Početna Lekcije LEKCIJA IZ PROŠLOSTI Hod po trnju STAROG ASA Mikenasa

Nekad bilo...

Aleksandar Savanović šampion Srpske

Međunarodni majstor Aleksandar Savanović (43) postao je šampion Republike Srpske, na turniru odigranom 24. i 25. decembra u Prijedoru.

Read more...
LEKCIJA IZ PROŠLOSTI Hod po trnju STAROG ASA Mikenasa PDF Print E-mail
Wednesday, 23 May 2018 22:25

Mlađe generacije ne vole baš da nakon treninga uzmu knjigu u ruke kako bi samostalno radile na šahu, tako da ostaju uskraćene za mnoge lijepe trenutke iz istorije drevne igre.

Jedan od njih je nastao 1851. godine. Priču o zanimljivoj topovskoj završnici prenosima iz "Šahovskog glasnika" 2/1988, a napisao ju je Rudolf Marić.

"Pozicija koju su svojevremno analizirali veliki teoretičari topovskih, a i ostalih završnica, njemački majstori Kling i Horvic, dobila je veoma mnogo na popularnosti kada se pojavila kao kuriozitet u partiji Vidmar - Mikenas na Olimpijadi u Varšavi 1935.

Vidmar - Mikenas

Crni na potezu

Prva tabla Letonije, koja tada još nije bila u sastavu Sovjetskog saveza, i koji je do susreta sa Vidmarom, kao prvom tablom naše reprezentacije (Jugoslavija), već imao nekoliko velikih "skalpova" oko pojasa, odigrao je:

62. ... Ka4 63. Tg4+ Tb4 64. Tg1

Sada je Mikenas, očigledno ne znajući za analize Klinga i Horvica, a misleći valjda da u ovoj poziciji baš sve dobija, učinio neoprostivi propust:

64. ... Tc4?

što je iskusni velemajstor iskoristio i odigrao munjevito:

65. Tg3!

poslije čega padaju oba crna pješaka kao zrele kruške.

Ovdje je potpisan remi.

A kako crni dobija u ovoj poziciji pokazali su klasičari sasvim iscrpno, kako je već rečeno, još 1851, u godini kada se u Londonu održavao prvi turnir u istoeriji šaha.

Pogledajmo u čemu je mudrost.

1. ... Ka4 2. Tg4+ Tb4

Crni mora topom na prvi red i sada slijedi poenta bez koje nema dobitka:

3. Tg1 Tb3!

Veoma je važno da se zavlada trećim redom kako bi a-pješak bio zaštićen, a istovremeno se ukazuje pobjednički manevar Tb3-c3-c1, protiv koga je bijeli nemoćan.

Analiza dalje teče ovako:

4. Tg4+ Kb5!

Sve je povezano - pješaci štite topa, a top pješake, pa kralj može da pođe na veliko putovanje, u susret artiljeriji bijelog koja uznemirava.

5. Tg5+ Kc4 6. Tg4+ Kd5

Naravno, ne na treći red, jer bi to vodilo porazu poslije 7. Tg3+.

7. Tg5+ Ke4 8. Tg4+ Kf3 9. Tg1

Šahovi su isrpljeni. Top se vraća na prvi red i sada je prijetnja Kb3.

9. ... Tc3!

Ključni potez za dobitak.Prijeti 10. ... Tc1, pa se bijeli kralj mora povući u odbranu polja c1. Međutim, polje b3 će tada ostati izvan njegove kontrole.

10. Kb1 Ke2 11. Tg2+ Kd3 12. Tg3+

Bijeli opet počinje sa paljbom, jer mu ništa drugo ne preostaje. Crni kralj lagano kreće u sklonište.

12. ... Kc4 13. Tg4+ Kb3

Od mata nema zaštite.

Dobro je da se ovaj klsični način dobitka zapamti, jer se nikad ne zna kad može zatrebati. A bolje je znati nego se provesti kao stari as Mikenas, kad je bio mlad...", savjetuje Rudolf Marić.

Last Updated on Monday, 03 September 2018 21:50
 

Pretraga

Reklame

Banner
Banner
Banner
Banner
Naučite šah uz Školu šaha Skakač, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting