Početna Lekcije Retijev motiv (1): Priča o ražnju, zecu i vuku

Nekad bilo...

ČETVRTI UZASTOPNI TRIJUMF Šahisti OŠ "Ivo Andrić" potvrdili primat u Banjaluci

Učesnici Osnovne škole "Ivo Andrić" ostvarili su 26. novembra, kao domaćini, peti trijumf na ekipnim prvenstvima osnovnih škola sa područja Banjaluke.

Read more...
Retijev motiv (1): Priča o ražnju, zecu i vuku PDF Print E-mail
Written by Branko Tomic   
Wednesday, 17 February 2016 12:34

Još su izražena jaka sjećanja na vrijeme kada sam se prvi put sreo sa Retijevom studijom, na trenutke nevjerice i oduševljenja koji su me zapljusnuli kada sam pročitao rješenje.

Pročitao, a ne riješio. Jer, tako nešto riješiti kada nemate trenera, već ste oslonjeni na samostalan rad, bilo bi ravno genijalnosti.

Nisam, jednostavno, mogao da vjerujem svojim očima onome što piše ispod dijagrama (Bijeli igra i remizira). Bijeli kralj gleda u leđa crnom slobodnjaku, udaljen za nedostižna 3 koraka, dok njegova jedina nada, pješak na c6, čeka da ga neumitno sasiječe mač neprijateljskog monarha.

Na treninzima u Školi šaha "Skakač" često ističem jedan od matematičkih paradoksa koji se javljaju na šahovskoj tabli. Taj paradoks, koji je ključan za prelazak na viši nivo šahovskog razvoja djeteta, otkriva da u šahu najkraći put od tačke A do tačke B nije uvijek prava linija! Kralj se u šahu može kretati i cik-cak, poput pijanca, ili poput školarca koji ne priznaje jednakost zbira kvadrata nad obje katete sa kvadratom nad hipotenuzom u Pitagorinoj teoremi, i stići će istovremeno do željenog polja kao i njegov trezveni alter ego.

Prvi potezi ne odaju svu ljepotu zamisli Riharda Retija, jednog od najvećih šahovskih kompozitora.

1. Kg7 h4

2. Kf6 h3

Ovdje se crni sigurno zapitao zašto protivnik ne predaje dok njegov pješadinac hita ka polju promocije, u želji da postane... žena!?

3. Ke6!

Sad se tek vidi mudrost bijelog vojskovođe. Zec, poput one narodne poslovice, jeste bio u šumi, ali će i pripremljeni ražanj odigrati svoju ulogu! Prijeteći da uđe u kvadrat crnog pješaka (napad), bijeli je, korak po korak, prilazio svom, na smrt osuđenom, podaniku (odbrana).

3. ... h2

4. c7

Da nije promocije sa šahom, crni bi, poslije izvlačenja dame, napadom na neprijatelja sa polja h3 riješio pitanje pobjednika.

4. ... Kb7

5. Kd7

Taman na vrijeme za remi. Iako razapet između dvije vatre, kralj nije sagorio. Elegantno je spasio svoju vojsku od kapitulacije, potvrdivši pravilo da njegova snaga enormno raste u završnicama.

Isto bi se desilo da je crni izabrao drugu varijantu:

1. Kg7 Kb6 2. Kf6 h4 (2. ... Kc6: 3. Kg5) 3. Ke5 h3 (3. ... Kc6: 4. Kf4) 4. Kd6! h2 5. c7 ½

Da je put do propasti veoma kratak vidjelo bi se ako bi bijeli preuranjeno povukao pješaka. Možete se i sami uvjeriti šta slijedi nakon 1. c7.

Tek kasnije sam shvatio da Retijev motiv (iz 1921.) nije samo priča o šahu. Rješenje studije je zapravo najvažnija lekcija o životu, da i u naizgled nemogućim situacijama, kada ste čvrsto priklješteni uz zid, okruženi bezbrojnim nevoljama, uvijek postoji mogućnost spasa.

I kada mislite da se svijet ruši oko vas, ne smijete se prepustiti očaju ili grozničavom traženju izlaza, jer je i vrijeme često vaš veliki neprijatelj u tim trenucima. Strpljivo sačekajte svoju šansu i sudbinu zgrabite za vrat, ne ispuštajući je, kao što ni ostarjeli, pregladnjeli vuk, na ivici snage, ne pomišlja da olabavi čeljust zarivenu u vrat plijena (možda onog istog zeca uteklog u šumu) koji u samrtnom ropcu ispušta posljednji dah.

Zadatak

G. Adamson (1922.)

Bijeli igra i remizira

Last Updated on Friday, 11 March 2016 11:05
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting