Početna Lekcije Poigravanje s protivnikom

Nekad bilo...

Trijumf Bojana Maksimovića na turniru "Naš dan"

Bojan Maksimović, FIDE majstor i član Škole šaha "Skakač", pobjednik je 20. vikend turnira "Naš dan", koji je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, održan 10. decembra u Banjaluci.

Read more...
Poigravanje s protivnikom PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Saturday, 04 April 2015 21:03

Bezbroj je primjera u kojima se takmac, u želji da pri kraju partije u kojoj nadmoćno stoji nauči protivnika pameti, počne iživljavati nad pozicijom.

Takva igra se po pravilu obija o glavu filozofu.

Umjesto da zgromi protivnika i bezbrižno ustane od stola razmišljajući o novoj partiji, slijedi besana noć u kojoj se po sto puta pokušava objasniti kako se zapelo u zoni sumraka.

Kod mladih šahista uočljivo je, naprimjer, da - kada dođu u dobijenu poziciju - zaborave savjete trenera da protivnika treba što prije matirati, pa počnu da promovišu nove dame i topove, a oni skloniji mudrovanju se tada sjete i lovaca i skakača. Bar u 50 odsto slučajeva takva opuštenost (logično) vodi do pata.

Da fraza "Svi putevi vode u Rim" u pogrešno vrijeme pada na pamet i jačim šahistima pokazuje dvoboj Frederik Jejts - Frenk Džejms Maršal, u Karlsbadu 1929.

Objašnjavajući šta se desilo, Rudolf Marić je u "Šahovskom glasniku" broj 2/1986 napisao sljedeće:

Maršal može mirne duše da preda, jer je ovdje Jejtsov engleski kralj isuviše blizu događajima, pa slobodni pješaci ne predstavljaju opasnost. Međutim, partija se završila remijem. To izgleda toliko nevjerovatno da bi se opkladama protiv "nevjernih Toma" moglo dosta zaraditi.

56. Dc4+

Sasvim jednostavno je dobijalo 56. Dc2 a3 57. Kc3 Ka1 58. Kb3... Međutim, engleski šampion se poigrava, valjda da bi čuvenog američkog "švindlera" naučio pameti pred posmatračima. Ali Maršal je bio optimista takvog kova i samouvjerenja koji se rađaju samo jednom ne u sto, već dvjesto godina.

56. ... Ka3 57. Dd3+

Naravno da bi 57. Dc2 bila katastrofalna greška zbog 57. ... b1D! 58. Db1: pat!

57. ... Ka2

I... sada se događa "čudo". Umjesto da sa 58. Dc2 dokrajči svojeglavog protivnika, Jejtsu pada na pamet monstruozna ideja da i onog svog pješaka zaposli i promoviše u damu, a svog protivnika tako valjda još više ponizi. Ta ideja će ga skupo stajati - pola poena a vjerovatno i podsmijeha publike i svojih kolega.

58. Kc4?? b1D 59. Db1: Kb1:

Bijeli sada izvodi svoj "pobjednički" potez.

60. Kb4

Imajući na umu da na 61. ... Kc2 slijedi 52. f4 i bijeli pješak odmiče, a crni pada. Međutim, Maršal je dočekao svoju šansu, nalazi "rupu" u koncepciji i ipak hvata f pješaka. Kako?

60. ... Kb2!

Prijeti 61. ... a3, pa bijeli nema izbora.

61. Ka4 Kc3 62. f4 Kd4 i... remi!

Dogodilo se čudo. Ipak, da li u šahu postoje čuda ili se to zove nešto drugačije, upitao je na kraju komentara Rudolf Marić.

Last Updated on Tuesday, 28 April 2015 09:43
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting