Početna Tribina Drevna igra sve mlađa

Nekad bilo...

Bojan Maksimović sjajan u Županji, savladao i dva velemajstora

Iako je na startnoj listi bio tek 23. u konkurenciji 73 igrača, FIDE majstor Bojan Maksimović, član Škole šaha "Skakač" iz Banjaluke, zauzeo je sjajno 5. mjesto na 11. međunarodnom brzopoteznom turniru u Županji.

Read more...
Drevna igra sve mlađa PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Saturday, 18 April 2009 18:46

Kao redovnom sudioniku velikih open turnira u okolici Štutgarta, Boblingena (257 sudionika) i Šeabiše Gmunda (357 igrača na glavnome turniru, a više od 500 sudionika zajedno sa seniorskim i školskim turnirima) za mene više nije iznenađenje kad u posljednjim kolima u grupi vodećih igrača, među velemajstorima i interima, vidim grupu djece starosti od 12 do 15 godina.

Neobično je gledati napregnuta lica dječaka i djevojčica u teškoj borbi s odraslima, a još neobičnije napore odraslih koji često ostaju praznih ruku.

Gledam tu djecu i razmišljam da li ih je pametno forsirati u tim godinama? Postavljam sebi nekoliko pitanja. Kako porazi i pobjede utiču na psihu u tim godinama? Kako ozbiljno igranje šaha utiče na njihovo redovno obrazovanje?

Došlo je do revolucije u razvoju šaha. Obaraju se rekordi. Godine igračke zrelosti pomiču se prema dolje. Danas se smatra da šahista postiže zrelost u dvadesetim, a ne u tridesetim godinama kao ranije. Danas se smatra da igrač do petnaeste godine mora osvojiti bar titulu majstora ako želi nešto napraviti na svjetskom nivou.

Istina, oduvijek su se u šahovskoj istoriji javljali mladi talenti, tzv. "čuda od djece", ali nikad to nije bila masovna pojava kao u današnje vrijeme. U razmacima od približno 20 godina pojavljuje se po jedan supertalent. Tako je bivši svjetski prvak Hoze Raul Kapablanka već sa četiri i po godine pobjeđivao oca i njegove prijatelje.

Nešto kasnije krstari Evropom i Amerikom "čudo od djeteta" Semjuel Reševski. Igra simultanke i pobjeđuje. Nije osvojio titulu svjetskoga prvaka, ali nije bio ni daleko od nje.

Sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća bljesnuo je Amerikanac Robert Džejms Fišer. U to vrijeme najmlađi velemajstor i najmlađi svjetski prvak.

Sjećam se Garija Kasparova s turnira u Banjaluci. Stigao je sa 16 godina, bez titule velemajstora. Nije mu to smetalo da porazi skoro sve iskusne šahiste s najvišom titulom. Ipak, u odnosu na navedenu grupu, Kasparov se donekle razlikovao. Prethodnici su bili samonikli talenti, iz skromne šahovske sredine, često prepušteni sami sebi. Kasparov je bio nesumnjiv talent, ali već je pripadao glasovitoj šahovskoj školi Mihaila Botvinika. Ovu školu prošao je i bivši svjetski prvak Anatolij Karpov.

Više me ne čudi ni kad vidim dječake od 12 do 15 godina kako igraju blic-simultanke na 2 do 3 ploče sa svojim manje uspješnim vršnjacima. Stignu sve odigrati iako im vrijeme od po pet minuta radi na svakom satu. Zadivljuju brzina i kvalitet igre. Kreću li ta djeca teškim stazama profesionalnoga šaha? Što ih čeka na tome putu? Treba li djeci zabraniti igranje teških turnirskih partija, kao što su pokušavali roditelji Kapablanke i Reševskog? Bio bi grijeh kad tako lijepo igraju. Medalja, međutim, ima i drugu stranu: mnogi šahisti završili su na psihijatrijskim klinikama zbog frustracija izazvanih neostvarenim ambicijama.

"Jurnjava", ipak, traje i dalje. Sredinom avgusta 2002. godine mediji, čak i oni koji vrlo malo ili nikako ne pišu o šahu, objavili su da novi velemajstor, Ukrajinac Sergej Karjakin ima samo 12 godina i 7 mjeseci. Na turniru u Budimpešti mjesec dana kasnije nadmoćno pobjeđuje Vijetnamac Ngoc Truongson Ngujen. Mladi šahista, rođen 1990, trenutno ima rejting od 2.435 bodova. Nešto niži rejting (2.346) ima dvanaestogodišnji Norvežanin Magnus Karlsen koji je proteklog vikenda na prvenstvu svoje zemlje podijelio treće mjesto...

Kako u posljednje vrijeme na top-listama nema nijednog mladića s područje južne Evrope, područja koje je davalo veliki broj svjetskih omladinskih prvaka svijeta, moramo se zapitati da li su metode rada na našim prostorima zastarjele. Nesumnjivo je da veliku ulogu u brzom razvoju mladih igrača igraju kompjuteri. Djeca su im fanatično privržena. Možda upravo u toj činjenici treba tražiti odgovore na većinu postavljenih pitanja.

Ibrahim KAPIĆ

jul 2003.

Last Updated on Thursday, 13 November 2014 21:39
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting