Početna Lekcije Miralem: Obaranje figure može, ali ne mora biti kažnjeno gubitkom partije

Nekad bilo...

Aleksi Ninkoviću dvije nagrade u Crikvenici

Kao i prethodne godine u Splitu, Škola šaha "Skakač" je imala svoje predstavnike na Međunarodnom festivalu za mlade "Adriatic 2017".

Read more...
Miralem: Obaranje figure može, ali ne mora biti kažnjeno gubitkom partije PDF Print E-mail
Wednesday, 30 March 2016 12:13

Situacija koja se desila u partiji Maša Maksimović - Sara Jačimović, na Osmomartovskom turniru u Potočanima, nesvakidašnja je i zanimljiva.

Mislim da sudija Soprenić pri donošenju konačne odluke nije pogriješio. Naime, iz svega navedenog pa i komentara kolege Nedeljka Ilića jasno je da Sara Jaćimović nije reklamirala ništa, nego je odigrala svoj potez. Samim činom je sada slobodna procjena sudije koji će rezultat registrovati ili preciznije - kako će presuditi, pa mislim da nije greška što je prihvaćena reklamacija Maše Maksimović da je Sara odigrala nepravilan potez, bez obzira da li je lovac u međuvremenu popravljen iz ležećeg položaja.

Ako je sudija bio prisutan i vidio da je lovac trebao biti postavljen na polje b5, a Maša nije odigrala svoj naredni potez i insistira na nepravilnom potezu, to znači da nije sporna činjenica da je kralj ostao u šahu i da je naredni Db3 nepravilan potez. Naravno, sve to stoji ako u međuvremenu nije jedna od zastavica pala. Ako jeste, to je nova vrsta procjene.

Dalje, slažem se da su u Dodatku Članovi A5 i B5 sasvim nepotrebni u Pravilima igre FIDE, jer organizacija takmičenja determinira po kojim se pravilima igra. Ako imamo takmičenje gdje jedan sudija nadgleda najviše tri partije i partije se pišu od strane sudije i (ili) pomoćnika u Ubrzanom šahu, onda Član A3 kaže da se igra po turnirskim pravilima. Ili, ako u brzopoteznom šahu imamo to isto na jednu partiju, onda se opet igra po Pravilima za turnirski šah. U suprotnom, igra se po Pravilima za ubrzani šah (Član A4). U Pravilima Šaha FIDE ne vidim mogućnost da se igra po Članu A4, a obezbjeđeni su uslovi za igru da se igra po Članu A3.

Komentarisao bih i tvrdnju uvaženog kolege Ilića da je obaranjem lovca odigran nemoguć potez. Mislim da je to gruba definicija pravila. Ne mislim da je greška presuditi na taj način, nego da je to stvar slobodne procjene sudije. Tačno je da članovi izvedbe poteza i kretanja figura ne poznaju potez u kojem je oborena figura i on se kao takav može tretirati kao nepravilan. Međutim, Član 7.4 Pravila šaha FIDE kaže da ako igrač poremeti jednu ili više figura MOŽE biti kažnjen od strane sudije. Samim time ostavlja se sudiji da procijeni koju vrstu kazne (i da li će uopšte biti kažnjen) će odrediti.

Da FIDE misli da je svaka oborena figura nepravilan potez onda bi umjesto MOŽE pisalo MORA BITI KAŽNJEN GUBITKOM PARTIJE (ili dodavanjem 2 minute protivniku u turnirskom šahu za prvi takav potez).

Lično, nikada ne bih oborenu figuru tretirao kao nemoguć potez, ali bih dodatkom vremena (ako je potrebno) protivniku kompenzirao igračevu nepravilnost. I to je jedna od mogućih kazni.

U suprotnom, mislim da bi nastao haos u brzopoteznom ili ubrzanom šahu. Time bi ostavili mogućnost nekorektnim igračima da u trenutku kada niko ne vidi obore neku od figura i onda samo zbog činjenice da je protivnik pritisnuo njegov sat, reklamiraju nepravilan potez. I stotinu sličnih mogućnosti ima.

S druge strane, ako je tom oborenom figurom pritisnut sat i isteklo vrijeme protivnika ili slično, ne protivim se kolegama koji presuđuju drugačije. Bitno je da u jednoj situaciji ne presude jedno, a u identičnoj ne presude drugačije.

Ipak, ovdje nije bitno da li je Maša odigrala nepravilan potez ili nije. Bitno je da Sara to nije reklamirala. Da li je sudijska odluka u datom trenutku pravedna prema poziciji na ploči sasvim je nevažna. I ako je tako, dosta toga ima nepravednog u životu pa živimo sa time.

Iz svega navedenog, mislim da sudija Soprenić nije postupio suprotno Pravilima šaha FIDE.

Mirza Miralem, međunarodni sudija FIDE

Last Updated on Wednesday, 02 November 2016 20:44
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting