK Banjaluka se, ipak, djelimično opametilo, pa je među prvima predalo plan i program za 2010. godinu. U njemu se ne nalazi dug od oko 11.350 KM.

Računajući zatezne kamate, taj dug sada iznosi oko 12.940 KM!

Last Updated on Wednesday, 10 February 2016 09:51
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting